Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

KORONAVIRUS - aktualne informacije za delodajalce

KORONAVIRUS - aktualne informacije za delodajalce

Aktualne informacije in navodila za delodajalce za omilitev posledic koronavirusa lahko spremljate tudi na naši spletni strani.  

 

novica Novi ukrepi pri prevozu potnikov

Da spomnimo:

Izvajanje prevoza potnikov v notranjem cestnem prometu, ki se opravlja kot javni linijski prevoz, posebni linijski prevoz, stalni izvenlinijski prevoz, občasni prevoz, avtotaksi prevoz in kot posebna oblika prevoza ter prevoza potnikov v notranjem železniškem prometu:

- se izvaja v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje,

- potniki so dolžni izvajalcu prevoza predložiti dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT,

- obvezna je uporaba zaščitne maske, razen za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti in osebe s posebnimi potrebami, ki jim je uporaba zaščitne maske iz objektivnih razlogov onemogočena, .

Pri javnih linijskih prevozih, posebnih linijskih prevozih, stalnih izvenlinijskih prevozih in občasnih prevozih, ki se izvajajo z vozili kategorije M2 in M3, je število potnikov omejeno na število registriranih sedežev v vozilu, zmanjšano za sedeže desno od voznika in vrsto sedežev neposredno za voznikom. V avtobusih mestnega linijskega prevoza potnikov, ki imajo namenske prostore za stojišča, se lahko uporabljajo tudi stojišča. Razdalja med potniki na stojiščih mora biti najmanj 1 meter, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Stojišča morajo biti primerno označena. Vstopa se pri sprednjih vratih, preostala vrata avtobusa so namenjena izključno izstopu potnikov.

Pri posebnih linijskih prevozih, stalnih izvenlinijskih prevozih in občasnih prevozih potnikov, ki se izvajajo z vozili za prevoz potnikov z največ osmimi sedeži poleg vozniškega sedeža (kategorija M1), je lahko največ šest potnikov, pri čemer mora biti sedež desno od voznika prost.

NOVOST: število registriranih sedežev v vozilih kategorije M2 in M3 se ne zmanjša za sedeže desno od voznika in vrsto sedežev neposredno za voznikom, če je voznikov delovni prostor ograjen z zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala.

Novost začne veljati 19. 1. 2022.

novica Sprememba pravil glede odrejanja karantene na domu

Po zadnji spremembi odloka z dne 6. 1. 2022 je Vlada RS sprejela novo spremembo Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-1, s katero je nekoliko dopolnila pravila glede napotitve v oz. odrejanja ukrepa karantene na domu.

novica Spremembe glede vstopa v Slovenijo

Vlada RS je sprejela Odlok o spremembi Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19.

novica Izjava za pomoč za nakup hitrih testov za samotestiranje je na voljo

Pomoč za nakup hitrih antigenskih testov na virus SARS-CoV-2 za samotestiranje se uveljavlja preko informacijskega sistema FURS.

novica Samozaposleni, družbeniki in kmeti: vlogo za povračilo izgubljenega dohodka zaradi karantene za lani oddajte do 15. 1. 2022

Za povračilo delno izgubljenega dohodka zaradi karantene ali obveznosti varstva otrok za obdobje od 1. julija do 31. decembra 2021 mora upravičenec preko eDavkov predložiti vlogo (NF-Karantena) najpozneje do 15. januarja 2022, za obdobje od 1. januarja do 28. februarja pa v 15 dneh od pridobitve dokazila o nastopu karantene ali višje sile zaradi obveznosti varstva otroka zaradi druge zunanje objektivne okoliščine nezmožnosti obiskovanja vrtca ali šole, vendar najpozneje do 15. julija 2022. Vloge ni mogoče vložiti v papirnati obliki.

novica Pomoč za opravljene nakupe HAG testov pred 8. 11. 2021

ZDUPŠOP (PKP 10) je uredil pomoč za nakup hitrih antigenskih testov za samotestiranje. Delodajalci so upravičeni do pomoči za obdobje od 8. 11. 2021 do 31. 1. 2022, pri čemer morajo za prejem pomoči vložiti izjavo preko e-davkov najpozneje do 15. 2. 2022

novica Spremembe glede vstopa v Slovenijo in prevoza potnikov

V Uradnem listu RS št. 4/2022, ki je bil objavljen 7. 1. 2022, sta bili sprejeti dve spremembi veljavnih odlokov.

novica Trajanje karantene na domu po novem

Vada RS je sprejela nov sklep glede trajanja karantene na domu.

novica Veljavnost rezultata HAG testiranja za različne kategorije

Zadnje čase opažamo veliko zmede glede veljavnosti rezultata HAG testiranja pri opravljanju dejavnosti oz. uporabi različnih storitev. Kaj drži in kaj ne?

novica Kratkotrajna bolniška odsotnost - podaljšanje ukrepa do 28. 2. 2022

Zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic COVID-19 (ZDUPŠOP), ki je začel veljati 30. 12. 2021, je podaljšal ukrep kratkotrajne bolniške odsotnosti do 28. 2. 2022.
Pišite nam