Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Obvestilo Tržnega inšpektorata RS - poziv proti agresivni poslovni praksi

13. 03. 2020
Avtor: Miran Rade

Tržni inšpektorat RS poziva vse gospodarske subjekte, ki potrošnikom zagotavljajo blago in storitve na trgu, da ne zvišujejo cen blaga in storitev, po katerih je v teh časih večje povpraševanje.
Agresivno poslovno prakso, ki je prepovedana bo TIRS aktivno spremljal n striktno ukrepal proti vsem, ki bodo poskušali izkoristiti težko situacijo, v kateri se je trenutno znašla Slovenija. Istočasno bo o vseh kršitvah in kršiteljih seznanil slovensko javnost.

Obvestilo TIRS-a, ki smo ga prejeli po e-pošti v celoti objavljamo v nadaljevanju:

 

V teh težkih časih, ki se vsi soočamo z grožnjo okužbe s koronavirusom, bi želeli vse gospodarske subjekte, ki  potrošnikom zagotavljajo blago in storitve na trgu, opozoriti na naslednje:

 

Cene blaga in storitev na trgu se sicer, razen redkih izjem, določenih s posebnimi predpisi (npr. cen dimnikarskih storitev, komunalnih storitev, učbenikov, motornega bencina), oblikujejo prosto na podlagi ponudbe in povpraševanja ter drugih konkurenčnih dejavnikov. Podjetje torej lahko prosto določa cene (ne glede ne cene po katerih je te izdelke kupil od dobaviteljev), pri čemer pa morajo biti v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04 - UPB2, 114/06 - ZUE, 126/07, 86/09, 78/11, 38/14, 19/15, 55/17 - ZKoIT, 31/18; v nadaljevanju: ZVPot) te cene ustrezno vidno označene, podjetje pa jih je dolžno upoštevati.

 

Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (Uradni list RS, št. 53/07), ki ureja razmerja podjetij do potrošnikov, pa določa, da se izkoriščanje nesrečnega dogodka ali okoliščin, ki zaradi svoje resnosti zmanjšujejo potrošnikovo sposobnost presoje, česar se podjetje zaveda, pa to kljub temu izkoristi, da bi tako vplivalo na potrošnikovo odločitev glede izdelka, šteje za agresivno poslovno prakso. ki je prepovedana, in se lahko kaznuje z globo v višini od 3.000 do 40.000 EUR za pravno osebo in od 300 do 2.000 EUR za odgovorno osebo pravne osebe.

 

Glede na navedeno pozivamo vse, ki potrošnikom v času razglašene epidemije, zagotavljajo blago in storitve, da dosledno spoštujejo navedeno določbo in ne zvišujejo cen blaga in storitev, po katerih je v teh časih večje povpraševanje. Hkrati opozarjamo tudi na spoštovanje določb ZVPot, ki določa, da je dolžno podjetje prodajati blago in storitve vsem potrošnikom pod enakimi pogoji, kar pomeni, da niso dovoljene kakršne koli rezervacije blaga in storitev, pri čemer pa zgolj omejitev nakupa na količine, primerne za gospodinjstvo, sama po
sebi ne predstavlja kršitve
.

 

Tržni inšpektorat RS bo aktivno spremljal to področje in striktno ukrepal proti vsem, ki bodo poskušali izkoristiti težko situacijo, v kateri se je trenutno znašla Slovenija. Istočasno bo o vseh kršitvah in kršiteljih seznanil slovensko javnost.

 

Andrejka Grlić

GLAVNA TRŽNA INŠPEKTORICA

 

Vročiti:

- STA, po elektronski pošti na naslov: desk@sta.si

- GZS, po elektronski pošti na naslov: info@gzs.si

- TZS, po elektronski pošti na naslov: info@tzslo.si

- Obrtno-podjetniška zbornica, po elektronski pošti na naslov: sekcije@ozs.si

- MGRT, po elektronski pošti na naslov: korona.mgrt@gov.si