Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Odpiralni čas mikro in malih prodajaln živili

04. APRIL 2020  |   Iris Brkovič

Ali so lahko prodajalne z živili (pekarne, mesnice ipd.) odprte ob nedeljah je odgovor NE.

Ob nedeljah in dela prostih dnevih so zaprte VSE prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ki so lahko odprte.

Obrazložitev splošno:

V skladu z Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki ga je sprejela Vlada RS in je pričel veljati 16.3.2020 in nadalje vse dopolnitve in spremembe  (Uradni list RS, št. 25/20, 29/20, 32/20, 37/20 in 42/20 prepovedano ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom (ne prepoveduje pa ponujanja in prodajanja blaga in storitev med podjetji)

V skladu z odlokom so le v 2. členu odloka dovoljene navedene izjeme, ki so:

 • prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji,
 • lekarne,
 • prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki,
 • program vrt in kmetijstvo v prodajalnah,
 • kmetijske prodajalne,
 • bencinske servise,
 • banke,
 • pošto,
 • dostavne službe,
 • prodajalne s hrano za živali ter
 • trafike in kioske za prodajo časopisov in revij ter
 • druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja
 • vrtnarije, drevesnice in cvetličarne,
 • gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki

Odpiralni čas: dopolnjeno in spremenjeno dopolnitve Odloka in sprememba Odloka:

Za prodajalne z živili se določi obratovalni čas od vsaj 8.00 ure (lahko tudi prej) in najmanj do 18.00 ure.

Mikro in majhne družbe, samostojni podjetniki posamezniki in zadruge lahko oblikujejo obratovalni čas v skladu s svojo poslovno odločitvijo.

Odlok o spremembi Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji pa s 30.3.2020 določa, da nakup v času od 8.00 do 10.00 ure lahko opravijo izključno ranljive skupine (npr. invalidi, upokojenci, nosečnice). Upokojenci lahko opravijo nakup samo v tem času.

Odlok o dopolnitvi Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji pa z dne 4.4.2020 uvaja dodatno in sicer mora biti še zadnja ura delovnega časa prodajalne z živili namenjena izključno ranljive skupine (npr. invalidi, upokojenci, nosečnice), torej upokojenci poleg zgoraj navedenih ure lahko opravijo nakup še zadnjo uro odprtja trgovine z živili.

Glede na to, da mora »velika trgovina z živili« (za katere je določen obratovalni čas)  v času od 8.00 do 10.00 ure omogočiti nakup izključno  ranljivim skupinam (npr. invalidom, upokojencem, nosečnicam), vas naprošamo, da tudi vi glede na vaš obratovalni čas, ki ga lahko oblikujete v skladu s svojo poslovno odločitvijo, omogočite termin, v katerem se omogoči nakup izključno ranljivim skupinam – npr. prvi dve uri obratovanja, torej da upokojenci lahko opravijo nakup samo v tem času. Verjetno je večina odprta že ob 8 uri, zato omogočite nakup upokojencem samo v tem času od 8.00 do 10.00 ure in od 4.4.2020 dalje tudi zadnjo uro delovnega časa.

Ob nedeljah in dela prostih dnevih pa so zaprte VSE prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ki so lahko odprte.

Ključne povezave, ki jih spremljajte:

Predlagam, da sproti spremljate spletne strani OZS tukaj kjer sproti objavljamo vse za članstvo pomembne informacije o koronavirusu, ukrepih Vlade RS in druge pomembne informacije.

Vezano na informacije glede delovno pravne zakonodaje, vljudno prosim da si pogledate vprašanja in odgovore na spletne strani OZS tukaj

DZ RS sprejel Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP), ki je 29. marca 2020 stopil v veljavo več tu

Sprejet je Zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev, več najdete na spletnih straneh OZS tukaj

Prav tako je bil sprejet Zakon o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju, kjer najdete ključne informacije na spletnih straneh OZS tu

Ključne informacije glede koronavirus - preprečevanje, navodila za delovne organizacije, navodila za čiščenje prostorov idr. ogledate na spletni strani Inštituta za javno zdravje tukaj.

Sproti spremljate informacije in ukrepajte v smislu varovanja svojega zdravja in zdravja svojih zaposlenih, ter seveda upoštevajte uradna navodila NIJZ in drugih državnih inštitucij.

Preberite tudi:

Pišite nam