Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Letno poročilo 2022 o izvajanju in izvrševanju trgovinskih sporazumov EU

14. 10. 2022
Avtor: Larisa Vodeb

Evropska komisija je izdala drugo konsolidirano letno poročilo o izvajanju in izvrševanju trgovinskih sporazumov EU. Poročilo kaže, da trgovinski sporazumi EU omogočajo večji izvoz, stabilnejše gospodarske odnose in varen dostop do virov.

Poročilo tudi kaže, da prizadevanja EU za odpravo trgovinskih ovir in podporo malim in srednjim podjetjem, ki predstavljajo 94% vseh podjetij v EU, pomagajo pri izvozu iz EU in tako podpirajo evropska delovna mesta.

Vse prednosti trgovinskih sporazumov EU lahko koristijo tudi slovenska podjetja. Slovenija aktivno sodeluje na ravni EU in podpira vsa prizadevanja Evropske komisije, da bi bila evropska podjetja bila čim bolj ozaveščena o možnostih, ki jih prinašajo sporazumi o prosti trgovini.  

Več konkretnih informacij glede sporazumov o prosti trgovini EU lahko dobite tudi na brezplačni platformi Evropske komisije Access2Markets  (ki zajema 135 izvoznih trgov in vse države EU). Platformo je obiskalo že več kot tri milijone uporabnikov, dodane so bile nove vsebine v zvezi s trgovino s storitvami in javnimi naročili EU; orodje za samoocenjevanje pravil o poreklu (ROSA) je bilo izboljšano.

Evropska komisija redno organizira izobraževanja o uporabi spletne platforme Access2Markets. Naslednje brezplačno spletno izobraževanje bo potekalo 29.11.2022. Vsi zainteresirani se lahko prijavijo na tej povezavi.

Podjetja lahko tudi prijavijo trgovinske ovire, s katerimi se soočajo na tretjih trgih, preko Enotne vstopne točke (Single entry point) v okviru Evropske komisije. Deležniki EU so se v letu 2021 in prvih štirih mesecih leta 2022  obrnili več kot 60-krat na Enotno vstopno točko, vloženih pa je bilo 46 pritožb, povezanih z vprašanji dostopa do trga. 

Več informacij: