Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Novice - Sekcija dimnikarjev

novica Spremembe Uredbe o embalaži in odpadni embalaži

Vlada je 30.12.2021 izdala Uredbo o spremembah Uredbe o embalaži in odpadni embalaži. https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2021-01-4391/uredba-o-spremembah-uredbe-o-embalazi-in-odpadni-embalazi. Uredba je pripravljena zlasti zaradi zagotovitve pravilnega prenosa 8. člena Direktive 94/62/ES o embalaži in odpadni embalaži, kot je bila nazadnje spremenjena z Direktivo (EU) 2018/. Člen direktive določa označevanje embalaže in sistem prepoznavanja embalažnih materialov. 

Povzetek Spremembe Uredbe o embalaži in odpadni embalaži

Uredba o spremembah Uredbe o embalaži in odpadni embalaži velja od 31.12.2021 dalje.

 

Kaj se spreminja?

Uvoznikom blaga v embalaži, embalerjem, proizvajalcem in pridobiteljem servisne embalaže (t.i. proizvajalci)  in trgovcem po novem ob dobavi embaliranega blaga ali servisne embalaže na dobavnici ali računu ni več potrebno obveščati potrošnikov o sklenitvi pogodbe z izbrano družbo za ravnanje z odpadno embalažo (DROE). V primeru prodaje podjetjem pa obveznost ostaja.

 

Označevanje embalažnih materialov prostovoljno tudi po 1. 1. 2022

V skladu s spremembami uredbe označevanje embalažnih materialov ostaja na prostovoljni osnovi tudi po 1. 1. 2022.

Novost je pomembna za vse, ki uvažate prazno embalažo v RS, proizvajate embalažo v RS ali v RS uporabljate embalažo za embaliranje vaših izdelkov. Označevanje na način kot je bil predpisan, bi prineslo ne le precej višje stroške, ampak tudi tehnične težave, med drugim tudi ovire za prosti pretok blaga med državami, ker je v večini držav članic označevanje embalažnih materialov prostovoljno. Iz tega razloga so na ministrstvu zahtevo spremenili v prostovoljno. 

Ostale spremembe uredbe so povezane s prenosom 8. člena Direktive 94/62/ES o embalaži in odpadni embalaži, kot je bila nazadnje spremenjena z Direktivo (EU) 2018/. Člen direktive določa označevanje embalaže in sistem prepoznavanja embalažnih materialov.

Preostale spremembe uredbe pa so redakcijske narave.

 

OPOMNIK : Ali imate pogodbe z DROE?

Ob tem naj vas spomnimo, da preverite ali ste v preteklem letu uredili pogodbo z eno od družb za ravnanje z odpadno embalažo (DROE), če sodite med t.i. proizvajalce (proizvajalec je: embaler, pridobitelj embaliranega blaga, proizvajalec ali pridobitelj servisne embalaže ali tuje podjetje, ki daje embalažo na trg v RS). Na Agenciji RS za okolje (ARSO) namreč ugotavljajo, da številna podjetja kljub temu, da je rok za sklenitev pogodbe že potekel, svoje obveznosti še niso izpolnila. Na inšpektoratu bodo letos zato izvajali poostren nadzor, zato vam svetujemo, da preverite ali ste izpolnili svoje obveznosti.

V koliko ste ugotovili, da ne sodite med proizvajalce, ki imajo obveznosti po Uredbi o embalaži in odpadni embalaži in ste vpisani v evidenci pri ARSO, se iz evidence čim prej izpišite. Izpis opravite v aplikaciji ARSO.

Letno poročilo o masi in vrsti embalaže

Ne pozabite, če sodite med proizvajalce, morate najkasneje do konca marca 2022 sami oddati poročilo o masi in vrsti embalaže, ki ste jo prvič dali na trg v letu 2021, za obdobje od 1.1.2021 do 30.6.2021. Poročilo morate na ARSO oddati najkasneje do 31.marca 2022. To je zadnje obdobje za katerega o embalaži poročate sami. Aplikacija je dostopna z geslom, ki ste ga prejeli ob vpisu in je dostopna na tej povezavi: https://gea.arso.gov.si/embalaza/vstopporocanje.xhtml

novica Vlada izdala Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov

Vlada je izdala Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov.

novica Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

Vlada je zaradi omejitve gibanja prebivalstva ter zajezitve in obvladovanja epidemije covid-19 sprejela nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Ponovno se sproščajo dejavnosti v skladu z Načrtom sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije covid-19 z dne 7. januarja 2021, kot je bil spremenjen dne 9. aprila 2021.

novica Uredba o embalaži in odpadni embalaži

Vlada je 8.4.2021 sprejela Uredbo o embalaži in odpadni embalaži, ki je izvedbeni predpis na podlagi novele Zakona o varstvu okolja (ZVO-1J).

novica Navodila Sekcije dimnikarjev

Sekcija dimnikarjev pri OZS je zbrala kar največ informacij v zvezi zdejavnostjo optike. Vabimo vas, da si v nadaljevanju ogledate sporočilo sekcije s pojasnili in številnimi koristnimi povezavami, ki so za opravljenje dejavnosti v tem trenutku še posebej pomembne.

novica Roki glede obveznosti poročanja na podlagi Zakona o varstvu okolja se preložijo

S strani Ministrstva za okolje in prostor (MOP) imamo zagotovila, da se roki glede obveznosti poročanja, vzpostavljeni na podlagi Zakona o varstvu okolja (ZVO-1) in na podlagi podzakonskih predpisov, sprejetih na podlagi ZVO-1, preložijo tako, da ta obveznost poročanja nastopijo v roku dveh mesecev po preklicu izrednih ukrepov zaradi epidemije virusne okužbe SARS-CoV-2 (COVID 19).

novica Ponovno dovoljen promet z zaščitnimi sredstvi

Vlada je z Odlokom preklicala sprejeto Odredbo o prepovedi prometa z zaščitnimi sredstvi. Objavljena je v Uradnem listu 25/2020

novica Obvestilo Tržnega inšpektorata RS - poziv proti agresivni poslovni praksi

Tržni inšpektorat RS poziva vse gospodarske subjekte, ki potrošnikom zagotavljajo blago in storitve na trgu, da ne zvišujejo cen blaga in storitev, po katerih je v teh časih večje povpraševanje. Agresivno poslovno prakso, ki je prepovedana bo TIRS aktivno spremljal n striktno ukrepal proti vsem, ki bodo poskušali izkoristiti težko situacijo, v kateri se je trenutno znašla Slovenija. Istočasno bo o vseh kršitvah in kršiteljih seznanil slovensko javnost. Obvestilo TIRS-a, ki smo ga prejeli po e-pošti v celoti objavljamo v nadaljevanju
Pišite nam