Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

OZS predlaga popravke v Zakonu o pomoči gospodarstvu

02. 12. 2022
Avtor: Mira Črešnar

Na današnji seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) so socialni partnerji obravnavali predlog zakona o pomoči gospodarstvu zaradi energetske krize. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je na seji predlagala poenostavitve ukrepov, da bodo lahko podjetja enostavno prišla do pomoči. OZS je obenem predlagala, da se ukrepa čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa razširita tudi na tista podjetja, ki ne bodo deležna subvencij za elektriko iz naslova tega zakona.

Predlog zakona bo vlada potrdila predvidoma prihodnji ponedeljek, prinaša pa subvencioniranje stroškov energentov ter skrajšanega delovnika in čakanja na delo. Pri enostavni pomoči do dva mio evrov je ministrstvo pripravilo ukrep, ki je po naši oceni enostaven in predvsem izvedbeno dobro zastavljen. V OZS pa ocenjujemo, da bo model kot ukrep učinkovit zgolj v primeru, ko bodo tržne cene elektrike na ravni do 320 EUR za megavat.  Trenutno pa podjetja dobivajo ponudbe, ki so nad 500 EUR za megavat. To pomeni, da model ne predstavlja več okvirja, ki bi pomagal podjetjem ublažiti situacijo, ampak je cena ob upoštevanju subvencije še vedno nevzdržno visoka.  V OZS zato predlagamo, da se za enostavno pomoč ukrep preoblikuje na način, da se za vsa ta podjetja cena regulira na vrednost med 150 do 200 EUR za megavat.

»S samim modelom ni nič narobe, dokler ni v zadnjem obdobju prišlo do enormnega povišanja cen, ki so predvidene za pogodbe od 1. januarja. In če te podatke in te cene vnesemo v ta model, potem je končna cena s subvencijo vred nevzdržna. Zato smo predlagali, da ponovno premislimo o poenostavitvi pomoči gospodarstvu, je po seji dejal Blaž Cvar, predsednik OZS. »Predlagamo tudi, da razširimo nabor podjetij, ki bi bila deležna enostavne pomoči, kot so ga v tem trenutku deležna gospodinjstva in mala in mikropodjetja, torej z regulirano ceno,« je še poudaril Cvar.

Podatki kažejo, da je delež pomoči za blaženje energetske krize na BDP v Sloveniji pod EU povprečjem. V končni fazi pa nam člani, lastniki podjetij, pravijo, da ne želijo subvencij, želijo le takšno ceno elektrike, ki bi jim omogočala nemoteno poslovanje in ohranitev delovnih mest.

Ukrepa čakanja ne delo in skrajšanega delovnega časa za vsa podjetja

V OZS pozdravljamo ukrepa čakanja na delo doma in skrajšanega delovnega časa, vendar pa ukrepa ne smeta biti vezana zgolj na tista podjetja, ki bodo deležna pomoči po zakonu o pomoči gospodarstvu. So namreč tudi takšna podjetja, ki nimajo glavne skrbi zaradi cen elektrike, a so neposredno odvisna od podjetij, ki jih visoke cene elektrike močno bremenijo.

 

Preberite tudi