Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Novice - Sekcija zlatarjev in draguljarjev, odbor urarji

novica Novosti, ki jih prinaša Uredba o embalaži in odpadni embalaži, ki je bila sprejeta v aprilu letos namenjena članom Sekcije optikov in članom Sekcije zlatarjev in draguljarjev

Vabimo vas, ki opravljate dejavnost optikov in zlatarstva na seminar, ki je za člane OZS brezplačen, na temo novosti, ki jih prinaša Uredba o embalaži in odpadni embalaži, ki je bila sprejeta v aprilu letos.


Seminar bo potekal on line

v ponedeljek 10.05.2021 ob 15.30 uri  preko spleta (potreben je računalnik, internetna povezava in zvočnik, kamera po želji).

P R I J A V A

Prijava je obvezna, saj vam bomo lahko le tako na vaš e-naslov posredovali link do povezave na seminar!

 

8. aprila 2021 je bila sprejeta nova Uredba o embalaži in odpadni embalaži


Nova uredba vsem podjetjem, ki dajejo na trg Republike Slovenije (RS) izdelke v embalaži, nalaga obveznost ravnanja z embalažo. To med drugim pomeni, da se morajo vključiti v shemo ravnanja z odpadno embalažo. 

Z navedeno uredbo se ukinja količinski prag 15 ton dane embalaže letno na trg v Sloveniji za nastanek obveznosti plačila stroškov ravnanja z odpadno embalažo.

Kaj to pomeni?
Obveznost velja, če ste pravna oseba ali samostojni podjetnik s sedežem v RS ali tuje podjetje, ki daje na trg RS embalažo in ste:

  • embaler,
  • pridobitelj embaliranega blaga,
  • proizvajalec embalaže, ki ni namenjena embaliranju blaga ali
  • pridobitelj embalaže, ki ni namenjena embaliranju blaga.

V tem primeru morate od uveljavitve uredbe, to je v obdobju od 24.4.2021 pa najkasneje do 24.5. 2021 skleniti pogodbo z družbo za ravnanje z odpadno embalažo (DROE), čemur bodo sledila plačila stroškov embalažnine. Obveznost velja za vso embalažo ne glede na uporabljeni embalažni material in ne glede na količino.
 

Vsebina:
- Novosti, ki jih prinaša Uredba o embalaži in odpadni embalaži
- kdo so zavezanci
- kakšne so obveznosti zavezanca
- načini izpolnjevanja obveznosti
- kdo je dolžan plačevati embalažnino
- roki za izpolnitev obveznosti v letu 2021

Predavala bo mag. Katarina Železnik Logar, IVD Maribor.

Predviden zaključek, po vprašanjih udeležencev, je ob 16.30 uri nakar sledijo vprašanja udeležencev.
 

Kotizacija:
za člane OZS  je seminar brezplačen

za ostale udeležence (ne člane) znaša kotizacija 55,00 € (DDV vključen),
ki se ob prijavi plača na transakcijski račun Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, transakcijski račun 02013-0253606416 račun NLB d.d., sklic  200033.

Dodatne informacije: Iris Ksenija Brkovič, sekretarka sekcij: iris.brkovic@ozs.si, 01 58 30 566

 

novica Uredba o embalaži in odpadni embalaži

Vlada je 8.4.2021 sprejela Uredbo o embalaži in odpadni embalaži, ki je izvedbeni predpis na podlagi novele Zakona o varstvu okolja (ZVO-1J).

novica Strokovno srečanje naših zlatarjev in draguljarjev

Danes v Jeruzalemu poteka strokovno srečanje Sekcije zlatarjev in draguljarjev pri OZS. Z njim so člani ene naših manjših strokovnih sekcij uspešno prebili led in okove korona krize ter v vsem novih razmerah kot naša prva strokovna sekcija ponovno izvedli svoje strokovno srečanje, ki je poleg članic in članov povezalo tudi njihove goste s katerimi pri svojem delu sodelujejo.

novica Strokovno - družabno srečanje zlatarjev pri OZS

Spoštovane / spoštovani! Sekcija zlatarjev in draguljarjev pri OZS organizira že tradicionalni strokovno-družaben dogodek, namenjen informiranju glede zakonodaje, izpopolnjevanju poznavanja dragih ter poldragih kamnov in posameznih tehnik izdelovanja zlatarskih izdelkov. Strokovno izobraževanje ter druženje s člani Sekcije zlatarjev in draguljarjev pri OZS bo v soboto, 19. septembra 2020 v Gostišču Vinski hram Brenholc, Jeruzalem. www.brenholc.com Vabljeni vsi obrtniki in podjetniki te stroke ter ostali, ki vas ta obrt zanima! Srečanja se bo pričelo ob 10:30 uri

novica Roki glede obveznosti poročanja na podlagi Zakona o varstvu okolja se preložijo

S strani Ministrstva za okolje in prostor (MOP) imamo zagotovila, da se roki glede obveznosti poročanja, vzpostavljeni na podlagi Zakona o varstvu okolja (ZVO-1) in na podlagi podzakonskih predpisov, sprejetih na podlagi ZVO-1, preložijo tako, da ta obveznost poročanja nastopijo v roku dveh mesecev po preklicu izrednih ukrepov zaradi epidemije virusne okužbe SARS-CoV-2 (COVID 19).

novica Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

Vlada je v uradnem listu objavila odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Od polnoči bo veljala prepoved neposredne prodaje blaga in storitev. Med drugim velja za nastanitvene, gostinske, velnes, športno-rekreacijske, kulturne, frizerske in kozmetične storitve. Odprte ostajajo prodajalne z živili, lekarne, bencinski servisi, banka, pošta in trafike, pri teh pa bodo omejili število ljudi, ki so lahko naenkrat v prostoru.

novica Ponovno dovoljen promet z zaščitnimi sredstvi

Vlada je z Odlokom preklicala sprejeto Odredbo o prepovedi prometa z zaščitnimi sredstvi. Objavljena je v Uradnem listu 25/2020

novica Obvestilo Tržnega inšpektorata RS - poziv proti agresivni poslovni praksi

Tržni inšpektorat RS poziva vse gospodarske subjekte, ki potrošnikom zagotavljajo blago in storitve na trgu, da ne zvišujejo cen blaga in storitev, po katerih je v teh časih večje povpraševanje. Agresivno poslovno prakso, ki je prepovedana bo TIRS aktivno spremljal n striktno ukrepal proti vsem, ki bodo poskušali izkoristiti težko situacijo, v kateri se je trenutno znašla Slovenija. Istočasno bo o vseh kršitvah in kršiteljih seznanil slovensko javnost. Obvestilo TIRS-a, ki smo ga prejeli po e-pošti v celoti objavljamo v nadaljevanju

novica Izobraževanje- spremembe Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo

Spremembe Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo v letu 2017 in 2018 so prinesle kar nekaj sprememb tudi za podjetja, ki na slovenski trg dajejo do 15 ton embalaže letno skupaj z embaliranim blagom. Ker spodnjih količinskih izjem ni, to velja za vso embalažo, tudi za zelo nizke količine. Zavezanci, ki dajo na slovenski trg male količine embalaže, nimajo več odpustkov glede vodenja evidenc in poročanja, zato je bila že v preteklem letu potrebna registracija in poročanje o embalaži, enako pa velja tudi v letošnjem letu.
Pišite nam