Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Informacije o korona virusu po sekcijah

novica O energetski draginji tudi na odprtju 54. MOS

Na celjskem sejmišču so danes uradno odprli 54. Mednarodni sejem obrti in podjetnosti. Na otvoritveni slovesnosti je podpredsednik OZS Peter Pišek izpostavil negotove razmere zaradi energetske krize in opozoril na pomanjkanje kadra v obrti in podjetništvu.

Pišek je dejal, da se številni člani zbornice soočajo s petkratnim povišanjem cen električne energije, kar ogroža obstoj njihovih podjetij. »Vlada je že sprejela sveženj ukrepov za pomoč gospodarstvu, a z rešitvami v OZS nismo najbolj zadovoljni. Sprejeta uredba in interventni zakon namreč ne bosta naslovila vseh malih in velikih odjemalcev. Zato si želimo, da bi oblikovali kapice na ceno energentov za gospodarstvo, s čimer bi nam pomagali prebroditi energetsko krizo. Smiselno bi bilo uvesti tudi ukrep čakanja na delo, ki se je izkazal za učinkovitega v času epidemije. Dolgoročna rešitev pa je v reformi evropskega energetskega trga, da bi se cene stabilizirale,« je poudaril podpredsednik Pišek in izrazil pričakovanje, da bo vlada z ukrepi pomagala na področju pomanjkanja kadra.

mos govor pisek

Med slavnostnimi govorci je bil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han, ki je poudaril pomen podjetništva za Slovenijo, saj obrtniki in mala podjetja predstavljajo veliko večino podjetij, zaposlujejo 70 odstotkov vseh delavcev in ustvarijo 65 odstotkov vseh prihodkov. »Prav zato je še toliko bolj pomembno, da država pomaga v teh razmerah. Gospodarsko ministrstvo je letos gospodarstvu namenilo 670 milijonov evrov, večina sredstev je namenjena obrtnikom, malim in srednjim podjetjem,« je dejal Han. Po njegovih besedah bo v roku 14 dni jasno, kaj se bo zgodilo, če bomo šli v smeri energetske kapice oz. kakšne druge regulacije. »Jasno pa je, da tako nizkih cen, kot smo jih imeli pred nekaj leti, ne bo več," je dejal Han, ki obenem razume stiske obrtnikov in podjetnikov.

mos govor han

Odprtja sejma so se udeležili tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, celjski župan Bojan Šrot in izvršni direktor Celjskega sejma Robert Otorepec. Slednji je izpostavil izzive obrtnikov in podjetnikov, pri čemer je kot največjega izpostavil visoko ceno energije.

OZS, ki je soorganizator sejma že od samega začetka, se letos na MOS predstavlja skupaj s sekcijami, območnimi zbornicami in poslovnimi partnerji na več kot 700 m² v dvorani L1. Med osrednjimi dogodki je ulica obrti s predstavitvijo 11 obrtnih poklicev ter mednarodno poslovno srečanje, ki bo letos privabilo več kot 100 obrtnikov in podjetnikov iz 14 držav. Prvič doslej pa bo v sklopu ulice obrti potekalo državno tekmovanje SloveniaSkills 2022, kjer se bodo mladi strokovnjaki pomerili v poklicnih spretnostih. 

novica Na srečanju prevoznikov o energetski krizi in pomanjkanju kadra

Na današnjem srečanju prevozniških podjetij in družin, ki sta ga že petič organizirali sekciji za promet pri OZS in GZS, so v ospredje postavili izzive, ki jih gospodarstvu in prevoznikom prinašata energetska kriza in pomanjkanje kadra. Srečanja se je udeležilo 2000 prevoznikov in njihovih družinskih članov ter številni visoki gostje, med njimi predsednik republike Pahor ter ministra Kumer in Han.

novica Prevozniki opozorili na pomanjkanje voznikov in dolgotrajne postopke pridobivanja delovnih dovoljenj

V okviru nacionalne strateške konference, ki sta jo 9. septembra organizirali sekciji za promet pri OZS in GZS, se je danes odvila okrogla miza na temo kadrovske problematike. Prevozniki so pristojne opozorili tudi na zamudne postopke pri pridobivanju delovnih dovoljenj.

novica OZS nasprotuje obveznim božičnicam

Ministrstvo za delo načrtuje spremembe delovne zakonodaje, med drugim obvezno božičnico. To je na včerajšnjem posvetu Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije povedal minister Luka Mesec.

novica Delodajalci pozvali k oblikovanju kapice na energente

Na današnjem sestanku gospodarske koordinacije na sedežu SBC so se predstavniki delodajalskih organizacij z ministroma Hanom in Kumrom pogovarjali o ukrepih za reševanje energetske krize, s katero se soočajo slovenska podjetja.

novica Dogodki in predstavitve OZS na letošnjem MOS od 14. do 18. septembra v Celju

Letošnja predstavitev našega obrtno-podjetniškega zborničnega sistema in njegovih številnih aktivnosti bo v največji meri namenjena mladim, ki bodo na Ulici obrti lahko spoznali kar enajst zanje zelo perspektivnih poklicev. Samooskrba in trajnostni razvoj bosta rdeča nit osrednjega že tradicionalnega mednarodnega B2B poslovnega srečanja Connect2Slovenia, med hrvaškimi in slovenskimi kolegi pa bo potekala razprava o poslovnih izzivih v novih razmerah energetske krize. OZS se bo skupaj s sekcijami in odbori, območnimi zbornicami ter poslovnimi partnerji predstavila na običajni lokaciji v dvorani L1, v atriju sejmišča pa bodo obiskovalce očarali izdelovalci izdelkov domače in umetnostne obrti.

novica Na letošnjem MOS velik poudarek na obrtnih poklicih

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) se bo skupaj s sekcijami, območnimi zbornicami in poslovnimi partnerji predstavila na letošnjem 54. MOS v Celju, in sicer na več kot 700 m² v dvorani L1. Med osrednjimi dogodki bo ulica obrti s predstavitvijo 11 obrtnih poklicev ter mednarodno poslovno srečanje, ki bo letos privabilo obrtnike in podjetnike iz devetih držav. Prvič doslej pa bo v sklopu ulice obrti potekalo državno tekmovanje SloveniaSkills 2022, kjer se bodo mladi strokovnjaki pomerili v poklicnih spretnostih.

novica Novi Upravni odbor OZS o davčnih spremembah in energetski krizi

Na današnji prvi seji novega Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije pod vodstvom aktualnega predsednika Blaža Cvara so članice in člani med drugim razpravljali o predlogu zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina ter o spremembah zakona o dohodnini. Strinjali so se, da bi bilo treba shemo pomoči razširiti na način, da bi do pomoči prišlo več podjetij, obseg pomoči pa naj bo večji. Nasprotujejo pa tudi spremembam sistema normirancev. Na seji sta bila za podpredsednika OZS imenovana Peter Pišek in Zoran Simčič.
Pišite nam