Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
ZLATARJI IN DRAGULJARJI

Vabljeni na Slovenski teden nakita 2024 v Centru Rog

26. 04. 2024
Avtor: Anton Šijanec
ZLATARJI IN DRAGULJARJI

Slovenski teden nakita, ki bo od 9. do 20. maja v ljubljanskem Centru Rog, bo gostil vrsto razstav, predavanj, delavnic in strokovnih srečanj. Tam bo poleg vrste drugih prireditev in strokovnih dogodkov 16. maja potekala tudi okrogla miza Dediščina preteklosti, trenutna sedanjost in vizija prihodnosti oblikovanja izdelave nakita.

Razstava nakita iz Pirana v ljubljanskem Centru Rog

V sklopu dogodkov 7. Sredozemske gemološko juvelirske konference, ki bo od 7. do 11. maja 2024 potekala v Piranu in Cavalesu v sosednji Italiji, bo Sekcija zlatarjev in draguljarjev pri OZS pripravila razstavo 25 naših oblikovalcev unikatnega nakita z naravnimi minerali in kristali, ki so ga izdelali njeni člani in drugi slovenski oblikovalci nakita, ki ga bodo ob tem tudi osebno predstavili. Razstavo lahko obiščete v soboto 11. maja v prostorih Morske biološke postaje Piran, ki se nahaja ob glavnem piranskem parkirišču.

Omenjena razstava se bo nato takoj preselila na Slovenski teden nakita SIJW, ki bo do 20. maja v ljubljanskem Centru Rog. V Ljubljani si jo boste lahko ogledali od 13. maja dalje.

Dogodek bo splet kreativnosti, znanja in inovacij, ki bo povezal sodobne slovenske in tuje oblikovalce nakita. Predstavlja vez med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo, bo praznovanje umetnosti, trdega dela in strasti ter predstavitev sodobnega nakita, ki odraža misli in ideje ustvarjalcev.

V sklopu Slovenskega tedna nakita se bodo odvile številne razstave, tečaji, delavnice, predavanja in vodeni ogledi, povezal pa bo tudi številna druga slovenska mesta, kjer bodo potekali povezani dogodki.

Delavnici in predavanji v Centru Rog

V sklopu spremljevalnega programa SIJW, bosta v Centru Rog potekali tudi dve zanimivi strokovni delavnici. Najprej bo v četrtek, 9. maja predavateljica Naomi Clarke predstavila izdelavo nakita s tehniko mokrega emajla, na drugem, v torek, 14. maja, pa se bodo udeleženci pod vodstvom Anastasie Young seznanili z eksperimentalno tehniko vgrajevanja kamnov z lotanimi žicami.

Gostujoči mojstrici pa bosta izvedli tudi dve predavanji. Naomi Clark se bo v petek, 10. maja dotaknila vloge nakita v družinskih, institucionalnih in državljanskih zbirkah, Anastasia Young pa v ponedeljek, 13. maja spregovorila o svojih izkušnjah umetnice, pedagoginje, avtorice in fotografinje, pri čemer bo še poseben poudarek namenila pomenu skupnosti in mrež. Za vse dogodke so obvezne so prijave, ki jih najdete v nadaljevanju.

Okrogla miza v Centru Rog

V sklopu dogajanja na Slovenskem tednu nakita pa bo na okrogli mizi Dediščina preteklosti, trenutna sedanjost in vizija prihodnosti oblikovanja izdelave nakita stroka tudi spregovorila.

Pogovor bo tekel o pogojih oblikovanja nakita, o trajnosti, tradiciji, obrti, povezovanju ter prihodnjih izzivih in možnostih na tem področju.

Na okrogli mizi, ki bo v četrtek, 16. maja, ob 17. uri v Centru Rog, bodo poleg predstavnikov SIJW, Centra Rog, Zlatarne Celje in resornega ministrstva sodelovali tudi predstavniki naše stanovske organizacije ter sekcije zlatarjev in draguljarjev.

 

Več o dogodku Slovenski teden nakita 2024 v Centru Rog
ter prijave na dogodke in delavnice

Ljubljanski Center Rog bo od 9. do 20. maja gostili Slovenski teden nakita - SIJW, ki prepleta kreativnost, znanje in inovacije ter povezuje sodobne slovenske in tuje oblikovalce nakita.

SIJW predstavlja vez med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo. Je praznovanje umetnosti, trdega dela in strasti. Je predstavitev sodobnega nakit, ki odraža misli in ideje ustvarjalcev ter njihove osebnosti. Je prostor, kjer lahko začutimo ustvarjalno vizijo oblikovalcev in oblikovalk in je trenutno edina prireditev v Sloveniji, ki promovira sodobno oblikovanje nakita in njegove ustvarjalce.

Letošnja tema festivala so OBČUTENJA – SENSATIONS. Kako se počutimo, ko z nakitom komuniciramo preko naših čutil? Kakšne občutke doživljajmo v interakciji z nakitom? Kakšen je občutek teže nakita na koži, kakšna je tekstura uporabljenih materialov, temperatura kovine, dragih kamnov in drugih materialov? Kaj občutimo ob dotikanju določenih kosov nakita – je to veselje, zaupanje, sentimentalna navezanost ali negativna čustva kot so gnus, strah ...?

V sklopu Slovenskega tedna nakita se bodo odvile številne razstave, tečaji, delavnice, predavanja in vodeni ogledi. Teden nakita bo povezal številna slovenska mesta, saj bodo dogodki potekali v Ljubljani, Izoli, Slovenj Gradcu, Mengšu, Tržiču, Rogaški Slatini, Medani in na Bledu.

Osrednja razstava v Centru Rog

V Centru Rog bomo med 9. in 20. majem gostili osrednjo razstavo, na kateri se bodo predstavili tako slovenski oblikovalci kot tuji gostje. Slovesna otvoritev bo v petek, 10. maja, ob 18. uri v veliki dvorani, v 1. nadstropju.

Spremljevalni program – masterclassi, predavanja, okrogla miza

V sklopu spremljevalnega programa, se bosta v Centru Rog odvila dva masterclassa. Na prvem, ki bo na sporedu v četrtek, 9. maja, bo Naomi Clarke (VB) predstavila izdelavo nakita s tehniko mokrega emajla (prijava >>>), na drugem, v torek, 14. maja, pa se bodo udeleženci pod vodstvom Anastasie Young (VB) seznanili z eksperimentalno tehniko vgrajevanja kamnov z lotanimi žicami (prijava >>>).

Gostujoči mojstrici bosta v Centru Rog izvedli tudi dve predavanji. Naomi Clark se bo v petek, 10. maja dotaknila vloge nakita v družinskih, institucionalnih in državljanskih zbirkah. Anastasia Young pa bo spregovorila o svojih izkušnjah umetnice, pedagoginje, avtorice in fotografinje, pri čemer bo še poseben poudarek namenila pomenu skupnosti in mrež. Predavanje Anastasie Young bo v ponedeljek, 13. maja.

Na Slovenskem tednu nakita bo organizirana tudi okrogla miza z naslovom ''Dediščina preteklosti, trenutna sedanjost in vizija prihodnosti oblikovanja in izdelava nakita''. Na medresorski okrogli mizi bo tekel pogovor o pogojih oblikovanja nakita v Sloveniji, o trajnosti, tradiciji, obrti, povezovanju ter prihodnjih izzivih in možnostih na tem področju. Okroglo mizo bomo v Centru Rog gostili v četrtek, 16. maja.

Letošnji Slovenski teden nakita vabi s pestrim programom, kjer bodo vsi ljubitelji nakita zagotovo našli nekaj zase.

Več lahko preberite tu: https://slovenianjewelryweek.com/Vstopna-SLO

Podrobnejši program je na voljo tu: https://slovenianjewelryweek.com/PROGRAM-SLO-2024

 

Vir: Sekcija zlatarjev in draguljarjev, Center Rog

 

Preberite tudi