Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Opomnik: Poročanje o embalaži dani v promet v letu 2019 (rok: do 31.03.2020)

25. 02. 2020
Avtor: Valentina Melkić

Podjetja in samostojni podjetniki, ki dajete v promet v Sloveniji do 15.000 kg embalaže letno (velja tudi za zelo majhne količine !) in niste plačniki okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže, morate Agenciji RS za okolje (ARSO) kakor v preteklem letu tudi letos poročati o embalaži. Podlaga za to je  novela Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo, ki je uvedla obveznost vpisa v evidenco, vodenje podatkov in poročanje.

 

Poročati morate zavezanci, ki ste:

 

- embalerji (proizvedete izdelke, jih zapakirate v embalažo in date na trg v Sloveniji) ali

- pridobitelji ali uvozniki embaliranega blaga (iz držav EU ali iz tretjih držav pridobivate ali uvažate izdelke v embalaži za lastno uporabo ali za nadaljnjo prodajo)

- proizvajalci, uvozniki ali pridobitelji servisne embalaže (to je embalaža, ki se uporablja na mestu prodaje. To so npr. papirnate ali plastične nosilne vrečke, krožniki in kozarci za enkratno uporabo, folije za hrano, aluminijasta folija, vrečke za sendviče, kartoni za pice…)

- distributerji zelo lahko plastičnih nosilnih vrečk (v primeru uporabe zelo lahkih plastičnih nosilnih vrečk, ki so bile prodane potrošnikom kot nosilne vrečke za predpakirana živila ali neživilske proizvode).

 

Pogoj, da boste lahko poročali o letnih količinah in vrstah embalaže dane v promet v letu 2019 je, da ste (že) vpisani v register pri ARSO, saj je poročanje, kakor že v lanskem letu, možno izključno preko aplikacije Embalaža. (Za vpis novonastalih zavezancev je rok v 30 dneh od spremembe.

 

Do 31. 3. 2020 morate torej vsi embalerji in pridobitelji oz. uvozniki embaliranega blaga ter proizvajalci, pridobitelji oz. uvozniki servisne embalaže, ki dajete navedeno embalažo v promet v Republiki Sloveniji, poročati o količinah in vrstah embalaže dane v promet v letu 2019. Distributerji zelo lahkih nosilnih plastičnih vrečk morate poročati o številu teh vrečk, ki ste jih prodali kot nosilne vrečke za pakirane izdelke.

 

V aplikacijo se kakor v preteklem letu poroča o masi embalaže dane v promet (v kilogramih), o vrstah embalažnega materiala (papir in karton, plastika, les, kovine, steklo in drugo – v ta namen morajo podjetja voditi lastno evidenco) ter o načinu zagotavljanja ravnanja z odpadno embalažo. To je lahko skupni ali individualni sistem ravnanja z odpadno embalažo ali izjema zaradi majhnih količin v skladu s 36. členom Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo.

Več o poročanju si lahko preberete v februarski reviji Obrtnik podjetnik (str. 4 in 5).

Aplikacija za poročanje bo predvidoma na voljo po 24.02.2020 in sicer na spletni strani ARSO na povezavi http://okolje.arso.gov.si/embalaža. Do aplikacije dostopate s klikom na točko 3. Poročanje.

 

Podpora uporabnikom :

E-naslov: embalaza.arso@gov.si
Tel: 386 (0)1 4784 557
Centrala: 386 (0)1 4784 000