Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Sprostitev omejitev za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19

21. 02. 2022
Avtor: Edina Zejnić

Vlada z današnjim dnem odpravlja vse epidemiološke omejitve v industriji, trgovini, turizmu in gostinstvu ter drugih storitvenih dejavnostih. Pogoj PCT za zaposlene in potrošnike v trgovinski dejavnosti ni več obvezen, ukinjen je tudi pogoj 10m2/stranko.

Novi Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (v nadaljevanju: Odlok) ureja sledeče zadeve:

· pogoje za ustreznost testa na virus SARS-CoV-2 z metodo PCR in HAG,

· uporabo testa HAG za samotestiranje na SARS-CoV-2,

· uporabo zaščitne maske na javnih krajih oziroma prostorih,

· medosebno razdaljo ter

· obvezno razkuževanje rok in prezračevanje prostorov, itd.

 

Odlok določa ukrepe, ki so še potrebni za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, in sicer:

· higienski ukrepi: razkuževanje, varnostna razdalja;

· uporaba zaščitne maske na javnih krajih oziroma prostorih,

· uporaba zaščitne maske v šolah, razen do sedaj veljavnih izjem, samotestiranje v šolah pa se ukinja,

· izpolnjevanje pogoja PCT v nastanitvenih objektih dejavnosti zdravstva, pri izvajalcih socialno varstvenih storitev in programov, ki izvajajo nastanitev, in zavodih za prestajanje kazni zapora oziroma prevzgojnem domu;

· od ponedeljka, 21. februarja, se ukinja brezplačno presejalno testiranje HAG in HAG za samotestiranje. Proračun bo kril zgolj še testiranje HAG za dejavnosti, kjer se le to še naprej zahteva,

· določi se prenehanje veljavnosti Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19.

 

Pogoji glede veljavnosti dokazil o izpolnjevanju pogoja PCT ostajajo enaki, z izjemo dokazil o prebolevnosti, kjer je dodana dodatna možnost: tako se po novem upoštevajo tudi dokazila o pozitivnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, ki so starejša od sedem dni, vendar niso starejša od 180 dni, če je bila izolacija sedmi dan prekinjena z negativnim rezultatom testa PCR ali testa HAG.