Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Dogodki in predstavitve OZS na letošnjem MOS od 14. do 18. septembra v Celju

07. 09. 2022
Avtor: Anton Šijanec

Letošnja predstavitev našega obrtno-podjetniškega zborničnega sistema in njegovih številnih aktivnosti bo v največji meri namenjena mladim, ki bodo na Ulici obrti lahko spoznali kar enajst zanje zelo perspektivnih poklicev. Samooskrba in trajnostni razvoj bosta rdeča nit osrednjega že tradicionalnega mednarodnega B2B poslovnega srečanja Connect2Slovenia, med hrvaškimi in slovenskimi kolegi pa bo potekala razprava o poslovnih izzivih v novih razmerah energetske krize. OZS se bo skupaj s sekcijami in odbori, območnimi zbornicami ter poslovnimi partnerji predstavila na običajni lokaciji v dvorani L1, v atriju sejmišča pa bodo obiskovalce očarali izdelovalci izdelkov domače in umetnostne obrti.

 

Naš obrtno-podjetniški zbornični sistem

Na skupnem razstavnem prostoru OZS v dvorani L1 se bodo poleg krovne stanovske organizacije s svojimi dejavnostmi in izdelki predstavile tudi njene strokovne sekcije kovinarjev, plastičarjev ter domače in umetnostne obrti, ki bodo svoje dejavnosti predstavili tudi v atriju sejmišča. Odbor za znanost in tehnologijo bo predstavil svoje partnerske projekte in možnosti sodelovanja s centri znanj. Prizadevanja na lokalnem nivoju bosta v sodelovanju s člani predstavili OOZ Ormož in OOZ Krško. Številne ekskluzivne ugodnosti za člane naše stanovske organizacije pa boste lahko spoznali na predstavitvah partnerjev kartice Mozaik podjetnih.

V petek, 16. septembra, bo Dan OZS, ki bo namenjen srečanju našega obrtno-podjetniškega zborničnega sistema.

 

Brezplačni vstop za člane OZS

Člani OZS imate tudi letos možnost, da si prvi dan sejma ogledate brezplačno. Število razpoložljivih brezplačnih vstopnic za prvi dan je omejeno, zato se zanje čim prej obrnite na svojo območno zbornico, kjer jih boste lahko tudi prevzeli.

 

Sejemska priznanja OZS - Cehi 2022

OZS bo v skladu z razpisom na MOS tudi letos poiskala najboljše izdelke in storitve svojih članov ter jim podelila tradicionalna priznanja zlati, srebrni in bronasti ceh.

 

Brezplačna svetovanja Svetovalnega centra OZS

V sklopu predstavitve OZS bodo od srede do petka, med 10. in 16. uro, obiskovalcem na voljo brezplačna svetovanja pravnih in davčnih svetovalcev ter svetovalke za čezmejno poslovanje našega Svetovalnega centra OZS, po razporedu 14. septembra civilno in gospodarsko pravo ter delovno pravo, 15. septembra delovno pravo in poslovanje v tujini ter 16. septembra civilno in gospodarsko pravo ter davki in računovodstvo. Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da svoj obisk najavite na naslov svetovanje@ozs.si, vsi prijavljeni udeleženci svetovanja pa boste prejeli tudi brezplačno vstopnico na sejmišče.

 

Prijavite se na Connect2Slovenia 2022

Vsa, še posebej pa trajnostno naravnana podjetja OZS vabi na tradicionalno mednarodno B2B poslovno srečanje Connect2Slovenia 2022, ki ga pripravlja s partnerji poslovne mreže EEN, SPIRIT Slovenija in Advantage Austria Ljubljana. Z gosti iz gospodarstva in javne uprave bomo najprej osvetlili izzive zelenega prehoda, s katerimi se soočamo v Sloveniji in Avstriji, sledila pa bodo individualna B2B poslovna srečanja med prijavljenimi podjetji iz desetih držav JV Evrope in regije Alpe Adria. Dogodek bo v četrtek, 15. septembra ob 9.30 uri v Modri dvorani. Prijave so še odprte in možne do 9. septembra!

 

Slovenija in Hrvaška, izzivi poslovnega okolja

Gospodarstvi sosednjih Slovenije in Hrvaške se soočata z izzivi v novonastali gospodarski situaciji v luči energetske krize, njuna bruto domača proizvoda pa tvorita le pol odstotka evropskega. O tem, kako se odzivati in sodelovati ter obvladovati energetsko krizo bo beseda tekla na posvetu, ki ga pripravlja OOZ Krško s partnerji in gospodarstveniki iz obeh držav. Dogodek bo 14. septembra ob 14. uri v dvorani Celjanka, več informacij in prijave na janja.starc@ozs.si.

 

Promocija obrtnih poklicev

Ker MOS obišče tudi veliko mladih in njihovih staršev, bomo letos poseben poudarek namenili promociji obrtnih poklicev. Velik problem v obrti in podjetništvu je ravno pomanjkanje kadra, po drugi strani pa lahko obrtni poklici mladim zagotavljajo tudi zelo uspešno karierno pot.

 

Za mlade Ulica obrti

Na tradicionalni Ulici obrti, ki bo v dvorani L1, bomo mladim zato predstavili kar enajst najbolj perspektivnih obrtnih poklicev. Spoznali bodo lahko poklic mizarja, elektrikarja, kuharja, natakarja, peka, slaščičarja, oblikovalca kovin-orodjarja, strojnega mehanika, kleparja-krovca, voznika in rokodelca, kjer bo sekcija domače in umetnosti obrti predstavila slamnikarstvo, lončarstvo, klekljanje idrijske čipke ter izdelavo godal in kostumov.

 

Vajeniška pisarna

Osrednja točka Ulice obrti bo tudi letos Vajeniška pisarna, kjer bodo obiskovalci lahko prejeli vse informacije o vajeniškem sistemu izobraževanja, mladi pa se bodo lahko udeležili svetovanja o izbiri svoje poklicne poti, se naučili izpolniti svoj Europass življenjepis, spoznali izobraževalne programe in šole, ki jih izvajajo ter si ogledali spletno stran www.mojaizbira.si.

 

Tekmovanja SloveniaSkills 2022

Na sejmu bo v sklopu Ulice obrti prvič doslej potekalo tudi državno tekmovanje mladih v poklicnih spretnostih SloveniaSkills 2022. Na nacionalnem in izbirnem tekmovanju za EuroSkills 2023, ki ga organizira Center za poklicno izobraževanje v sodelovanju s predsedniki strokovnih sekcij OZS, se bodo mladi pomerili v kar enajstih poklicih, tekmovanja res vredna ogleda pa bodo potekala od 14. do 17. septembra.

 

Odbor za znanost in tehnologijo

Na razstavnem prostoru Odbora za znanost in tehnologijo boste spoznali na kakšen način lahko mala in mikro podjetja dostopajo do storitev razvojno-raziskovalnih inštitucij in strokovnih rešitev, ki jih lahko zanje zagotavljajo fakultete. Povezovalna vloga odbora med gospodarstvom in izobraževalnimi ustanovami bo prikazana na področju sodelovanja s srednjimi šolami in programi šolskih centrov s predstavitvijo vrste uspešnih medsebojnih projektov.

 

Posvet Sekcije instalaterjev – energetikov pri OZS: Normativi za strojne inštalacije

Sekcija instalaterjev-energetikov pri OZS pripravlja nove normative za področje strojnih inštalacij. Na posvetu bo predstavitev osnutka novih normativov in strokovna razprava na to temo. Posvet je namenjen predvsem inštalaterjem, članom OZS, ki jih tematika zanima, ter drugi strokovni javnosti. Dogodek bo v četrtek, 15. september 2022 ob 14.30 uri v sejni sobi Celjanka na MOS.

 

Se vidimo torej na MOS, vljudno vabljeni na obisk v dvorano L1!

 

Obsejemski dogodki v času MOS na spletni strani Celjskega sejma
(glejte zavihek; Za obiskovalce, Spremljajoči program)

Preberite tudi
VIZIONAR ŽE V ARHIVU

O viziji toplotnih črpalk, združevanju mladih obrtnikov in podjetnikov ter suhomontažni gradnji

V aktualni oddaji Vizionar – obrtnik in podjetnik smo obiskali podjetje Kronoterm iz Gomilskega. Vizionarska zgodba družinskega podjetja Kronoterm sega v leto 1976, ko je Rudi Kronovšek razvil prvo sanitarno toplotno črpalko. Danes je njegovo podjetje vodilno v proizvodnji toplotnih črpalk v Sloveniji in med desetimi največjimi v Evropi. Lani so ustvarili 36 milijonov evrov prihodkov, ves dobiček pa namenjajo za razvoj, saj so prepričani, da ima ogrevanje s toplotnimi črpalkami v prihodnosti še veliko potenciala. V studiu smo gostili Lea Andolška, predsednika Kluba mladih podjetnikov v Novem mestu, ki nam je predstavil svež veter in novo energijo, ki ju območne obrtno-podjetniške zbornice prinašajo mladi združeni v klube mladih obrtnikov in podjetnikov. Prvega so leta 2018 ustanovili na Ajdovskem, danes pa se klubi že vse bolj povezujejo tudi med seboj, saj se mladi namreč zavedajo, kako pomembni so mreženje, izmenjava dobrih praks in tudi medsebojna podpora. Svoj sanjski poklic so nam tokrat predstavili izvajalci suhomontažne gradnje, ki se ukvarjajo z zaključnimi deli v gradbeništvu in tudi sanacijo objektov. Biti morajo prilagodljivi in iznajdljivi, saj se delovne razmere razlikujejo glede na gradnjo objekta. Gre za najmlajšega med vsemi gradbenimi poklici, ki pa se hitro razvija. Dvajset dijakov, vpisanih na Srednjo šolo za gradbeništvo in varovanje okolja, pa ne bo imelo težav z iskanjem zaposlitve, saj delavcev s tem poklicem zelo primanjkuje.
10. 06. 2024