Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Ukinitev nošenja mask

14. 04. 2022
Avtor: Tamara Starič Petrovič

Vlada je s sprememnjenim odlokom določila obvezno uporabo zaščitnih mask (kiruških mask tipa II ali IIR oz. maske tipa FFP2 ali FFP3) le še na področju zdravstvene dejavnosti in pri tistih izvajalcih socialno varstvene dejavnosti, ki izvajajo nastanitev. V gospodarstvu tako nikjer več ne velja obveznost uporabe zaščitnih mask na podlagi odloka. Odlok določa tudi prenehanje ukrepa vzdrževanja medosebne razdalje in prenehanje ukrepa izpolnjevanja pogoja PCT v zavodih za prestajanje kazni zapora in prevzgojnih domovih. 

 

Sproščanje ukrepov je podprla Strokovna svetovalna skupina ministra za zdravje za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19 (Strokovna skupina), ki je v zapisniku dne 11. 4. 2022 navedla, da je zaradi vodilne covid-19 diagnoze v slovenskih bolnišnicah v intenzivnih terapijah že več kot 7 dni zaporedoma hospitaliziranih manj kot 35 pacientov.

 

To je bil kriterij Strokovne skupine glede sproščanja ukrepa uporabe zaščitnih obraznih mask. Skupina je zato predlagala, da zaščitne obrazne maske v zaprtih javnih prostorih ostajajo kot priporočilo, niso pa več obvezne. V primeru, da ni možno zagotavljati medosebne varnostne razdalje 1,5 metra v zaprtih javnih prostorih, Strokovna skupina priporoča nošenje zaščitnih obraznih mask. Izjeme pri tem so zdravstvene ustanove, domovi starejših občanov (DSO) ter socialno-varstveni zavodi (SVZ), kjer Strokovna skupina predlaga, da se obvezno nošenje zaščitnih obraznih mask ohrani. Še naprej predlagajo ohranitev izpolnjevanja pogoja PCT za zaposlene, uporabnike in obiskovalce zdravstvenih ustanov, DSO-jev, SVZ-jev, to pa po njihovem mnenju ni več potrebno v zavodih za prestajanje kazni, zaporih in prevzgojnih domovih. Vlada je priporočila Strokovne skupine upoštevala.

 

Odlok začne veljati danes, 14. 4. 2022.

 

Vir: MZ