Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

KORONAVIRUS - aktualne informacije za delodajalce

KORONAVIRUS - aktualne informacije za delodajalce

Aktualne informacije in navodila za delodajalce za omilitev posledic koronavirusa lahko spremljate tudi na naši spletni strani.  

 

novica UO OZS: Zaradi pogojev številni izključeni iz ukrepov pomoči

Člani Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije so na današnji seji obravnavali osmi protikoronski paket, ki ga je včeraj sprejela Vlada. Po mnenju članov UO OZS bi moral PKP8 vključevati tudi nadomestilo za izpad prometa, pogoji pa bi morali biti takšni, da bi bili ukrepov pomoči deležni vsi, ki jih je država omejila ali jim prepovedala opravljati dejavnost.

»Četudi so posamezni ukrepi dobro zastavljeni, pa številni naši člani ne dobijo pomoči zaradi pogojev. Ukrepi morajo biti  zato enostavni in pregledni, brez odvečne birokracije. Glede na to, da so številni obrtniki in podjetniki zaprti že več mesecev, pa bi jim morala država po vzoru Avstrije povrniti tudi nadomestilo za izpad prometa. Še vedno pa menimo, da vsem tistim, ki kljub epidemiji vendarle poslujejo uspešno, ne bi bilo treba vračati državne pomoči. Ta sredstva naj raje namenijo za razvoj podjetja in nagrade zaposlenim,« je na seji poudaril predsednik OZS Branko Meh.

Številni predlogi OZS v PKP8 žal niso bili upoštevani. Med ključnimi predlogi OZS so bili, poleg podaljšanja ukrepa čakanja na delo in povračila bruto II za delavce na čakanju, še povračilo za izpad prometa, podaljšanje roka za izplačilo regresa, razširitev lestvice za kritje fiksnih stroškov itd. Vsi predlogi OZS so objavljeni na povezavi. OZS bo te ukrepe predlagala tudi za PKP9, ki ga je vlada že napovedala.

Na stroge pogoje v ukrepih pomoči je na seji opozoril tudi Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS. »Zato že dolgo časa govorimo o tem, da se sprejme enostavne ukrepe, da bo finančna pomoč prišla takoj. Zgledujmo se po Avstriji, ki je obrtnikom in podjetnikom v panogah gostinstva in turizma povrnila tudi izpad prometa. V naši panogi zaposleni sami dajejo odpoved, zato bo tudi vnovični zagon zelo problematičen, ker kadra preprosto ne bo,« je opozoril Cvar, ki obenem predlaga tudi znižanje stopnje DDV za gostinstvo.

Da je treba začeti financirati prevozniški sektor, pa je menil predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek. Prevozniki pričakujejo že obljubljena posojila SID banke z državnim poroštvom. Tudi prevozniki imajo namreč težave z likvidnostjo, zato bi nujno potrebovali posojila.

 

novica PKP8 - Čakanje na delo od 1. februarja 2021 dalje

PKP8 podaljšuje ukrep čakanja na delo do 30. aprila 2021 z možnostjo 2x podaljšanja po en mesec. Delodajalcem, ki jim je od 1. februarja 2021 prepovedano opravljanje delajavnosti pa omogoča 100 % bruto II povračilo nadomestila plače.

novica PKP8 - Kratkotrajna bolniška odsotnost

PKP8 ponovno uvaja institut kratkotrajne bolniške odostnosti do 3 zaporednih dni v kosu. Delavec bo to pravico lahko izrabil enkrat v posameznem oledarskem letu. Velja do 31. 12. 2021.

novica PKP8 - Subvencioniranje dviga minimalne plače

PKP8 določa, da bo delodajalcem zaradi dviga minimalne plače v 2021 pomagala na dva načina. Od januarja do junija 2021 s subvencijo v višini 50 eur. Od julija do decembra 2021 pa bo minimalna osnova za obračun prispevkov enaka minimalni plači (1.024,24 eur).

novica PKP8 - Spremembe pri kriznem dodatku

PKP8 prinaša spremembe pri kriznem dodatku, ki ga je uvedel PKP7. K novembrski plači se po novem ne prišteva del plače za poslovno uspešnost, če je bil delavcem izplačan decembra 2020.

novica PKP8 - Sporočanje IRSD o delu na domu

PKP8 podaljšuje ukrep sporočanja dela na domu IRSD preko portala SPOT do 31. 12. 2021.

novica Spletno orodje za ocenjevanje tveganj na področju varnosti in zdravja pri delu (OiRA) v razmerah epidemije COVID-19

Orodje OiRA je interaktivno ter pripravljeno za ocenjevanje tveganj v različnih gospodarskih dejavnostih. Je brezplačno, enostavno za uporabo ter namenjeno predvsem mikro, malim in srednje velikim podjetjem.

novica Ustavitev dejavnosti - Kaj lahko delamo?

Zadnji v vrsti vladnih odlokov o zapiranju dejavnosti in dovoljenih izjemah stopa v veljavo v soboto, 23. januarja 2021. Odlok ohranja vse stare izjeme, v statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko pa dodaja še nekaj novih. Večjega odpiranja dejavnosti, h kateremu poziva naša zbornica, pa žal tudi tokrat nismo doživeli. V nadaljevanju prispevka so veljavni odlok, formalne izjeme in interpretacije izjem, ki so jih pripravile naše strokovne sekcije.

novica Po novem izjema za lastnike zemljišč in objektov

Objavljen je bil nov Odlok o spremembah in dopolnitvi Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Ta je začel veljati 22. januarja 2021. Veljal bo do 29.1.2021.

novica Pozivi k odprtju dejavnosti tudi na seji skupščine OZS

Na današnji seji skupščine Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so poslanci skupščine, obrtniki in podjetniki, gostili gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Poslanci so ga pozvali k takojšnjemu odprtju vseh storitvenih dejavnosti, Počivalšek pa je napovedal, da bi ob ugodni epidemiološki sliki utegnili vse storitvene dejavnosti odpreti že prihodnji teden.
Pišite nam