Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

KORONAVIRUS - aktualne informacije za delodajalce

KORONAVIRUS - aktualne informacije za delodajalce

Aktualne informacije in navodila za delodajalce za omilitev posledic koronavirusa lahko spremljate tudi na naši spletni strani.  

 

novica OZS: Izjeme od karantene na domu naj veljajo tudi za zaposlene v gospodarstvu

Na današnji seji Upravnega odbora OZS so člani med drugim obravnavali problem vse večjega števila odsotnih zaposlenih v gospodarstvu zaradi karanten. Člani UO OZS zato vladi predlagajo, da med izjeme od karantene na domu uvrsti tudi zaposlene v gospodarstvu, in sicer pod enakimi pogoji kot to velja za zaposlene v šolstvu in zdravstvu.

Vsak dan beležimo večanje števila okužb z novim koronavirusom, s tem pa se veča tudi število karanten in izolacij. »Obrtniki in podjetniki nas pozivajo, da bi enako kot v šolstvu veljalo tudi za zaposlene v gospodarstvu. Zlasti v dejavnostih, kjer imajo malo zaposlenih, lahko nastane problem, če morajo iti vsi v karanteno. V tem primeru nam ne preostane drugega kot da zapremo podjetje za ta čas. Želimo, da se to reši na način, kot to velja za zaposlene v šolstvu,« je ob tem poudaril predsednik OZS Branko Meh.

Podjetnik Bojan Železnik se je strinjal, da je situacija kritična. »Vidim, da so številni gostinski obrati že zaprti, ker so delavci v karanteni. Tudi v podjetjih se že dogaja, da je velik izpad delavcev. Nihče ne bo zapiral gospodarstva, ampak se bo zaprlo samo.«

Razmere v gostinstvu je komentiral Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS. »Delovne sile ni moč zaposliti in zato prihaja do zaprtja lokalov. Še bolj zaskrbljujoče pa je, da opažamo, da so lokali prazni, saj so ljudje previdni in se bojijo, da se ne bi okužili. Zato predlagam, da vlada oziroma ministrstva intervenirajo,« je pozval Cvar.

Člani UO OZS so se strinjali, da bi morali zdravi ljudje, ki nimajo simptomov in so na hitrem testu negativni, ostati v delovnem procesu. Člani tako predlagajo, da se odlok spremeni tako, da bi izjema od napotitve v karanteno na domu veljala tudi za zaposlene v gospodarstvu, in sicer pod pogojem, da se sedem dni od visoko tveganega stika vsakodnevno testirajo.  »Na ta način bi še vedno zagotavljali varno in zdravo delovno okolje, obenem pa bi proizvodni procesi lahko nemoteno tekli naprej,« je še pojasnil Meh.

 

Podjetnike skrbijo visoke cene energentov

Na seji so se dotaknili tudi višanja cen energentov. Danijel Lamperger, direktor OZS, je dejal, da je OZS resorne ministre že pozvala k ukrepanju, in sicer, da bi država s posebno shemo pomagala podjetjem. »Dejstvo je, da brez pomoči države nekatera podjetja ne bodo preživela,« je prepričan Lamperger.

Bojan Železnik je dejal, da noben distributer električne energije ni pripravljen ponuditi nižjih cen. »Če bomo zaradi tega manj konkurenčni, potem pričakujem, da bo država pomagala. Vedeti moramo, da se bodo s tem dvigali tudi stroški hrane in plač. Mi teh rezerv nimamo,« je še dodal Železnik.

Predsednik Meh pa je člane UO OZS spomnil, da je minister Počivalšek na decembrski seji  UO OZS obljubil, da bo država intervenirala, v kolikor se cene energentov ne bodo umirile. To obrtniki in podjetniki zdaj tudi pričakujejo.

 

Zaradi vse večjega števila okužb, je Upravni odbor OZS tudi sklenil, da se slavnostni dogodek ob izboru Obrtnika in Podjetnika leta prestavi na 17. marec 2022.

novica Pojasnilo FURS glede pomoči za nakup HAG testov za samotestiranje

Od sprejema PKP10 je eno izmed najbolj pogostih vprašanj, kako pravilno vložiti vlogo za povračilo stroškov za nakup HAG testov za samotestiranje.

novica Izolacija zaradi COVID-19 se pod pogoji lahko krajša na 7 dni

Državni sekretar Vindišar je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil razliko med karanteno in izolacijo, omenil izjeme od karantene, razložil pogoje in način za krajšanje izolacije, opozoril na možnost uporabe zdravil proti COVID-19 ter ponovil protokol testiranja.

novica Delodajalci podpiramo predlagane spremembe zakona o dohodnini. Razlogi: zaposleni bodo prejeli višje neto plače, kupna moč bo večja, gospodarstvo pa bo hitreje okrevalo

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS), Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) in Združenje obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) smo s skupnim dopisom, ki smo ga naslovili na predsednika Državnega zbora, gospoda Igorja Zorčiča, in vodje poslanskih skupin, izrazili podporo predlaganim spremembam in dopolnitvam Zakona o dohodnini. Državni zbor bo o predlogu zakona, ki uvaja predlagane spremembe in dopolnitve Zakona o dohodnini, predvidoma odločal še ta mesec.

novica Novi ukrepi pri prevozu potnikov

Sprejem Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki je objavljen v Uradnem listu RS št. 8/2022, je prinesel nekatere novosti pri izvajanju prevoza potnikov.

novica Sprememba pravil glede odrejanja karantene na domu

Po zadnji spremembi odloka z dne 6. 1. 2022 je Vlada RS sprejela novo spremembo Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-1, s katero je nekoliko dopolnila pravila glede napotitve v oz. odrejanja ukrepa karantene na domu.

novica Spremembe glede vstopa v Slovenijo

Vlada RS je sprejela Odlok o spremembi Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19.

novica Izjava za pomoč za nakup hitrih testov za samotestiranje je na voljo

Pomoč za nakup hitrih antigenskih testov na virus SARS-CoV-2 za samotestiranje se uveljavlja preko informacijskega sistema FURS.

novica Samozaposleni, družbeniki in kmeti: vlogo za povračilo izgubljenega dohodka zaradi karantene za lani oddajte do 15. 1. 2022

Za povračilo delno izgubljenega dohodka zaradi karantene ali obveznosti varstva otrok za obdobje od 1. julija do 31. decembra 2021 mora upravičenec preko eDavkov predložiti vlogo (NF-Karantena) najpozneje do 15. januarja 2022, za obdobje od 1. januarja do 28. februarja pa v 15 dneh od pridobitve dokazila o nastopu karantene ali višje sile zaradi obveznosti varstva otroka zaradi druge zunanje objektivne okoliščine nezmožnosti obiskovanja vrtca ali šole, vendar najpozneje do 15. julija 2022. Vloge ni mogoče vložiti v papirnati obliki.

novica Pomoč za opravljene nakupe HAG testov pred 8. 11. 2021

ZDUPŠOP (PKP 10) je uredil pomoč za nakup hitrih antigenskih testov za samotestiranje. Delodajalci so upravičeni do pomoči za obdobje od 8. 11. 2021 do 31. 1. 2022, pri čemer morajo za prejem pomoči vložiti izjavo preko e-davkov najpozneje do 15. 2. 2022
Pišite nam