Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
OZS Sekcija polagalcev talnih oblog

100 voznikov za večjo prometno varnost

27. 07. 2022
Avtor: Anton Šijanec
V okviru nacionalne preventivne akcije za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki je julija potekala na Vranskem, so Sekcija za promet pri OZS in Združenje za promet pri GZS pod okriljem Agencije za varnost cestnega prometa ter parterji v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem organizirali brezplačni preventivni dogodek za prevoznike in voznike tovornih vozil ter avtobusov.

 

Okrog sto udeležencev iz vse Slovenije so uvodoma nagovorili Jože Hribar, direktor Agencije za varnost prometa, Peter Pišek, predsednik Sekcije za promet pri OZS, Milan Slokar, predsednik Sekcije za prevoz blaga v cestnem prometu pri GZS in mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.

 

Veliko zanimanje voznikov

Na preventivnem dogodku so udeleženci lahko spoznali številne najnovejše tehnične rešitve, ki na primer bistveno zmanjšajo zahrbtna tveganja zaradi mrtvih kotov velikih vozil z najsodobnejšimi sistemi vzvratnih kamer, preučevali so zavorne potmi različnih tipov vozil, se preizkusili in urili v umikanju nenadni oviri ter še dodatno izboljšali vedno aktualno veščino vzvratne vožnje.

Poudarki teoretičnega dela srečanja so bili namenjeni varnemu pritrjevanju različnih vrst tovora in negativnim vplivom preobremenjenih tovornih vozil na varnost v prometu.

Praktično in teoretično izobraževanje je bilo namenjeno dvigu varnosti za vse udeležence v prometu, saj v Sloveniji cestni tovorni promet narašča, z večanjem njegovega obsega pa se povečujejo tudi možnosti za nastanek prometnih nesreč, zato je neprestano izobraževanje in ozaveščanje voznikov nujno in neprecenljivo.

 

Poudarki uvodnih govorcev

Direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar je poudaril, da so tovorna vozila, registrirana v Sloveniji, v prvem četrtletju letošnjega leta prepeljala 24,5 milijona ton blaga in pri tem opravila več kot 6 milijard tonskih kilometrov. Glede na enako obdobje lani to pomeni za 3 % več prepeljanega blaga, in za 7 % več opravljenih tonskih kilometrov. »Agencija za varnost prometa nadgrajuje usposabljanja, saj se zavedamo, kako pomembna je varna vožnja voznikov tovornih vozil in avtobusov. Delo voznikov gospodarskih vozil je zelo odgovorno, izpostavljeni so premnogim tveganim situacijam, v katerih je ključno dobro poznavanje in obvladovanje vozila, razmer na cestah ter predvidevanje možnih scenarijev, na katere se je potrebno stalno odzivati. Med prekrški, ki jih ugotavlja policija, pri voznikih tovornih vozil izstopajo prekoračitev hitrosti, uporaba mobilnih telefonov in drugih naprav med vožnjo, neuporaba varnostnega pasu, nepravilnosti, povezane s tovorom ter nepravilno prehitevanje. Zato znova apeliramo, naj se vozniki odrečejo uporabi mobitelov in drugih naprav med vožnjo, ker so velik motilec pozornosti. Obvezno naj uporabljajo varnostni pas, prilagodijo hitrost in poskrbijo za varno pritrjevanje tovora. Vožnja voznikov tovornih vozil pod vplivom alkohola je letos žal že botrovala dvema smrtnima žrtvama. Vozniki avtobusov in tovornih vozil imajo še toliko večjo odgovornost, zato še enkrat več poziv k ničelni toleranci do alkohola v prometu,« je zaključil direktor Hribar.

Predsednik Sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije Peter Pišek, je dejal, da je vesel, da so sooblikovali dogodek, ki pomembno prispeva k varnosti cestnega prometa. »Vsi smo uporabniki prometa, obenem pa kot strokovna organizacija prispevamo k sooblikovanju zakonodaje, ki vpliva na naše delo in na varnost v cestnem prometu. Izobraževanja, kot je današnje, prispevajo k temu, da smo pri izvajanju svojega dela varni in odgovorni. Poklicna izobraževanja, pri katerih sodeluje celoten sistem ključnih deležnikov, so nujna«, je bil jasen predsednik Pišek. Dodal je še, da je z namenom zagotavljanja varne in odgovorne vožnje poklicnih voznikov sodelovanje med Sekcijo za promet OZS in Agencijo za varnost prometa vse bolj poglobljeno in se bo v prihodnje še bolj intenziviralo.

Predsednik Sekcije za prevoz blaga v cestnem prometu pri Gospodarski zbornici Slovenije Milan Slokar se je zahvalil za sodelovanje in pozval udeležence, naj dogodek, ki ima veliko uporabno vrednost, izkoristijo za kar največ vprašanj, na katera bodo lahko odgovorili zbrani strokovnjaki. »Sekcija za promet si želi kar najboljšega sodelovanja z vsemi deležniki, saj bomo le na ta način jutri boljši, boljša pa bo pretočnost in varnost naših cest. Člane in voznike pa pozivamo, naj bodo pri nakupu novih vozil pozorni na tehnično dovršena vozila s sodobno opremo, da se bodo v prometu uporabljala čim bolj varna vozila,« je dejal predsednik Slokar.

Vodja Sektorja prometne policije, Generalna policijska uprava, mag. Ivan Kapun, je dejal, da so dogodki, ki ozaveščajo udeležence, kako zelo pomembno je pravilno ravnanje v prometu, zelo pomembni. »Deljenje praktičnih izkušenj je za voznike tovornih vozil in avtobusov pomembno, saj gre za velika vozila s specifikami. Poklicni vozniki so pri svojem delu zelo izpostavljeni, na kar opozarja tudi Evropska mreža prometne policije ROADPOL, zato v tem tednu poteka evropsko koordinirana akcija nadzora tovornih vozil in avtobusov. Navade voznikov želimo spremeniti na boljše, saj le tako lahko dosegamo večjo varnost za vse. Izkušnje, ki jih boste pridobili na današnjem dogodku, delite tudi s svojimi sodelavci, vsak dan pa jih s pridom uporabljajte pri svojem delu,« je udeležencem svetoval mag. Kapun.

 

Strokovna predavanja

Na dogodku sta bili izvedeni predavanji Boštjana Paušerja, zunanjega sodelavca Agencije za varnost prometa, na temo varnega pritrjevanja tovora in Matije Mavriča, strokovnjaka s področja tehtanja vozil, na temo vpliva preobremenjenih tovornih vozil na varnost v prometu.

 

Priročni kartonček z navodili za pritrjevanje tovora

Agencija za varnost prometa je izdala tudi poseben pripomoček za pritrjevanje tovora v obliki priročnega izvlečnega kartončka, ki nudi napotke za varno pritrjevanje tovora in vodi skozi postopek izračuna, prejeli pa so ga vsi udeleženci dogodka. Predavanjem so sledili demo prikazi in praktični preizkusi na poligonu, med katerimi je bila tudi naprava za simulacijo trka.

 

20220727-varnost voznikov vransko 0120220727-varnost voznikov vransko 0220220727-varnost voznikov vransko 0420220727-varnost voznikov vransko 0320220727-varnost voznikov vransko 0520220727-varnost voznikov vransko 0620220727-varnost voznikov vransko 0720220727-varnost voznikov vransko 0820220727-varnost voznikov vransko 09
Preberite tudi