Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

KORONAVIRUS - aktualne informacije za delodajalce

KORONAVIRUS - aktualne informacije za delodajalce

Aktualne informacije in navodila za delodajalce za omilitev posledic koronavirusa lahko spremljate tudi na naši spletni strani.  

 

novica Posledice epidemije občuti kar 97 odstotkov obrtnikov in podjetnikov

Kar 97 odstotkov obrtnikov in podjetnikov pri svojem poslovanju občuti posledice epidemije Covid-19. 91 odstotkov jih ocenjuje, da bodo imeli v prihodnjih treh mesecih velik upad naročil, zaradi česar tretjina vprašanih napoveduje odpuščanja. To je med drugim pokazala anketa, ki smo jo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) med svojimi člani izvedli med 29. majem in 2. junijem.

novica Odprto pismo ministru za infrastrukturo Jerneju Vrtovcu in direktorju Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milanu Kreku

Avtobusni prevozniki smo pričakovali, da se bodo tudi priporočila NIJZ za prevoz potnikov v cestnem prometu s 1. junijem ko se je uradno končala epidemija Covid-19, spremenila, oziroma prilagodila. Z rahljanjem številnih priporočil NIJZ smo avtobusni prevozniki večkrat apelirali na NIJZ, da se tudi priporočila za prevoz potnikov v cestnem prometu spremenijo in omogočijo večje kapacitete v številu potnikov, spremenijo zahteve glede vstopanja potnikov na avtobuse ter prodajo vozovnic na javnih linijah.

novica Subvencioniranje skrajšanja delovnega časa od 1. junija dalje (dopolnjeno 3. 6.)

Z namenom ohranitve delovnih mest, bo na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije Covid-19 (ZIUOOPE), država delno subvencionirala delo s krajšim delovnim časom. Delodajalci bodo ta ukrep lahko uporabljali od 1. junija do 31. decembra 2020. ZIUOOPE je pričel veljati 31. maja (UL RS 80/20).

novica Kaj pomeni dolžnost delavca, da se do 7 delovnih dni vrne iz čakanja na delo po ZIUOOPE?

ZRSZ pojasnjuje, da bodo določbo 26/2 ZIUOOPE, ki določa, da ima delavec v času začasnega čakanja na delo dolžnost, da se na zahtevo delodajalca vrne na delo do 7delovnih dni v tekočem mesecu, tolmačili na enak način, kot po ZIUZEOP.

novica Ukrep čakanja na delo v juniju velja za vse delodajalce

V Obrtno-podjetniški zbornici Sloveniji smo zadovoljni, da je vlada prisluhnila našemu predlogu, da se ukrep čakanja na delo v juniju podaljša za vse panoge, ne le za turizem in gostinstvo. Pomembna novost za naše člane je tudi, da sta ukrepa subvencioniranja skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo združljiva. 

novica Čakanje na delo v juniju 2020 za vse delodajalce (dopolnjeno 30. 5)

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije Covid-19 (ZIUOOPE) za vse delodajalce, ki izpolnjujejo pogoje, v juniju 2020 prinaša ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo. ZIUOOPE je pričel veljati 31. maja (UL RS 80/20).

novica Delajmo varno – Vlada: Ukrepi ostajajo v veljavi!

Vlada je 29. maja na svoji večerni dopisni seji sprejela sklep, da tudi v prihodnje v veljavi ostajajo vsi akti in ukrepi, ki jih je sprejela v času razglašene epidemije zaradi nalezljive bolezni COVID-19 in do 1. 6. 2020 niso bili odpravljeni ter zato veljajo še naprej do njihove spremembe ali preklica. S tem obvezno ostaja tudi nošenje zaščitnih mask.

novica Anketa o poslovanju po epidemiji COVID-19

Spoštovane članice in člani! V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo pripravili anketo o poslovanju po epidemiji COVID-19 in o koriščenju ukrepov, ki jih je pripravila vlada v protikoronskih paketih. Zbrani podatki nam bodo pomagali pri nadaljnjih pogovorih z vlado, ki je včeraj napovedala, da sledi tudi četrti protikoronski paket. Prosimo, da odgovorite na kratko anketo do torka, 2. 6. 2020.
Pišite nam