Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

KORONAVIRUS - aktualne informacije za delodajalce

KORONAVIRUS - aktualne informacije za delodajalce

Aktualne informacije in navodila za delodajalce za omilitev posledic koronavirusa lahko spremljate tudi na naši spletni strani.  

 

novica OZS: Gospodarstvo si dodatnih obremenitev ne more privoščiti

Obrtniki in podjetniki, člani Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, so na današnji seji razpravljali o koalicijski pogodbi. Soglasni so bili, da si gospodarstvo po pravkar končani covid krizi in v času energetske krize ne more privoščiti nikakršnih dodatnih obremenitev. Obenem pa obrtniki in podjetniki od nove vlade pričakujejo več posluha za malo gospodarstvo.

 

»V koalicijski pogodbi nas moti sprememba dohodninske lestvice, višja obdavčitev dela, višji davki, obdavčitev nepremičnin, kjer se izvaja gospodarska dejavnost. Nahajamo se v energetski krizi, komaj smo prebrodili covid krizo, vsakršne obremenitve gospodarstva v obliki višanja davkov tako ne pridejo v poštev,« je na seji poudaril Branko Meh, predsednik OZS.

Kljub menjavi vlade, OZS ostaja aktivna, je poudaril direktor OZS Danijel Lamperger. In komentiral vsebino koalicijske pogodbe: »Smo proti temu, da se spreminja dohodninska lestvica, smo proti dvigu davka od dohodkov pravnih oseb, proti obdavčitvi nepremičnin, proti dodatnim obremenitvam in administraciji. Je pa v koalicijski pogodbi veliko kontradiktornosti. Za normirance denimo piše, da bodo sistem naredili bolj privlačen. Če bodo sistem približali obdavčitvi zaposlenim, potem ta seveda ne bo privlačen.«

Peter Pišek, predsednik sekcije za promet pri OZS, pa je poudaril pomembno vlogo gospodarstva. »Gospodarstvo je gonilna sila, ki polni proračun, ustvarja za socialo in šolstvo. Smo vsakokratni kompas vladi, levi ali desni. Zahtevamo takšno poslovno okolje, da bomo konkurenčni in da bomo našim delavcem lahko dali višje plače. Verjamem pa, da bomo tudi s to vlado našli  skupni jezik.«

Tudi predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar je optimističen. »Verjamem, da ne bomo od nekoga, ki je obljubil pot razvoja in napredka, dobili ukrepe in zakone, ki nas bodo omejevali. Glede na napovedi, ki so bile že v preteklosti in so se izkazale za neuresničljive, sem prepričan, da tudi za gospodarstvo ne bo tako težko,« pa je menil Cvar.

Da imamo svetovno krizo, pa je prepričan podjetnik Bojan Železnik. »Država nam mora stati ob strani, sicer bomo posledice svetovne krize še toliko bolj občutili. Govorimo o davku na nepremičnine, vendar imamo še seznam drugih zahtev, ki se jih bo tudi treba lotiti in so morda še bolj pomembne kot napovedani davki,« je dejal Železnik.

Po besedah Jerneja Bortolata, predsednika sekcije domače in umetnostne obrti, pa se obrtniki najbolj bojijo napovedi ukinitve obdavčitve po normiranih stroških. »Malim obrtnikom to veliko pomeni in mislim, da bo morala zbornica te najmanjše zaščititi,« je poudaril Bortolato. Tudi po mnenju predsednika Meha bi bil to dodatni udarec za naše najmanjše obrtnike in podjetnike. »Na vlado smo že apelirali, da sistema ne spreminja,« je dodal Meh.

Ivan Meh, podpredsednik OZS, pa je opozoril, da vsak dan dobivajo klice obrtnikov in podjetnikov. In dodal: »V skrbeh so, da bodo dvojno obdavčeni. Ukrepati moramo in zaščititi naše člane.«

So pa bili obrtniki in podjetniki na seji soglasni, da veliko predlaganih ukrepov in rešitev gre v smeri ciljev, ki jih tudi sicer zagovarja OZS, denimo dostojna plača za opravljeno delo, reaktivacija upokojencev, ki si želijo delati tudi po upokojitvi, omejevanje energetske draginje, učinkovit socialni dialog znotraj ESS, spodbujanje internacionalizacije gospodarstva s poudarkom na srednjih in malih podjetjih.

Optimistični glede novega gospodarskega ministra

Člani UO OZS so izrazili tudi mnenje glede novega ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaža Hana. Soglasni so bili, da ne glede na izobrazbo, si lahko dober minister in tudi dober podjetnik. Verjamejo, da bodo s Hanom dobro sodelovali, saj je tudi v preteklosti znal prisluhniti zahtevam zbornice.

novica Prenehanje veljavnosti Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19

Vlada je na današnji dopisni seji med drugim sprejela besedilo Odloka o prenehanju veljavnosti Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Odlok je bil objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije št. 75/2022.

novica OZS proti vsakršnim dodatnim obremenitvam gospodarstva

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije po pregledu osnutka koalicijske pogodbe ugotavljamo, da se obetajo dodatne obremenitve gospodarstva. Ob tem v OZS opozarjamo, da slovensko gospodarstvo potrebuje, zlasti v luči zaostrenih geopolitičnih razmer, energetske krize in dviga cen surovin, stabilno poslovno in ugodno davčno okolje.

novica Vlada prisluhnila zahtevi OZS, da cene pogonskih goriv regulira

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo zadovoljni, da je vlada prisluhnila naši zahtevi, da se cene pogonskih goriv ponovno regulira. V OZS in sekciji za promet pri OZS smo namreč minuli petek posvarili, da se bodo zaradi visokih cen goriva in ostalih energentov izdelki in storitve dražili še naprej, če vlada ne bo ukrepala.

novica OZS in prevozniki pozivajo vlado k ponovni regulaciji cen goriva

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je na današnji novinarski konferenci poudarila nujnost sprejetja ukrepov pomoči za ublažitev t.i. energetske krize. Tako OZS kot sekcija za promet pri OZS od vlade pričakujeta takojšnjo ponovno regulacijo cen pogonskih goriv, prevozniki pa predlagajo tudi uvedbo komercialnega goriva za cestni transport.

novica Pomembni odločitvi Ustavnega sodišča RS v zvezi s pogojem PCT

Ustavno sodišče RS (v nadaljevanju: US) je v zadnjih nekaj mesecih sprejelo dve zelo pomembni odločitvi glede pogoja preboleli, cepljeni, testirani (pogoj PCT). Čeprav je bil pogoj PCT odpravljen skoraj v celoti nekaj mesecev nazaj, sta odločbi pomembni za primer ponovitve situacij, ki smo jim bili priča v lanskem in predlanskem letu v zvezi s potekom epidemije SARS-COV-2.

novica Po zaslugi sekcije za promet pri OZS prevozniki do finančnih spodbud

Sekcija za promet pri OZS si je kar osem let prizadevala, da bi prevozniki dobili finančne spodbude za nakup okolju prijaznih vozil. Minuli petek pa je naposled prišlo do podpisa pogodbe o dodelitvi finančnih sredstev za izvajanje ukrepa za spodbujanje okolju prijaznejšega tovornega prevozništva v cestnem prometu, in sicer v vrednosti 10 mio evrov. Prevozniki sedaj pričakujejo, da bodo razpisi za dodelitev subvencij objavljeni najkasneje do septembra letos.

novica Naša prihodnost in Dobra država prisluhnili zahtevam obrtnikov in podjetnikov

Vodstvo Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je v okviru predvolilnih srečanj s političnimi strankami danes na sedežu zbornice gostilo tudi predstavnike strank Naša prihodnost in Dobra država. Osrednja tema pogovora so bile zahteve obrti in podjetništva, predstavniki strank pa so vodstvu OZS predstavili svoj program in podjetnikom zagotovili podporo.

novica Janša obrtnikom in podjetnikom zagotovil nadaljnjo podporo

Predsednik vlade Janez Janša se je skupaj z ministrom za finance Andrejem Šircljem in ministrom za okolje in prostor Andrejem Vizjakom danes sestal z vodstvom Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Med drugim so se pogovarjali o zahtevah slovenske obrti in podjetništva, predsednik Janša pa je zagotovil nadaljnjo podporo in pomoč obrtnikom in podjetnikom.

novica Ukinitev obveznosti nošenja mask

Vlada je na včerajšnji 363. dopisni seji sprejela Odlok o spremembah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki je bil objavljen 13. 4. 2022 v Ur. l. RS št. 51/2022.
Pišite nam