Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

KORONAVIRUS - aktualne informacije za delodajalce

KORONAVIRUS - aktualne informacije za delodajalce

Aktualne informacije in navodila za delodajalce za omilitev posledic koronavirusa lahko spremljate tudi na naši spletni strani.  

 

novica Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2

V Uradnem listu RS, št. 170/2021, ki je bil objavljen danes, je bila objavljena sprememba oz. dopolnitev Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 147/21, 149/21, 152/21 in 155/21; "Odlok"). Najbolj pomembne spremembe Odloka so podane v nadaljevanju:

- 5. člen: v drugem odstavku je dodana nova alineja, skladno s katero se uvaja testiranje s HAG v določenih zdravstvenih in drugih ustanovah za uporabnike v času nastanitve (bolnišnice, socialno varstveni zavodi itn.), za kar se sredstva zagotovijo v proračunu (10. člen);

- 6. člen: i. prvi odstavek se spremeni tako, da po novem določa, da je rezultat HAG testa za samotestiranje veljaven 48h po odvzemu brisa namesto en teden; ii. odstavek se spremeni tako, da je po novem tudi veljavnost HAG testa za namene opravljanja dela skrajšana iz enega tedna na 48h po odvzemu brisa;

- 8. člen: prostovoljno samotestiranje s HAG testi se razširi na vse učence in dijake (prej samo učenci 7., 8. in 9. razreda), pri čemer je negativen test na takšnem testiranju potreben tudi za udeležbo v športnih programih, športno rekreativnih dejavnostih in obšolskih aktivnostih, ne glede na starost učenca in dijaka. Testiranje se izvaja dvakrat tedensko namesto enkrat, kar pomeni, da učenci in dijaki v lekarni lahko dobijo 10 testov in ne samo 5;

- 12. člen: 12. alineja prvega odstavka se spremeni tako, da izjema glede neuporabe zaščitne maske v PC okoljih ne velja več za osebe:

  • v dejavnosti zdravstva, izobraževanja in socialnega varstva ter
  • v dejavnostih in pri nudenju vseh storitev, kjer prihaja do medosebnega stika med ponudnikom in uporabnikom (denimo, med frizerjem in stranko).

Odlok začne veljati 1. novembra 2021.

novica OZS ostro proti zapiranju gospodarstva in višanju cen energentov

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki je največja reprezentativna zbornica gospodarstva v Sloveniji, ostro nasprotujemo napovedi premierja o morebitnem vnovičnem zapiranju gospodarstva zaradi slabe epidemiološke slike. Zapiranja gospodarstva si ne moremo več privoščiti, številni obrtniki in podjetniki so namreč še vedno v fazi okrevanja po dolgotrajnem zaprtju v času epidemije.

novica Slovenski slikopleskarji dobili prvi poklicni prapor

Na sinočnji slovesnosti v Baziliki Marija Pomagaj na Brezjah so slovenski slikopleskarji dobili prvi poklicni prapor v zgodovini. Slikopleskarstvo ima na slovenskih tleh večstoletno tradicijo, z razvitjem in krstom praporja pa želi Sekcija slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije še bolj utrditi stanovsko povezovanje.

novica OZS: Tudi samozaposlenim naj pripada nadomestilo v času karantene

Število karantenskih odločb se je v zadnjem času, zlasti zaradi poslabšanja epidemioloških razmer, bistveno povečalo. Povečale pa so se tudi stiske samozaposlenih, saj jim v času odrejene karantene ali karantene otrok ne pripada nikakršno nadomestilo. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo zato na vlado naslovili prošnjo, da se to krivico nemudoma popravi.

novica Priznanje za življenjsko delo prejel Jožef Žabar iz Primule

V okviru letošnjih Dnevov slovenskega turizma so na sinočnjem dogodku v Postojnski jami podelili najvišja priznanja s področja turizma. Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je priznanje za življenjsko delo v gostinstvu podelila Jožefu Žabarju iz restavracije Primula.

novica Izjema glede nošenja mask in druga trenutno pereča vprašanja

Ukrep uporabe zaščitne maske je eden izmed tistih ukrepov, ki so najbolj zaznamovali epidemijo virusa SARS-CoV-2 in naš vsakdanjik od marca 2020 do današnjega dne. Že nekaj let preden zapustimo stanovanje najprej preverimo, ali imamo seboj poleg ključev in denarnice še mobitel. V zadnjem času smo temu seznamu dodali še zaščitno masko. V tem prispevku lahko preberete katere izjeme od ukrepa nošenja mask in za koga trenutno veljajo.

novica Upoštevanje priporočil in smernic NIJZ za opravljanje dejavnosti v času omejevanja širjenja virusa SARS-CoV-2

Če smo pred marcem 2020 za Nacionalni inštitut za javno zdravje slišali le občasno, smo se po začetku epidemije virusa SARS-CoV-2 zagotovo vsi prebivalci Slovenije dodobra seznanili z njegovim delom. Med drugim so bila zlasti z vidika opravljanja dejavnosti zelo pomembna priporočila in smernice, ki jih je ta organ izdajal.

novica Upoštevanje priporočil in smernic NIJZ za opravljanje dejavnosti v času omejevanja širjenja virusa SARS-CoV-2

Če smo pred marcem 2020 za Nacionalni inštitut za javno zdravje slišali le občasno, smo se po začetku epidemije virusa SARS-CoV-2 zagotovo vsi prebivalci Slovenije dodobra seznanili z njegovim delom. Med drugim so bila zlasti z vidika opravljanja dejavnosti zelo pomembna priporočila in navodila, ki jih je ta organ izdajal oz. jih izdaja.

novica Zaradi pogoja PCT velik upad prometa tudi pri trgovcih

Na velik upad prometa zaradi pogoja PCT opozarjajo tudi trgovci. Več kot polovica trgovcev namreč beleži upad prometa za 20 do 50 odstotkov, medtem ko jih kar 60 odstotkov ocenjuje, da trenutni ukrepi omejujejo njihovo poslovanje. Skoraj polovica trgovcev se zaradi razmer povezanih s pandemijo sooča tudi s težavami pri dobavi blaga, 13 odstotkov trgovcev pa razmišlja celo o zaprtju svojih trgovin. To je med drugim pokazala anketa, ki jo je sekcija trgovcev pri OZS izvedla med svojimi člani.

novica Iztek ukrepa skrajšanega delovnega časa s 30. 9. 2021

Ukrep skrajšanega delovnega časa po ZIUPGT se je iztekel s 30. 9. 2021. Vlada RS bi lahko ukrep, skladno z zakonom, podaljšala do 31. 12. 2021, toda ne glede na številne pozive OZS, do podaljšanja ukrepa ni prišlo.
Pišite nam