Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Sekcija kozmetikov - prva stran

sekcija-kozmetikov

novica OZS: Možnost samotestiranja tudi za zaposlene v gospodarstvu

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije vztrajamo, da stroške obveznih testiranj krije država in ne delodajalec. Obenem želimo, da imajo tudi zaposleni v malem gospodarstvu možnost samotestiranja. 

»Če bodo imeli zaposleni v šolstvu možnost samotestiranja, naj bo to omogočeno tudi frizerjem, gostincem in kozmetikom. Ne pristajamo na to, da se neenako obravnava zaposlene  v javnem in zasebnem sektorju. Obenem pa naj se odpravi obvezno testiranje vsakih 48 ur, saj je to preveliko organizacijsko breme,« poudarja predsednik OZS Branko Meh. V praksi bo torej nemogoče izvajati ukrepe, zato je nujno, da jih vlada naredi bolj življenjske.

OZS je na vlado naslovila tudi prošnjo, da se odpravi obvezno testiranje tistih zaposlenih, ki nimajo stika s potrošniki, četudi delajo v dejavnosti, kjer ponujajo ali prodajajo blago neposredno potrošnikom. Gre denimo za direktorja hotela, lastnico frizerskega salona (ki ne frizira) itd. Menimo, da PCT pogoj za te skupine zaposlenih ne bi smel biti obvezen. Podobno velja tudi v sosednji Avstriji.

Člani nas obenem pozivajo, da bi odpravili tedensko testiranje v gostinski, frizerski in kozmetični dejavnosti, saj te dejavnosti nikoli niso bile vir okužb. To dokazujejo tudi podatki Covid-19 sledilnika: https://covid-19.sledilnik.org/sl/stats. V Avstriji imajo zaposleni, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, možnost nositi zaščitno masko. V OZS smo prepričani, da bi lahko podobni pogoji dela veljali tudi v Sloveniji.

V OZS ob tem dodajamo, da sicer podpiramo cepljenje, vendar delodajalci svojih zaposlenih ne morejo prisiliti, da se cepijo. Glede na današnji tvit predsednika vlade Janeza Janše, pa v OZS pričakujemo, da bo vlada vendarle prisluhnila našim argumentom.

 

novica Pogoje ukrepov za posamezne dejavnosti bodo pretresali v posebni delovni skupini

Po tem, ko je v minulih dneh Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ostro protestirala proti vladnim odlokom, ki gostincem nalagajo preverjanje PCT, frizerjem in kozmetikom pa se obeta pogostejše in celo plačljivo testiranje, je vodstvo zbornice danes gostilo ministra za zdravje Janeza Poklukarja, vodjo Svetovalne skupine za COVID-19 dr. Matejo Logar, direktorja NIJZ dr. Milana Kreka ter predstavnike vlade, zdravstvene stroke in gospodarstva. Govorili so o nezadovoljstvu med obrtniki in podjetniki, ki so jih povzročili omenjeni ukrepi. Zbrani so bili enotni, da je najpomembnejši cilj ukrepov zajezitev širjenja virusa, a je ob tem treba tudi zagotoviti čim bolj nemoteno delovanje gospodarstva. Dogovorili so se, da bodo v prihodnje kompromis med predlogi zdravstvene stroke in gospodarstva iskali v posebni delovni skupini.

novica Vabimo vas na seminar, kjer bodo predstavljene novosti, ki jih prinaša Uredba o embalaži in odpadni embalaži, ki je bila sprejeta letos.

8. aprila 2021 je bila sprejeta nova Uredba o embalaži in odpadni embalaži, ki vsem podjetjem, ki dajejo na trg Republike Slovenije izdelke v embalaži, nalaga obveznost ravnanja z embalažo. To med drugim pomeni, da se morajo vključiti v shemo ravnanja z odpadno embalažo. Z navedeno uredbo se ukinja količinski prag 15 ton dane embalaže letno na trg v Sloveniji za nastanek obveznosti plačila stroškov ravnanja z odpadno embalažo. Na seminarju boste izvedeli ali ste morda zavezanci in ste najkasneje do 24.5. 2021 dolžni skleniti pogodbo z družbo za ravnanje z odpadno embalažo (DROE), vodenje evidenc … kdo mora poročati, če sami kupujemo izdelke v embalaži izven Slovenije … "Novosti, ki jih prinaša Uredba o embalaži in odpadni embalaži, ki je bila sprejeta 8. aprila 2021" organizrajo sekcije frizerjev, kozmetikov, tekstilcev in vzdrževalcev tekstilij in predelovalcev kož bodo predstavljene, v torek 18. 5.2021 ob 15.00 uri, preko spleta.

novica Spremembe Pravilnika o merilih sorazmernosti (dopolnjeno 23.4.2021)

Na spletni strani OZS je v blogu dopolnjen bolg s pojansili FURS o Spremembah Pravilnika o merilih sorazmernosti: https://www.svetovanje.si/svetovanje/blogi/spremembe-pravilnika-o-merilih-sorazmernosti-dopolnjeno-2342021-607dc86a2114e072a8fbd01c

novica Uredba o embalaži in odpadni embalaži

Vlada je 8.4.2021 sprejela Uredbo o embalaži in odpadni embalaži, ki je izvedbeni predpis na podlagi novele Zakona o varstvu okolja (ZVO-1J).

novica Odprto pismo ministru za zdravje Janezu Poklukarju

Spoštovani gospod minister Janez Poklukar,  v tem tednu naj bi skupaj z vlado ponovno pretresali vladni semafor in se odločali o nadaljnjem zaostrovanju ali sproščanju ukrepov. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki zastopa interese malih obrtnikov in podjetnikov, si želimo, da bi pri sprejemanju končne odločitve upoštevali tudi argumente malega gospodarstva, ki predstavlja hrbtenico slovenskega gospodarstva.
Pišite nam