Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Predstavitev Sekcije polagalcev talnih oblog

Polagalci talnih oblog so delovali v odboru pri sekciji lesnih strok že vse od leta 1999. Najprej se je imenoval odbor parketarjev, kasneje pa se je preimenoval v odbor polagalcev talnih oblog.

Polaganje talnih oblog spada med dejavnosti zaključnih del v gradbeništvu v skupino 45.43, kar pa ima z lesno sekcijo zelo malo zveze. Na sekcijo lesnih strok so vezani le z materialom.

Članstvo

Polagalcev talnih oblog, ki opravljajo eno od dejavnosti :

  • 43.330 Oblaganje tal in sten s parketom ali drugimi lesenimi oblogami

  • 43.330 Oblaganje tal in sten s talnimi oblogami iz tekstila, linoleja, gume in plastičnih mas

  • 43.330 struženje in lakiranje parketa

jih je v obrtnem registru 378, tistih, ki pa imajo eno od teh treh dejavnosti kot stranske pa jih je 2600.

Odbor polagalcev podov je že dalj časa ugotavljal, da obrtni register zaradi standardne klasifikacije dejavnosti (SKD) ne omogoča izpisa dejanskega števila članov po glavni dejavnosti, ampak le tiste, ki imajo to označeno. Pretežni del teh članov je po glavni dejavnosti v sekciji gradbincev. Ocenjujemo pa, da je tistih, ki to dejavnost opravljajo kot glavno preko 1% članov OZS, kar je po določilih statuta OZS pogoj za ustanovitev sekcije. Ta prag 1% naj ne bi bil vprašljiv, kar se tiče tistih, ki dejavnost dejansko opravljajo, zato odbor predlagal, da se ustanovi nova sekcija polagalcev talnih oblog. Odbor polagalcev podov se je s priporočilom po preregistraciji članov obrnil na območne obrtne zbornice, katere so o željah odbora polagalcev talnih oblog obvestile svoje člane. Ker gre za zapleten postopek, ki je povezan s finančnimi sredstvi in zamudo časa, se člani ne poslužujejo postopka preregistracije glavne dejavnosti. Kljub vsem tem preprekam je odboru uspelo, da je dobil soglasje za ustanovitev sekcije.