Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
MEDNARODNI PREVOZI

Pomembno o napotitvi voznikov, tudi, če vam blago dostavi prevoznik iz tujine

05. 07. 2023
Avtor: Anton Šijanec
MEDNARODNI PREVOZI

Tudi, če ste v vlogi naročnika prevoza tujemu prevozniku, morate kot naročnik storitve na področju mednarodnega prevoza pred začetkom izvajanja čezmejne storitve pri tujem ponudniku storitve oziroma tujemu prevozniku pridobiti izjavo o napotitvi, ki jo vloži tuji delodajalec prek javnega vmesnika, povezanega z informacijskim sistemom za notranji trg (IMI) in tovorni list CMR, ali drugo ustrezno prevozno pogodbo, ter dokazila o izvajanju kabotaže, na podlagi katere preveri spoštovanje posebnih pravil o napotitvi.

 

Napoteni vozniki - informacija FURS

Finančna uprava RS obvešča, da so bila na internetni strani FURSa objavljena podrobnejša pravila glede napotenih voznikov.

V mesecu aprilu, točneje 18. 4. 2023, je v Republiki Sloveniji začel veljati Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (Uradni list RS, 40/23; v nadaljnjem besedilu ZČmIS-1), v katerega je implementirana Direktiva 1057/2020 o določitvi posebnih pravil v zvezi z Direktivo 96/71/ES in Direktivo 2014/67/EU za napotitev voznikov v sektorju cestnega prometa ter spremembi Direktive 2006/22/ES glede zahtev za izvrševanje in Uredbe (EU) št. 1024/2012 v okviru mobilnostnega svežnja I.

 

Po ZČmIS-1 cestna preverjanja na območju Slovenije opravljajo FURS in IRSI.

•             FURS bo v celoti nadziral samozaposlene osebe.

•             IRSD inšpekcijski organ – preverjanja po napotitvi.

 

Opozorilo za vse, ki se pojavljate v vlogi naročnika prevoza tujemu prevozniku

ZČmIS-1 v 4. odstavku 14. člena določa, da mora tudi naročnik storitve na področju mednarodnega prevoza pred začetkom izvajanja čezmejne storitve pri tujem ponudniku storitve oziroma tujemu prevozniku pridobiti izjavo o napotitvi, ki jo vloži tuji delodajalec prek javnega vmesnika, povezanega z informacijskim sistemom za notranji trg (IMI) in tovorni list CMR, ali drugo ustrezno prevozno pogodbo, ter dokazila o izvajanju kabotaže, na podlagi katere preveri spoštovanje posebnih pravil o napotitvi.

Naročnik storitve mora v primeru nadzora zagotoviti dokazila o izvedbi naložene obveznosti (hraniti kopijo izjave, CMR – lahko v e-obliki).

Za neizvajanje obveznosti je v 6. odstavku 31. člena ZČmIS-1 zagrožena globa od 2.000,00 do 20.000,00 EUR za naročnika prevoznih storitev, ki ravna v nasprotju s 4. odstavkom 14. člena ZČmIS-1.

 

Opomba: Voznik tujega prevoznika pa na primer ni napoten, če opravlja bilateralni prevoz ali tranzit. Torej v primeru, če slovenskemu podjetju blago dostavi hrvaški prevoznik, ki je blago naložil na Hrvaškem ali bo blago naložil v Sloveniji in ga prepeljal v Hrvaško, zanj napotitev ne velja. Nasprotno pa je napotitev obvezna za voznika avstrijskega prevoznika, ki bi blago naložil na Hrvaškem in ga prepeljal v Slovenijo, saj to ni bilateralni prevoz.

 

Več o tem in podrobna pravila pri napotenih voznikih >>>

 

Vir: FURS