Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Sekcija kozmetikov - prva stran

sekcija-kozmetikov

novica Obrtniki: Zaradi priporočil NIJZ naši zaposleni ne morejo na delovna mesta

Frizerji, kozmetiki in gostinci, združeni v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, opozarjajo, da so ukrepi NIJZ neživljenjski in da je ob doslednem upoštevanju teh priporočil nemogoče ponovno zaposliti vse delavce. Ukrep čakanja na delo se za številne panoge z junijem ukinja, zato v OZS pričakujemo, da bo NIJZ priporočila ustrezno spremenil, da bodo lahko na delo prišli vsi delavci. 

V sekciji kozmetikov in sekciji frizerjev pri OZS opozarjajo, da so priporočila NIJZ neživljenjska, obenem pa se sprašujejo, ali so tako stroga priporočila res še potrebna, če je epidemija preklicana.  Zaposleni v frizerskih in kozmetičnih salonih se pod takšnimi pogoji, kot jih določa NIJZ, ne morejo vrniti na svoja delovna mesta. Saloni svojih kapacitet ne morejo zapolniti v celoti, saj je določen dvometrski razmik med delovnimi pari. Prav tako v salonu ne sme biti čakajočih strank, kar je še dodatna omejitev.

Zaradi nošenja mask težave z dihali

Zaradi vsesplošne uporabe mask v zaprtih prostorih pa frizerje in kozmetike trenutno najbolj skrbi zdravje zaposlenih, saj obvezno 8-urno nošenje mask nekaterim že povzroča zdravstvene težave, predvsem dihalnih poti.  Zato frizerji in kozmetiki zahtevajo, da se ukrepi v priporočilih NIJZ odpravijo do te mere, da bo možno normalno izvajanje storitev. Sekciji kozmetikov in frizerjev predlagata, da se vizir, zaščitna očala in maske pri delu odpravijo. Frizerji opozarjajo, da je delo z vizirjem in masko ali zaščitnimi očali in kirurško masko težko izvedljivo, saj se očala in vizir rosijo. Veliko frizerjev in kozmetikov ima tudi očala z dioptrijo, pri njih so težave še večje. Delo frizerjev in kozmetikov zahteva natančnost, zato je zelo pomembna dobra vidljivost. Večina držav članic EU (Hrvaška, Nemčija, Avstrija, Danska) v času epidemije za frizerje nima obveznega niti vizirja niti zaščitnih očal. Podobno je v Švici, kjer vizirji niso obvezni. Na primer v Avstriji so vizirji obvezni le pri oblikovanju obrvi in prirezovanju brade (slednje se v Sloveniji po priporočilih NIJZ odsvetuje). Pleksi steklo pri manikiri in pedikuri, ki je obvezno, naj se črta ali naj bo le kot priporočilo, predlagata sekciji. Tudi pri izvajanju masaž je vizir moteč zaradi že zgoraj navedenih razlogov.

»Ni pošteno, da moramo sedaj tisti, ki smo svojo dejavnost uradno odprli, delati v neživljenjskih pogojih z masko in vizirjem, medtem ko se bo delo po zasebnih domovih nadaljevalo brez zaščite. Frizerji in kozmetiki pa smo morali že pred epidemijo zagotavljati stroge higienske standarde zaradi obstoječe zakonodaje,« še opozarjata sekciji.

Z ukrepi NIJZ nezadovoljni tudi gostinci

Gostinci opozarjajo, da je kar nekaj priporočil NIJZ neživljenjskih, zato jih je težko ali nemogoče izpolnjevati, s tem pa so izpostavljeni morebitnim kršitvam in s tem povezanimi sankcijami. Najbolj neizvedljivo je zagotavljanje ukrepa, da je treba med gosti zagotavljati razdaljo 1,5 m. V sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS predlagajo, da NIJZ popravi ukrep varnostne razdalje na zgolj meter med mizami, čiščenje sanitarij pa naj bo po potrebi in glede na število gostov. Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS obenem poudarja, da v Avstriji ne predpisujejo ukrepov pakiranja pribora, čiščenja sanitarij vsako uro in drugih ukrepov, ki jih gostinci ne morejo zagotavljati, saj so odvisni od volje in discipline gostov. Da so ukrepi neživljenjski, pa menijo tudi gostje, ki prihajajo v restavracije z masko. Ob mizi jo lahko snamejo, do toaletnih prostorov pa morajo ponovno z masko. Tudi zato se marsikdo še ne odloči za obisk restavracije, kar je za gostinstvo slabo. Sicer pa tudi gostinci, tako kot frizerji in kozmetiki, opozarjajo, da je delo z masko za zaposlene izjemno težko, še posebej tistih, ki delajo v kuhinjah.

Predsednik OZS Branko Meh bo vodstvu NIJZ, predvidoma še ta teden, predstavil problematiko obrtnikov in se zavzel za čimprejšnje omilitve ukrepov.

novica Tretji protikorona paket naj reši tudi problem najemnin in lizingov ter najbolj prizadete panoge

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije si želimo, da bo tretji protikorona paket rešil tudi vprašanje najemnin in lizingov, česar prva dva protikorona paketa žal ne rešujeta. Hkrati pa naj se v PKP3 najde rešitve za pomoč vsem tistim dejavnostim, ki jih je epidemija covid-19 najbolj prizadela. 

novica Frizerji, kozmetiki in maserji začeli z delom – pogoje in zahteve NIJZ je potrebno spremeniti

V Sekciji kozmetikov in Sekciji frizerjev pri OZS sprejemamo številne pripombe na sprejeta Higienska priporočila za izvajanje kozmetičnih storitev in Higienska priporočila za opravljanje frizerskih storitev med epidemijo COVID-19.

novica Sekcija kozmetikov predlaga začetek nudenja kozmetičnih in pedikerskih storitev

Kozmetičarke vsakodnevno kličejo stranke, ki prosijo za sprejem v kozmetičnih salonih predvsem zaradi pedikur - vraščeni nohti, otiščanci, sladkorni bolniki ter nega diabetičnega stopala (nega diabetičnega stopala le tam, kjer je za to usposobljeno osebje). Največ je takih oseb, ki si same ne morejo urediti in so odvisne od strokovne pomoči. V enem mesecu je prišlo do stanj, ki se slabšajo in nekaterim strankam ne omogočajo normalne hoje. Pri tem vsaj v začetni fazi omilitve ukrepov ne govorimo o lepotičenju. Govorimo o delu, ki pomaga ljudem pri vsesplošnem zdravju in preventivi pri morebitnih kasnejših zapletih. Hkrati pa seveda predlagamo tudi opravljanje drugih kozmetičnih storitev.

novica Frizerji in kozmetiki so med prvimi zaprli svoja vrata

Frizerji in kozmetičarke v boju z najemninami, bančnimi posojili, pomanjkanju sredstev za nakazila nadomestil zaposlenim na čakanju na domu in neprimernih zahtev strank.

novica Roki glede obveznosti poročanja na podlagi Zakona o varstvu okolja se preložijo

S strani Ministrstva za okolje in prostor (MOP) imamo zagotovila, da se roki glede obveznosti poročanja, vzpostavljeni na podlagi Zakona o varstvu okolja (ZVO-1) in na podlagi podzakonskih predpisov, sprejetih na podlagi ZVO-1, preložijo tako, da ta obveznost poročanja nastopijo v roku dveh mesecev po preklicu izrednih ukrepov zaradi epidemije virusne okužbe SARS-CoV-2 (COVID 19).

novica SAZAS, IPF in ZAMP - ne bodo zaračunavali v času prepovedi opravljanja dejavnosti.

Tudi SAZAS, IPF in ZAMP sporočajo, da nadomestil ne bodo zaračunavali v času prepovedi opravljanja dejavnosti. Aprilskega računa tudi na RTV ne bodo poslali. Z dejavnosti za katere Odlok prepoveduje poslovanje (kozmetični saloni, frizerski saloni, gostinski lokali, nastanitve …) kolektivne organizacije SAZAS, ZAMP IN IPF ne bodo zaračunale nadomestil oziroma jih bodo ustrezno znižali. Pri tem, so pojasnili, da nadomestil samodejno ne bodo zaračunali, tako posamezno javljanje o zaprtju ni potrebno. S tem želijo podjetja razbremeniti administrativnih opravil.
Pišite nam