Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
POBUDA FURS

Skupaj v preprečevanje sive ekonomije - obvezno izdajanje in izročanje računov

30. 11. 2023
Avtor: Anton Šijanec
POBUDA FURS

Naša stanovska organizacija OZS je z mrežo 62 območnih zbornic tesno povezana s terenom ter z obrtniki in podjetniki, zato jo kot enega izmed najpomembnejših partnerjev in zaupanja vrednih posrednikov ceni tudi Finančna uprava RS, ki s to mislijo poziva k skupni akciji ozaveščanja o preprečevanju sive ekonomije in obveznemu izdajanju računov.

Aktivno sodelovanje za rast in razvoj

Aktivno in dobro sodelovanje med FURS in OZS je pomembno za uspešno rast in razvoj slovenske obrti in gospodarstva ter vpliva na večje zadovoljstvo uporabnikov storitev, stabilnost javnofinančnih prihodkov ter zagotavljanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Kršitelji ogrožajo poštena podjetja

Podjetja, ki ne izpolnjujejo svojih davčnih obveznosti pomenijo nelojalno konkurenco in ogrožajo tista podjetja, ki ravnajo skladno. Siva ekonomija tako zaobjema t.i. delo na črno, kot tudi neprijavljene prihodke ali neustrezne odhodke, v okviru registrirane dejavnosti.

Obveza izdajanja računov že od aprila letos

Od 18. aprila 2023 morajo izdajatelji računov ponovno obvezno izročati račune končnemu potrošniku za kupljeno blago oziroma prejeto storitev. Eden glavnih razlogov za sprejetje tega ukrepa drastičen upad števila potrjenih računov v nekaterih dejavnostih, kritičnih z vidika sive ekonomije.

Kršitev je še vedno preveč

Na finančni upravi ugotavljajo, da število izdanih računov, v določenih dejavnostih, še vedno ni doseglo pričakovane ravni glede na leto 2019. Iz ugotovitev na terenu in prejetih prijav, pa še vedno ugotavljajo kršitve predpisov, ki kažejo na obstoj sive ekonomije:

  • v tekočem letu je FURS na podlagi izvedenih nadzorov sive ekonomije na področju davčnih blagajn z nadzori mobilnih oddelkov opravil 5.283 nadzorov in v 20,86% ugotovil nepravilnosti. Poleg tega je izvedel 671 nadzorov v inšpekciji, kjer so bile ugotovljene kršitve v 36,36%;
  • na področju nadzora zaposlovanja na črno so v tekočem letu z nadzori mobilnih oddelkov opravili 5.824 nadzorov in v 27,35% ugotovili nepravilnosti. Poleg tega je bilo z nadzori v inšpekciji izvedenih 170 nadzorov, kjer so bile kršitve ugotovljene v 62,35%.

Poziv za skupno ozaveščanje

FURS zato vabi našo stanovsko organizacijo k sodelovanju pri ozaveščanju, da z možnostmi, ki jih imamo kot reprezentativna zbornica, svoje člane pozovemo k smiselnemu in odgovornemu razumevanju obveznosti izdajanja in davčnega potrjevanja računov.

FURS napoveduje okrepljene nadzore

V naslednjem mesecu bo FURS namreč nadzore na tem področju okrepil, saj so to meseci, ko potrošniki praviloma več trošijo, zato bi moralo biti izdanih tudi več računov za prodano blago oz. opravljeno storitev. Ob teh nadzorih se praviloma preverja tudi ustreznost podlag delavcev za opravljanje dela oziroma se ob večjih nepravilnosti izvede celovit davčno inšpekcijski nadzor.

Poskrbite za korektno poslovanje

V interesu vseh, ki korektno izpolnjujemo davčne obveznosti, je, da na tak način poslujejo tudi ostali, zato pobudo FURS sprejmimo kot kot del aktivnosti in skupnih prizadevanj za oblikovanje višje davčne kulture v Republiki Sloveniji.

 

Finančna uprava se vsem obrtnikom in podjetnikom za sodelovanje že v naprej zahvaljuje!

 

 

 

 

Vir: Pobuda FURS

 

 

Preberite tudi
VIZIONAR ŽE V ARHIVU

O viziji toplotnih črpalk, združevanju mladih obrtnikov in podjetnikov ter suhomontažni gradnji

V aktualni oddaji Vizionar – obrtnik in podjetnik smo obiskali podjetje Kronoterm iz Gomilskega. Vizionarska zgodba družinskega podjetja Kronoterm sega v leto 1976, ko je Rudi Kronovšek razvil prvo sanitarno toplotno črpalko. Danes je njegovo podjetje vodilno v proizvodnji toplotnih črpalk v Sloveniji in med desetimi največjimi v Evropi. Lani so ustvarili 36 milijonov evrov prihodkov, ves dobiček pa namenjajo za razvoj, saj so prepričani, da ima ogrevanje s toplotnimi črpalkami v prihodnosti še veliko potenciala. V studiu smo gostili Lea Andolška, predsednika Kluba mladih podjetnikov v Novem mestu, ki nam je predstavil svež veter in novo energijo, ki ju območne obrtno-podjetniške zbornice prinašajo mladi združeni v klube mladih obrtnikov in podjetnikov. Prvega so leta 2018 ustanovili na Ajdovskem, danes pa se klubi že vse bolj povezujejo tudi med seboj, saj se mladi namreč zavedajo, kako pomembni so mreženje, izmenjava dobrih praks in tudi medsebojna podpora. Svoj sanjski poklic so nam tokrat predstavili izvajalci suhomontažne gradnje, ki se ukvarjajo z zaključnimi deli v gradbeništvu in tudi sanacijo objektov. Biti morajo prilagodljivi in iznajdljivi, saj se delovne razmere razlikujejo glede na gradnjo objekta. Gre za najmlajšega med vsemi gradbenimi poklici, ki pa se hitro razvija. Dvajset dijakov, vpisanih na Srednjo šolo za gradbeništvo in varovanje okolja, pa ne bo imelo težav z iskanjem zaposlitve, saj delavcev s tem poklicem zelo primanjkuje.
10. 06. 2024