Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

KORONAVIRUS - aktualne informacije za delodajalce

KORONAVIRUS - aktualne informacije za delodajalce

Aktualne informacije in navodila za delodajalce za omilitev posledic koronavirusa lahko spremljate tudi na naši spletni strani.  

 

novica Vrtnarji opozarjajo: »Delamo z živim materialom!«

Zaradi odloka, ki je prepovedal prodajo blaga in storitev, so se v težkem položaju znašli tudi slovenski vrtnarji in cvetličarji, ki so proizvodnjo za letošnjo pomladno sezono sajenja načrtovali že lani. Rastline, ki bi morale do konca maja najti pot do potrošnikov, sedaj predstavljajo zalogo, za katero je marsikateri vrtnar najel tudi kredit. 

 

»Če vrtnarji ne bodo mogli prodati rastlin, nobeno prestrukturiranje kreditov ne pride v poštev,« opozarja Simon Ogrizek, predsednik Sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS in pojasnjuje: »Za vzgojo rastlin, ki bi jih vrtnarji v običajnih razmerah dajali na trg kontinuirano do konca maja, večina nameni med 100 in 500 tisoč evrov. Treba se je zavedati, da delamo z živim materialom, ki ga moramo oskrbovati. Ker rastlin ne moremo in ne smemo pustiti propasti, morajo biti naši zaposleni prisotni na delu in ne moremo koristiti nadomestila za čakanje na domu.«

 

Država je s svojimi ukrepi onemogočila prodajo vrtnarjem in cvetličarjem, veliki trgovci pa lahko nemoteno prodajajo in celo oglašujejo akcijsko prodajo cvetja, sadik okrasnih rastlin in drugega programa. Prav zato se vrtnarji in cvetličarji čutijo še posebej prizadeti.

 

Sekcija predlaga, da se za dejavnost cvetličarstva in vrtnarstva naredi izjemo v odloku in se omogoči prodaja, v nasprotnem primeru pa se cvetličarjem in vrtnarjem vrne strošek odpisa (kalo) in strošek zalog v proizvodnji. 

 

 

 

novica Ukrepi v pravo smer, megazakon pa potrebuje določene spremembe

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je že večkrat javno poudarila, da gredo ukrepi vlade v pravo smer. Ocenjujemo pa, da je zakonski protikorona paket izjemno kompleksen in potrebuje določene spremembe, da bodo cilji, ki jih vlada želi doseči, tudi dejansko doseženi.

novica Informacija o izdaji potrdil za voznike tujce, ki niso državljani držav skupnosti

Sprejet je bil Zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) (Ur.l. RS št. 36/20), ki že velja.

novica Kaj prinaša mega anti korona za s.p. in družbenike poslovodne osebe

Mega anti korona zakon je bil na Vladi sprejet v soboto, 28. marca 2020. Predvidoma naj bi bil v Državnem zboru sprejet okrog 1. aprila. Veljati bo začel naslednji dan po objavi v Uradnem listu, predvidoma 10.4.2020. Mega anti korona zakon določa ukrepe za april in maj 2020 (v nekaterih primerih še od 12. 3 do konca marca). Vse spodaj zapisano izhaja iz zakona, sprejetega na Vladi, zato bo v fazi zakonodajnega postopka lahko prišlo še do (bistvenih) sprememb.

novica Proti korona paket spodbuden za gospodarstvo

Proti korona paket za omilitev posledic epidemije COVID-19, ki ga je danes predstavila vlada, je spodbuden za gospodarstvo. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo zadovoljni, da vlada ni pozabila niti na mala in mikro podjetja ter samozaposlene.  ”Kot je danes na tiskovni konferenci poudarila vlada, so slovenski obrtniki in samostojni podjetniki hrbtenica naše države.

novica Povzetki protikorona paketa

Vlada Republike Slovenije je 28.3.2020 sprejela Predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) za državljane in gospodarstvo, t.i. zakonski protiKoronapaket.

novica Spremembe Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

Vlada RS je sprejela Odlok o spremembi Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, veljati začne 30.3.2020

novica Interventni zakoni objavljeni v Uradnem listu RS

Interventni zakoni so objavljeni v Uradnem listu RS, št. 36/2020 in začnejo veljati 29.3.2020

novica Vlada Republike Slovenije je 28.3.2020 sprejela t.i. zakonski protiKoronapaket

Vlada Republike Slovenije je 28.3.2020 sprejela Predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) za državljane in gospodarstvo, t.i. zakonski protiKoronapaket. Zanj so predvidene tri milijarde evrov.

novica Kaj delovnopravnega za zasebni sektor prinaša proti korona zakon

Mega anti korona zakon je bil na Vladi sprejet v soboto, 28. marca 2020. Predvidoma naj bi bil v Državnem zboru sprejet okrog 1. aprila. Uvodoma opozarjam, da je za bralca in za pravilno interpretacijo zelo pomembno poznavanje ZIUPPP (Ur. l. RS, št. 36/2020), ki velja od 29. marca dalje in osnutka mega anti korona zakona. Slednji namreč ZIUPPP v določenih delih bistveno spreminja.
Pišite nam