Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Informacije o korona virusu po sekcijah

novica UO OZS: Zaradi pogojev številni izključeni iz ukrepov pomoči

Člani Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije so na današnji seji obravnavali osmi protikoronski paket, ki ga je včeraj sprejela Vlada. Po mnenju članov UO OZS bi moral PKP8 vključevati tudi nadomestilo za izpad prometa, pogoji pa bi morali biti takšni, da bi bili ukrepov pomoči deležni vsi, ki jih je država omejila ali jim prepovedala opravljati dejavnost.

»Četudi so posamezni ukrepi dobro zastavljeni, pa številni naši člani ne dobijo pomoči zaradi pogojev. Ukrepi morajo biti  zato enostavni in pregledni, brez odvečne birokracije. Glede na to, da so številni obrtniki in podjetniki zaprti že več mesecev, pa bi jim morala država po vzoru Avstrije povrniti tudi nadomestilo za izpad prometa. Še vedno pa menimo, da vsem tistim, ki kljub epidemiji vendarle poslujejo uspešno, ne bi bilo treba vračati državne pomoči. Ta sredstva naj raje namenijo za razvoj podjetja in nagrade zaposlenim,« je na seji poudaril predsednik OZS Branko Meh.

Številni predlogi OZS v PKP8 žal niso bili upoštevani. Med ključnimi predlogi OZS so bili, poleg podaljšanja ukrepa čakanja na delo in povračila bruto II za delavce na čakanju, še povračilo za izpad prometa, podaljšanje roka za izplačilo regresa, razširitev lestvice za kritje fiksnih stroškov itd. Vsi predlogi OZS so objavljeni na povezavi. OZS bo te ukrepe predlagala tudi za PKP9, ki ga je vlada že napovedala.

Na stroge pogoje v ukrepih pomoči je na seji opozoril tudi Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS. »Zato že dolgo časa govorimo o tem, da se sprejme enostavne ukrepe, da bo finančna pomoč prišla takoj. Zgledujmo se po Avstriji, ki je obrtnikom in podjetnikom v panogah gostinstva in turizma povrnila tudi izpad prometa. V naši panogi zaposleni sami dajejo odpoved, zato bo tudi vnovični zagon zelo problematičen, ker kadra preprosto ne bo,« je opozoril Cvar, ki obenem predlaga tudi znižanje stopnje DDV za gostinstvo.

Da je treba začeti financirati prevozniški sektor, pa je menil predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek. Prevozniki pričakujejo že obljubljena posojila SID banke z državnim poroštvom. Tudi prevozniki imajo namreč težave z likvidnostjo, zato bi nujno potrebovali posojila.

 

novica Ustavitev dejavnosti - Kaj lahko delamo?

Zadnji v vrsti vladnih odlokov o zapiranju dejavnosti in dovoljenih izjemah stopa v veljavo v soboto, 23. januarja 2021. Odlok ohranja vse stare izjeme, v statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko pa dodaja še nekaj novih. Večjega odpiranja dejavnosti, h kateremu poziva naša zbornica, pa žal tudi tokrat nismo doživeli. V nadaljevanju prispevka so veljavni odlok, formalne izjeme in interpretacije izjem, ki so jih pripravile naše strokovne sekcije.

novica Pozivi k odprtju dejavnosti tudi na seji skupščine OZS

Na današnji seji skupščine Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so poslanci skupščine, obrtniki in podjetniki, gostili gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Poslanci so ga pozvali k takojšnjemu odprtju vseh storitvenih dejavnosti, Počivalšek pa je napovedal, da bi ob ugodni epidemiološki sliki utegnili vse storitvene dejavnosti odpreti že prihodnji teden.

novica Vlada izdala Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji

Vlada je 20.1.2021 izdala Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji

novica Vlada izdala Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije

Vlada je 20.1.2021 izdala Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije

novica Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

Vlada je 20.1.2021 izdala Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki velja od 23. do 29. januarja 2021.

novica Vlada sprejela Odlok o spremembah določenih odlokov izdanih na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih

Vlada je 20.1.2021 sprejela Odlok o spremembah določenih odlokov izdanih na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih

novica OZS v PKP8 predlaga tudi nadomestilo za izpad prometa

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je na vlado naslovila predloge ukrepov za osmi protikoronski paket. Poleg podaljšanja ukrepa čakanja na delo, kritja fiksnih stroškov in povračila celotnega nadomestila plače, je med predlogi OZS tudi nadomestilo za izpad prometa.
Pišite nam