Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Spremembe Zakona o trgovini

15. 11. 2022
Avtor: Larisa Vodeb

Po obravnavi na Ekonomsko socialnem svetu je vlada na dopisni seji 11.11. potrdila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini, s katerim bi določila izjeme za obratovanje prodajaln na mednarodnih letališčih, turistično informacijskih centrih ter muzejih ob nedeljah in praznikih.

Z zadnjo spremembo Zakona o trgovini leta 2020 je Državni zbor odločil, da so prodajalne razen izjem ob nedeljah in praznikih zaprte. Ukrep je imel posledice tudi za muzejske prodajalne in prodajalne v turistično informacijskih centrih, ki so seveda lahko odprti ob nedeljah in praznikih, vendar zaradi spremembe Zakona o trgovini niso smeli prodajati izdelkov obiskovalcem. Zakon o trgovini je med izjeme, ki lahko poslujejo tudi ob nedeljah in praznikih, sicer uvrščal prodajalne na letališčih, vendar zgolj v primerih, ko površina teh ni presegala 200 kvadratnih metrov.

Trenutno se lahko obratovalni čas prodajaln na mednarodnih letališčih, turistično informacijskih centrih ter muzejih v skladu z Zakonom o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covid-19 (ZIUPGT) določa ne glede na Zakon o trgovini – torej brez omejitev. Navedeni ukrep se bo izvajal le do 31. decembra 2022. Da bi omogočili obratovanje prodajaln na navedenih lokacijah ob nedeljah in praznikih tudi po omenjenem datumu, je potrebna sprememba Zakona o trgovini. S predlagano novelo Zakona o trgovini želi vlada določiti izjeme za prodajalne na letališčih, turistično informacijskih centrih ter muzejih enako, kot jih trenutno določa ZIUPGT.

Vlada sicer predlaga, da se v Zakonu o trgovini dodatno določijo izjeme od prepovedi nedeljskega obratovanja za prodajalne v muzejih in turistično informacijskih centrih. Te bi v skladu s predlogom nemoteno lahko delovale tudi ob nedeljah in praznikih ne glede na njihovo površino, saj trgovinska dejavnost na teh mestih ni primarna dejavnost, temveč gre za eno izmed spremljajočih dejavnosti, ki dopolnjujejo ponudbo. Zaradi navedenega je tudi ponudba blaga zelo omejena.

Za prodajalne na letališčih, ki se sicer že uvrščajo med izjeme tudi po trenutno veljavnem Zakonu o trgovini, pa bi vlada ukinila pogoj največje dovoljene velikosti prodajne površine do 200 kvadratnih metrov. Ker omenjenega pogoja zaradi površine prodajaln znotraj letališč, ki v pretežni meri presegajo to kvadraturo, ni bilo mogoče upoštevati, so bile namreč te prodajalne zaprte, kar želi vlada z novelo zakona odpraviti.

Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo