Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
sekcija-optikov

Predstavitev Sekcije optikov

Sekcija optikov je ena najmanjših sekcij pri OZS in združuje, po spremembi Obrtnega zakona, ko je članstvo v OZS postalo prostovoljno, 125 članov. Sprva je sekcija delovala skupaj s sekcijo obdelovalcev stekla, ki se je leta 1991 ko so se obdelovalcem stekla priključili optiki preimenovala v sekcijo obdelovalcev stekla in optikov. Istega leta je namreč steklo na Steklarski šoli v Rogaški Slatini izobraževanje za poklic optik, kar pomeni, da se je izobraževanje preneslo iz Celja. Tedaj je bilo v registru 173 steklarjev in 89 optikov. Razvoj sekcij in potrebe so narekovale, da se je sekcija obdelovalcev stekla in optikov razdružila na dve samostojni sekciji in tako je bil ponovno ustanovni zbor samostojne sekcije optikov dne 15.5.1997. Od tedaj sekciji delujeta ločeno.

Sekcija optikov zastopa interese svojih članov predvsem na področju rednega in dopolnilnega izobraževanja kadrov, izvaja vrsto izobraževanj in strokovnih seminarjev, spremlja in informira člane o predpisih, ki jih morajo upoštevati pri svojem delu in na vseh drugih za člane zanimivih področjih. Sekcija optikov je oblika organiziranosti v OZS, ki združuje člane v isti dejavnosti - njen položaj in način delovanja je določen v Statutu OZS, posebej pa še v poslovniku sekcije. Poslovnik določa način dela sekcije in njene organe, način volitev ter pravice in dolžnosti članov. Sekcija ima upravni odbor in predsednika sekcije.

OZS je v imenu Sekcije optikov z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) sklenila Dogovor o medicinskih in tehničnih pripomočkih (Dogovor), ki določa medsebojne pravice in obveznosti pri preskrbi obvezno zavarovanih oseb z medicinskimi in tehničnimi pripomočki (MTP), ki se v skladu s predpisi obveznega zdravstvenega zavarovanja predpisujejo na naročilnice. Cilj partnerjev je, da bodo zagotavljali zavarovanim osebam MTP, ki so funkcionalno ustrezni in v okviru cenovnih standardov ustrezajo standardom kakovosti, ter nudijo največji učinek oziroma korist zavarovanim osebam pri zdravljenju oziroma rehabilitaciji. Kot MTP sem med drugim po tem Dogovoru štejejo tudi Pripomočki za slepe in slabovidne. ZZZS, praviloma vsako leto, v skladu z Zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in 11. členom Dogovora o preskrbi z medicinskimi in tehničnim pripomočki objavi Javni razpis za izvajanje programov izdaje in izposoje medicinskih pripomočkov.

Pet članski Upravni odbor (UO) ima neprofesionalnega predsednika. Predsednica sekcije, ki je istočasno tudi predsednica upravnega odbora je Anja Sever, ki je bila izvoljena za predsednico sekcije za mandatno obdobje 20184-2022. Sekretarka sekcije je Iris Ksenija Brkovič Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Celovška 71, Ljubljana,tel.: 01 58 30 566, e-pošta: iris.brkovic@ozs.si.