Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Strokovno srečanje gradbincev, kleparjev-krovcev in instalaterjev-energetikov 2022

24. 03. 2022
Avtor: Janko Rozman

18. in 19. marca 2022, so imele sekcije s področja graditve objektov redno strokovno srečanje v Portorožu, v kongresnem centru Hotela Slovenija. Sodelovali so člani Sekcije gradbincev, Sekcije instalaterjev-energetikov in Sekcije kleparjev krovcev. 
V skupnem delu programa srečanja so udeleženci poslušali predstavitev novega Gradbenega zakona, ki jo je podalo Ministrstvo za okolje in prostor, ter predavanje o vplivu spremembe cen materialov na trgu na cene pri gradbenih del in gradbenih storitev.
Pri gradbeni zakonodaji se je razvila dinamična razprava o nedorečenosti izvajanja del za lastne potrebe, ki že vrsto let buri duhove v vrstah gradbenih izvajalcev. Zakon namreč izvajalcem del nalaga vedno nove obveznsoti, gradnjo za lastne potrebe pa lahko izvaja kdorkoli, brez registracije, brez zavarovanja odgovornosti, brez strokovnega vodenja del, brez upoštevanja pravil varnega dela, in po določilih novega Gradbenega zakona tudi brez postopka pridobivanja uporabnega dovoljenja. Za uporabno dovoljenje enostanovanjskih objektov namreč, po novem, zadošča že podpis nadzornika. Objekt niti ni potrebno, da je dokončan v celoti, saj novi zakon določa, da se fasadni ovoj lahko izvede šele v treh letih po pridobitvi uporabnega dovoljenja. 
Prav tako je veliko razburjenja povzročila informacija, da se po naročilu Ministrstva za okolje in prostor pripravljajo standardizirani popisi del v gradbeništvu, in kot kaže, velik del strokovne javnosti o tem ne ve nič. 
Težko obvladljiva je tudi situacija na področju skokovitega naraščanja cen gradbenih materialov in opreme. Naročniki del običajno nimajo posluha za poviševanje cen, čeprav je evidentno, da cene v zadnjem času neobvlaljivo naraščajo. Edina možnost v smislu vsaj delne pozitivne rešitve za izvajalce del  v gradbeništvu je, da imajo sklenjene pogodbe o izvedbi del, v katerih so vgrajena pravna določila, ki izvajalcu omogočajo vsaj delno uveljavljanje razlik v cenah vgrajenih materialov in opreme, ki se nekontrolirano pojavljajo na trgu. V ta namen so sekcije pri OZS pripravile bogat nabor vzorcev pogodbe za izvajanje različnih vrst del na gradbenih objektih, ki jih člani zbornice lahko brezplačno dobijo pri svoji sekciji. 

Na srečanju je bila ponovno izpostavljena tudi problematika pomanjkanja ustreznih kadrov v gradbeni in sorodnih dejavnsoti in s tem povezan predlog, ki pa zaenkrat še ni padel na plodna tla, o ustanocitvi paritetnega sklada za gradbeništvo ki ga že dolgo časa poznajo in zelo uspešno koristijo v vseh razvitejših državah EU in tudi nekaterih novih članicah. 

Strokovna razprava se je nadaljevala po posameznih sekcijah, poskrbljeno je bilo tudi za spremljevalke in za večerni program. 

Preberite tudi