Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
CVELIČARJI IN VRTNARJI

Evropski standard za obrezovanje dreves tudi v slovenščini

09. 05. 2024
Avtor: Anton Šijanec
CVELIČARJI IN VRTNARJI

Drevesa v urbanem okolju opravljajo številne koristne funkcije, sploh v času intenzivnih podnebnih sprememb in potreb po prilagajanju nanje. Nujno je, da se zelene površine in drevesa ne samo načrtujejo in umestijo, ampak da se tudi ustrezno vzdržujejo.

Publikacija Obrezovanje dreves

Nujno je, da se zelene površine in drevesa ne samo načrtujejo in umestijo, ampak da se tudi ustrezno vzdržujejo. S podporo Evropskega sveta za arboristiko (angleško European Arboricultural Council) je tako nastal Evropski standard za obrezovanje dreves >>> kot večletni projekt skupine za evropske arboristične standarde. Evropski standard za obrezovanje dreves je od letos na voljo tudi v slovenščini. Projektno skupino za slovenski prevod so sestavljali arborist Mirko Silan, dr. Lena Marion, Tanja Grmovšek in dr. Robert Brus.

Drevesa in zelene površine v mestih opravljajo številne koristne funkcije. Zelene površine omogočajo različne funkcije od ohranjanja biotske raznovrstnosti do tega, da zagotavljajo boljšo kakovost zraka, uravnavajo klimatske razmere v mestih in uravnavajo odtok padavinskih voda, omogočajo kakovostno preživljanje prostega časa, sooblikujejo prostor naselja in še bi lahko naštevali.

Namen standarda je predstavitev skupne tehnike, postopkov in potreb, povezanih z obrezovanjem dreves, z namenom upravljanja javne varnosti in ohranjanja celovitosti dreves. Standard predstavlja skupne temeljne prakse, ki se uporabljajo v evropskih državah. Standard se uporablja za drevesa, ki rastejo zunaj gozdov, v razvojnih fazah od mladih do veteranskih dreves, vključuje pa tudi pohabljena in slabo upravljana drevesa.

Publikacija Obrezovanje dreves >>>

 

 

 

Vir: MNVP

 

Preberite tudi