Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Sekcija cvetličarjev in vrtnarjev - prva stran

sekcija-cvetlicarjev-in-vrtnarjev

Vrtnarji opozarjajo: »Delamo z živim materialom!«

31. 03. 2020
Avtor: Mira Črešnar

Zaradi odloka, ki je prepovedal prodajo blaga in storitev, so se v težkem položaju znašli tudi slovenski vrtnarji in cvetličarji, ki so proizvodnjo za letošnjo pomladno sezono sajenja načrtovali že lani. Rastline, ki bi morale do konca maja najti pot do potrošnikov, sedaj predstavljajo zalogo, za katero je marsikateri vrtnar najel tudi kredit. 

 

»Če vrtnarji ne bodo mogli prodati rastlin, nobeno prestrukturiranje kreditov ne pride v poštev,« opozarja Simon Ogrizek, predsednik Sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS in pojasnjuje: »Za vzgojo rastlin, ki bi jih vrtnarji v običajnih razmerah dajali na trg kontinuirano do konca maja, večina nameni med 100 in 500 tisoč evrov. Treba se je zavedati, da delamo z živim materialom, ki ga moramo oskrbovati. Ker rastlin ne moremo in ne smemo pustiti propasti, morajo biti naši zaposleni prisotni na delu in ne moremo koristiti nadomestila za čakanje na domu.«

 

Država je s svojimi ukrepi onemogočila prodajo vrtnarjem in cvetličarjem, veliki trgovci pa lahko nemoteno prodajajo in celo oglašujejo akcijsko prodajo cvetja, sadik okrasnih rastlin in drugega programa. Prav zato se vrtnarji in cvetličarji čutijo še posebej prizadeti.

 

Sekcija predlaga, da se za dejavnost cvetličarstva in vrtnarstva naredi izjemo v odloku in se omogoči prodaja, v nasprotnem primeru pa se cvetličarjem in vrtnarjem vrne strošek odpisa (kalo) in strošek zalog v proizvodnji. 

 

 

 

Preberite tudi