Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
KOVINARJI IN PLASTIČARJI

Uspešno strokovno srečanje kovinarjev in plastičarjev 2023

11. 04. 2023
Avtor: Anton Šijanec
KOVINARJI IN PLASTIČARJI

Strokovni sekciji kovinarjev in plastičarjev sta tudi letos združili moči in pripravili skupno strokovno srečanje. Izobraževanje, povezovanje in druženje med stanovskimi kolegi postavljata na prvo mesto svojih aktivnosti ter s tem sledita eni najpomembnejših vlog naše stanovske organizacije. Na enem mestu v prijetnem ambientu kongresnega centra v Ankaranu so se tako zbrali številni kolegice in kolegi kovinarji in plastičarji, med njimi pa, kar je razveseljujoče, tudi veliko novih mladih obrazov.

 

Galerija vseh fotografij s strokovnega srečanja kovinarjev in plastičarjev >>>

 

Uvodni plenarni del srečanja

Zbrane udeležence je uvodoma pozdravil Stanislav Malerič, predsednik Sekcije kovinarjev pri OZS, Milan Škapin, predsednik Sekcije plastičarjev pri OZS, pa je zaradi odsotnosti vsem prenesel svojo dobrodošlico. Udeležencem sta se zahvalila za številno udeležbo in izrazila zadovoljstvo, da sta njuni sekciji dobro povezani ter gojita res dolgo tradicijo skupnega strokovnega izobraževanja in medsebojnega povezovanja.

kovinarji ss 2023 01

Častni gost in slavnostni govornik strokovnega srečanja je bil Blaž Cvar, predsednik OZS, ki je zbrane prisrčno pozdravil in izrazil zadovoljstvo, da je lahko priča res dobro pripravljenemu strokovnemu dogodku. V nadaljevanju je predstavil delo in aktivnosti krovne stanovske organizacije v podporo obrtnikom in podjetnikom ter vse pozval, da jo čim bolj izkoristijo ter spremljajo tudi njene informacijske kanale, še posebej prenovljeno spletno stran.

Zbranim je v nadaljevanju spregovoril Danijel Lamperger, generalni direktor OZS, ki je izpostavil izpostavil vse, kar je zbornica malim poslovnim subjektom zagotovila v času energetske draginje ter posebej opozoril na številne razpise za kredite in nepovratna sredstva, ki so na voljo ali še prihajajo, ob tem je članice in člane tudi pozval, da se za podporo vedno lahko obrnejo tudi na svetovalce svoje stanovske organizacije.

Svoje kolegice in kolege sta pozdravila tudi Sergej Pinter, predsednik OOZ Koper, ki je goste pozdravil v imenu območne zbornice in Joško Rozina, predsednik Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS, ki je izpostavil velik pomen sodelovanja obrtnikov in podjetnikov z znanstveniki in raziskovalci ter opozoril na možnosti povezovanja industrije s centri znanj, ki se lahko odprejo ob podpori in povezovanju našega odbora.

kov ss 2023 02

Udeležence srečanja so s svojimi stojnicami v preddverju sprejeli tudi partnerji srečanja, sodelovali so zlati pokrovitelji ABC Maziva d.o.o., Virs d.o.o., Tom PIT d.o.o. in Hilti Slovenija d.o.o., pokrovitelji SIC s.l.r., Primakem d.o.o., Kostroj strojegradnja d.o.o., VRC Springs d.o.o. in Plastika Bevc d.o.o., razstavljavca Lotrič Meroslovje d.o.o. in Intercet d.o.o. ter partnerji predavanj Enertec d.o.o., Institut za varilstvo in Fakulteta za tehnologijo polimerov, medijski pokrovitelj pa je bila revija IRT 3000.

 

Skupne poslovno podjetniške teme

Strokovno srečanje se je nadaljevalo s predavanjem Jasmine Malnar Molek, davčne svetovalke SC OZS, na temo Novosti na področju davčne zakonodaje, kjer so zbrani precej časa namenili problematiki kolektivnih pogodb. V nadaljevanju je Robert Orehek, CBDO pri Tom PIT d.o.o., zbranim predstavil digitalno preobrazbo podjetij s poudarkom na področju proizvodnih procesov. Po odmoru za prijetno medsebojno druženje je sledilo še zaključno predavanje plenarnega dela strokovnega srečanja, kjer je dr. Tadej Smogavec, vodja razvoje podjetja Enertec d.o.o., zbranim predstavil zelo aktualno temo sončnih elektrarn in vrsto trikov za največjo donosnost.

kov ss 05 2023

Udeleženci so se pozno popoldan odpravili na sproščujoč obisk vinske fontane v Marezige, večer pa zaključili na družabnem srečanju z večerjo in plesom ob prijetni glasbi dua v živo, ki je izpolnil vse glasbene želje in mnoge zadržal še dolgo v noč.

 

Specializiran strokovni program po sekcijah

Kovinarji so drugi dan začeli s predavanjem Rudija Šmida, direktorja Primakem d.o.o., in spoznali pregled načinov pranja izdelkov v kovinski industriji, sledila sta mu Valentin Golob, vodja prodaje ABC Maziva d.o.o., s temo Maziva in hladilna sredstva - Kako slediti ekologiji in hkrati doseči obstojnost rezilnih orodij in Andi Gal, iz podjetja VIRS d.o.o., s temo Lasersko varjenje – tehnologija prihodnosti ali sedanjosti, sklop predavanj je po opoldanske odmoru zaključil Boris Jakopin, iz podjetja HILTI Slovenija d.o.o., s predstavitvijo učinkovitega sledenja osnovnim sredstvom in potrošnemu materialu.

kovinarji ss 2023 03

Plastičarji so vzporedno poslušali Janeza Navodnika, iz podjetja Navodnik d.o.o., na temo Priložnosti plastike pri prihranku energije, ki mu je sledil Silvester Bolka, predstojnik Centra za sodelovanje, VŠTP Slovenj Gradec, ki je predstavil okolju in denarnici prijazen pristop s 3D natisnjenimi orodni vložki za prototipe in uporabo reciklirane plastike, po odmoru pa sklop strokovnih predavanj za plastičarje zaključil Matic Krušič, iz Inštituta za varilstvo, ki je zbranim predstavil še sistem izobraževanja in certificiranja varilcev polimerov.

Nepogrešljiv program za spremljevalke

V obrtnih podjetjih so gospe žene nepogrešljive, žal pa je vedno tako, da je za lepe stvari zmanjka časa. Organizatorji srečanj zato vztrajajo, da nanje vedno povabijo tudi svoje žene. Letos je s temo Odkrijmo vaš slog oblačenja spremljevalke nagovorila strokovnjakinja za kulturo oblačenja Lea Pisani, obdelale pa so še vsaki lasten slog oblačenja ter njegovo analizo, nego in nadgradnjo.

 

Za konec umetna inteligenca

Po odmoru za kosilo so se vsi ponovno zbrali skupaj ter ob temi Umetna inteligenca je z nami, stanje in uporabnost prisluhnili mag. Igorju Makovcu, predavatelju na Fakulteti za ekonomijo in informatiko v Novem mestu, ki je zbranim na poljuden način predstavil zgodovino in koncept razvoja umetne inteligence, praktične primere uporabe pri vodenju podjetja in proizvodnje ter številne aplikacije, tudi tiste, ki so v zadnjem času šokirale mednarodno javnost.

 

Prihodnje leto čim več novosti

Sekciji letos načrtujeta še predstavitve na strokovnih sejmih, po potrebi predavanja in zaključek leta z jesensko večdnevno strokovno ekskurzijo v tujino na ogled tehnološko naprednega podjetja. Naslednje strokovno srečanje potekalo v istem spomladanskem terminu, sekciji pa člane že sedaj pozivata, da zanj predlagajo sveže nove teme.

Udeleženci so se razšli zadovoljni in polni novih spoznanj, lepih vtisov, svežih poznanstev in smelih načrtov, predvsem pa s trdno odločenostjo, da se prihodnje leto srečajo ponovno.

 

Galerija vseh fotografij s strokovnega srečanja kovinarjev in plastičarjev >>>

 

kov ss pasica 2023

 

 

Povzeto iz revije Obrtnik podjetnik, april 2023, Strokovno srečanje kovinarjev in Strokovno srečanje plastičarjev 2023, Anton Šijanec