Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Sekcija kozmetikov - prva stran

novica Frizerji in kozmetiki so med prvimi zaprli svoja vrata

 

Frizerji in kozmetičarke v boju z najemninami, bančnimi posojili, pomanjkanju sredstev za nakazila nadomestil zaposlenim na čakanju na domu in neprimernih zahtev strank.

Frizerji in kozmetičarke so med prvimi zaprli vrata svojih salonov, najprej seveda na Primorskem, kjer so čez noč ostali brez Italijanskih strank. Kmalu je promet upadal tudi v salonih po Sloveniji, tako je bilo že pred sprejetjem Odloka o prepovedi opravljanja dejavnosti. Kot mnogi drugi so čez noč ostali brez prihodka. Pravijo, da tako hudo ni bilo še nikoli, pa ima marsikdo salon že več kot 50 let.

Kar nekaj podjetij ima veliko zaposlenih, ki so sedaj večinoma na čakanju na delu doma. Ob tem se vsi sprašujejo kako bodo lahko zagotovili sredstva za nakazila nadomestil zaposlenim, če nimajo prihodkov. Kljub temu, da bi ta nadomestila kasneje povrnila država je osnovni problem pomanjkanje finančnih sredstev.  Marsikdo ima sredstev za kak mesec, nekateri, ki pa so prenavljali salone, pa žal tudi nič. Frizerke in kozmetičarke se soočajo s tem kako plačati fiksne stroške, ki ostajajo, kot so stroški najemnin, vode, elektrike in podobno če so brez prihodkov. Marsikateri najemodajalec se je že dogovoril z lastnikom salona, da plačilo najemnine ni potrebno ampak je le teh malo. OZS zato vztraja, da je z nekim ukrepom potrebno rešiti sofinanciranje plačila najemnin za obdobje, ko je država prepovedala opravljati dejavnost. Če nimaš prihodka tudi fiksnih stroškov ne moreš plačati vztrajata sekciji.

Zagotovo gredo ukrepi za pomoč v pravo smer, za kar se lahko zahvalimo vodstvu OZS, ki je vztrajalo na spremembah, da se med Ukrepe pomoči vključi tudi pomoč samozaposlenim, ter celotno sofinanciranje nadomestil zaposlenih s strani države (ne le delno). Zopet se je pokazalo, kako je pomembno da smo povezani in  združeni v zbornici. Skupaj smo močnejši!

V času zaprtih salonov nekateri že razmišljajo in snujejo ideje za naprej, ko bo konec epidemije. Drugi pa so začeli pomagati svojim strankam tako, da v tem času ponudijo izdelek po pošti hkrati z video vsebinami, kjer jih vodijo skozi postopke. Žal storitve striženja, masaž ..strankam ne morejo poslati po pošti.
V času koronavirusa in stroge karantene je nemalo strank zahtevalo, da kljub prepovedi uredijo nohte, trepalnice ali pobarvajo lase. To je nesprejemljivo in neodgovorno.

Na žalost pa jih tudi v teh težkih časih še veliko dela po domovih, nelegalno. V času epidemije in stroge karantene posebej opozarjamo vse, ki opravljajo storitve na domovih, da s tem ne samo nelegalno opravljajo dejavnost, ampak predvsem ogrožajo svoje zdravje in zdravje drugih. Zato Sekcija frizerjev in sekcija kozmetikov apelirata na vse, da naj ne uporabljajo frizerskih in kozmetičnih storitev na črno in po domovih. Opravljanje kozmetičnih in frizerskih storitev je Vlada RS prepovedala z Odlokom, prav tako gre pri tem za nelegalno opravljanje dejavnosti, kjer zagrožene kazni tudi za soudeleženca in ne le za izvajalca.

Kako se bodo po krizi postavili na noge frizerji in kozmetičarke je težko napovedati. Dejstvo je, da bo za te storitvene dejavnosti tudi po odprtju težki časi, saj bodo tudi ljudje imeli manj denarja. Veliko jih je v tem času namreč ostalo brez dela.

 

Pomembno!

Poskrbite za svoje zdravje ne uporabljajte frizerskih in kozmetičnih storitev na črno in po domovih ker s tem neposredno ogrožate svoje zdravje! Bodite ogovorni, zdravje je na prvem mestu! Vlada je z Odlokom prepovedala opravljati frizerske in kozmetične storitve!

 

novica Roki glede obveznosti poročanja na podlagi Zakona o varstvu okolja se preložijo

S strani Ministrstva za okolje in prostor (MOP) imamo zagotovila, da se roki glede obveznosti poročanja, vzpostavljeni na podlagi Zakona o varstvu okolja (ZVO-1) in na podlagi podzakonskih predpisov, sprejetih na podlagi ZVO-1, preložijo tako, da ta obveznost poročanja nastopijo v roku dveh mesecev po preklicu izrednih ukrepov zaradi epidemije virusne okužbe SARS-CoV-2 (COVID 19).

novica SAZAS, IPF in ZAMP - ne bodo zaračunavali v času prepovedi opravljanja dejavnosti.

Tudi SAZAS, IPF in ZAMP sporočajo, da nadomestil ne bodo zaračunavali v času prepovedi opravljanja dejavnosti. Aprilskega računa tudi na RTV ne bodo poslali. Z dejavnosti za katere Odlok prepoveduje poslovanje (kozmetični saloni, frizerski saloni, gostinski lokali, nastanitve …) kolektivne organizacije SAZAS, ZAMP IN IPF ne bodo zaračunale nadomestil oziroma jih bodo ustrezno znižali. Pri tem, so pojasnili, da nadomestil samodejno ne bodo zaračunali, tako posamezno javljanje o zaprtju ni potrebno. S tem želijo podjetja razbremeniti administrativnih opravil.

novica SAZAS, ZAMP, IPF in RTV ne bodo zaračunavali nadomestil oz. ustrezno znižali v času prepovedi opravljanja dejavnosti

SAZAS, ZAMP, IPF in RTV sporočajo, da ne bodo zaračunavali nadomestil oziroma jih bodo sorazmerno znižali, v času prepovedi opravljanja dejavnosti

novica Zaračunavanje nadomestil v času posebnih ukrepov - Koronavirus COVID-19

Za čas izvajanja državnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa COVID-19 bo IPF vsem uporabnikom varovanih del iz repertoarja IPF, k.o., ki jim državni ukrepi prepovedujejo izvajanje njihove dejavnosti in dejavnosti ne bodo opravljali, sorazmerno znižala višino nadomestil.

novica Od polnoči zaprti gostinski obrati, kozmetični in frizerski saloni in nenujne trgovine

Vlada je v uradnem listu objavila odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Od polnoči bo veljaja prepoved neposredne prodaje blaga in storitev. Med drugim velja za nastanitvene, gostinske, velnes, športno-rekreacijske, kulturne, frizerske in kozmetične storitve. Odprte ostajajo prodajalne z živili, lekarne, bencinski servisi, banka, pošta in trafike, pri teh pa bodo omejili število ljudi, ki so lahko naenkrat v prostoru. Tako se zapirajo vrata vseh kozmetičnih in frizerskih salonov! Kako je z dostavo hrane na domove in dostavo hrane podjetem ter pripravo hrane za domov objavimo, ko prejmemo uraden odgovor MGRT. Prav tako čakamo podrobna pojasnila glede obstoječih gostov in oddajnje nastanitev v izjemnih primerih.
Pišite nam