Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Sekcija kozmetikov - prva stran

sekcija-kozmetikov

novica V EU od 4.1.2022 prepoved uporabe nevarnih snovi v črnilih za tetoviranje in trajno ličenje

· V EU od 4.1.2022 prepoved uporabe nevarnih snovi v črnilih za tetoviranje in trajno ličenje


V Evropski unijije od 4.1.2022 stopajo v veljavo pravila o prepovedi uporabe več kot 4000 nevarnih kemikalij, ki se uporabljajo v črnilih za tetoviranje in trajno ličenje. Omejitev prinaša uskladitev ukrepov o nevarnih kemikalijah na ravni EU in zagotavlja enako zaščito pred njimi za vse državljane unije.

IZVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2020/2081  z dne 14. decembra 2020 o spremembi Priloge XVII k Uredbi (ES) št. 1907/2006 Evropskega parlamenta in Sveta o registraciji, evalvaciji, avtorizaciji in omejevanju kemikalij (REACH) glede snovi v črnilih za tetoviranje ali trajnih ličilih najdete na povezavi.

 

Novica:

STA novice / V EU od 4.1.2022 prepoved uporabe nevarnih snovi v črnilih za tetoviranje in trajno ličenje

torek, 4.1.2022

Bruselj, 04. januarja (STA) - V Evropski uniji 4.1.2022 dnem stopajo v veljavo pravila o prepovedi uporabe več kot 4000 nevarnih kemikalij, ki se uporabljajo v črnilih za tetoviranje in trajno ličenje. Omejitev prinaša uskladitev ukrepov o nevarnih kemikalijah na ravni EU in zagotavlja enako zaščito pred njimi za vse državljane unije.

Evropska komisija je decembra 2020 sprejela omejitve s ciljem zaščite zdravja državljanov EU pred nevarnimi kemikalijami, ki jih vsebujejo mešanice za črnila za tetovažo in trajna ličila. Z njimi želi zagotoviti, da bodo državljani enako zaščiteni ne glede na to, v kateri državi se tetovirajo in, ali je črnilo proizvedeno v EU ali ne.

Nova pravila določajo, da se črnila za tetoviranje in trajna ličila, ki vsebujejo nevarne snovi v količinah, ki presegajo določene mejne vrednosti, ne smejo več dajati na trg in uporabljati v EU.

Omejitev zajema kemikalije, ki povzročajo raka ali genske mutacije, in kemikalije, ki so strupene za razmnoževanje in povzročajo preobčutljivost in draženje kože, so pojasnili pri Evropski agenciji za kemikalije (Echa), ki je na prošnjo Evropske komisije opravila oceno tveganja za zdravje za omenjene snovi.

Med sestavinami, katerih uporaba bo odslej prepovedana, je tudi izopropanol, ki se pojavlja v večini črnil za tetoviranje in ki lahko draži oči ali izsuši kožo.

Nova pravila stopajo v veljavo po 12-mesečnem prehodnem obdobju, v katerem so pristojni akterji po mnenju predlagatelja imeli dovolj časa za prilagoditev svoje dejavnosti. Izjemi sta modro in zeleno barvilo, za kateri velja dveletno prehodno obdobje, saj zanju za zdaj ni nobene varnejše in tehnološko ustrezne nadomestne možnosti.

Pri Echi so pri tem še poudarili, da namen omejitve ni prepovedati tetoviranje, temveč zagotoviti varnejšo uporabo barvil v črnilih za tetoviranje in trajno ličenje.

Kljub temu pa nova pravila skrbijo umetnike tetoviranja po Evropi, saj bi po njihovem prepričanju lahko škodila njihovi dejavnosti. Na spletu se je tako pojavila peticija z naslovom Rešimo barvila ("Save the Pigments"), ki je doslej po vsej EU zbrala okoli 170.000 podpisov.

V peticiji so pobudniki med drugim spomnili, da je pandemija covida-19 močno prizadela tudi njihovo dejavnost, in pri tem opozorili, da prehodno obdobje za prilagoditev na nova pravila glede uporabe črnil za tetovaže ne zadostuje. Menijo namreč, da bi morala Evropska komisija približno 200.000 umetnikom tetoviranja in dobaviteljem v tej mladi industriji dati na voljo več časa.

Vir: spletna stran tax-fin-lex

https://www.tax-fin-lex.si/Home/Novica/22155

 

 

· Več informacij o kozmetičnih izdelkih najdete tudi na spletni strani Urada za kemikalije RS

https://www.gov.si/teme/kozmeticni-izdelki/

Urad Republike Slovenije za kemikalije

Ministrstvo za zdravje
Ajdovščina 4
1000 Ljubljana

Pomoč uporabnikom (Nacionalna služba za pomoč uporabnikom za izvajanje Uredbe (EU) št. 1223/2009 v Republiki Sloveniji je Urad za kemikalije)

Svoja vprašanja lahko posredujete po:

  1. telefonu: 01 400 60 51 (sprejemna pisarna – v času uradnih ur)
  2. elektronski pošti: kozmetika.mz@gov.si
  3. običajni pošti: Ajdovščina 4, 1000 Ljubljana.

Podrobnejše informacije o storitvah in upravnih postopkih so na voljo na portalu SPOT (glejte Storitve Urada za kemikalije).

novica Gostinci za odpravo pogoja PCT pri dostavi hrane in za pomoč panogi

Gostinci že dlje časa opozarjajo na velik upad prometa zaradi pogoja PCT, z uvedbo strožjih ukrepov v tem tednu pa je gostov še manj. Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS je zato pozvala vlado, da panogi zagotovi ukrepe pomoči in obenem odpravi nekatere nesmiselne ukrepe, kot je izpolnjevanje pogoja PCT pri dostavi in prevzemu hrane.

novica Spremembe glede višin nadomestil, ki se plačujejo IPF, k.o.

V Uradnem listu RS, št. 167/2021 z dne 22. oktober 2021 je bil objavljen Skupni sporazum za ureditev pogojev uporabe in plačevanja nadomestil iz naslova javne priobčitve fonogramov na področju dejavnosti gostinskih obratov (dejavnost strežbe jedi in pijač), obratovalnic, delavnic, frizerskih in kozmetičnih salonov ter nastanitvenih obratov, ki so ga podpisale IPF, k.o. na strani kolektivne organizacije in i. OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE (»OZS«) ter ii. Turistično gostinska zbornica Slovenije (»TGZS«) na strani reprezentativnih združenj (»Skupni sporazum«). Slednji prinaša novo tarifo in spremembe višin nadomestil za javno priobčevanje fonogramov v dejavnostih i. gostinskih obratov (dejavnost strežbe jedi in pijač), ii. nastanitvenih obratov, iii. obratovalnic oz. delavnic in iv. frizerskih in kozmetičnih salonov.

novica OZS: Možnost samotestiranja tudi za zaposlene v gospodarstvu

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije vztrajamo, da stroške obveznih testiranj krije država in ne delodajalec. Obenem želimo, da imajo tudi zaposleni v malem gospodarstvu možnost samotestiranja.

novica Pogoje ukrepov za posamezne dejavnosti bodo pretresali v posebni delovni skupini

Po tem, ko je v minulih dneh Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ostro protestirala proti vladnim odlokom, ki gostincem nalagajo preverjanje PCT, frizerjem in kozmetikom pa se obeta pogostejše in celo plačljivo testiranje, je vodstvo zbornice danes gostilo ministra za zdravje Janeza Poklukarja, vodjo Svetovalne skupine za COVID-19 dr. Matejo Logar, direktorja NIJZ dr. Milana Kreka ter predstavnike vlade, zdravstvene stroke in gospodarstva. Govorili so o nezadovoljstvu med obrtniki in podjetniki, ki so jih povzročili omenjeni ukrepi. Zbrani so bili enotni, da je najpomembnejši cilj ukrepov zajezitev širjenja virusa, a je ob tem treba tudi zagotoviti čim bolj nemoteno delovanje gospodarstva. Dogovorili so se, da bodo v prihodnje kompromis med predlogi zdravstvene stroke in gospodarstva iskali v posebni delovni skupini.

novica Vabimo vas na seminar, kjer bodo predstavljene novosti, ki jih prinaša Uredba o embalaži in odpadni embalaži, ki je bila sprejeta letos.

8. aprila 2021 je bila sprejeta nova Uredba o embalaži in odpadni embalaži, ki vsem podjetjem, ki dajejo na trg Republike Slovenije izdelke v embalaži, nalaga obveznost ravnanja z embalažo. To med drugim pomeni, da se morajo vključiti v shemo ravnanja z odpadno embalažo. Z navedeno uredbo se ukinja količinski prag 15 ton dane embalaže letno na trg v Sloveniji za nastanek obveznosti plačila stroškov ravnanja z odpadno embalažo. Na seminarju boste izvedeli ali ste morda zavezanci in ste najkasneje do 24.5. 2021 dolžni skleniti pogodbo z družbo za ravnanje z odpadno embalažo (DROE), vodenje evidenc … kdo mora poročati, če sami kupujemo izdelke v embalaži izven Slovenije … "Novosti, ki jih prinaša Uredba o embalaži in odpadni embalaži, ki je bila sprejeta 8. aprila 2021" organizrajo sekcije frizerjev, kozmetikov, tekstilcev in vzdrževalcev tekstilij in predelovalcev kož bodo predstavljene, v torek 18. 5.2021 ob 15.00 uri, preko spleta.

novica Spremembe Pravilnika o merilih sorazmernosti (dopolnjeno 23.4.2021)

Na spletni strani OZS je v blogu dopolnjen bolg s pojansili FURS o Spremembah Pravilnika o merilih sorazmernosti: https://www.svetovanje.si/svetovanje/blogi/spremembe-pravilnika-o-merilih-sorazmernosti-dopolnjeno-2342021-607dc86a2114e072a8fbd01c
Pišite nam