Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Družine z najdaljšo tradicijo avtoservisiranja

07. 06. 2022
Avtor: Anton Šijanec

Sekcija avtoserviserjev

Družine z najdaljšo tradicijo avtoservisiranja

Kakšna je zgodba in kje se začne? Konec leta 1898 se je baron Codelli v Ljubljano pripeljal z avtomobilom, to je bil po vseh znanih podatkih prvi avtomobil na področju Slovenije. Menda se je že med vožnjo proti Ljubljani v večernem mraku pri Lukovici zaletel v cestno ogrado. Avto je torej potreboval popravilo. Pa je takrat že obstajal kakšen avtoserviser v Sloveniji? Odgovor je da in to so s svojo akcijo dokazali v naši Sekciji avtoserviserjev pri OZS!

Povezava na galerijo fotografij z dogodka >>>

Veliki finale

Minulo soboto se je kot veliki finale izbora najstarejših avtoservisnih družin članic naše Sekcije avtoserviserjev pri OZS v Tehniškem muzeju v Bistri odvil slavnostni dogodek Družine z najdaljši tradicijo avtoservisiranja v Sloveniji. Sekcija je že pred tem poiskala in tokrat razglasila štiri slovenske družine, ki se z avtoservisiranjem ukvarjajo že dobrih sto let.

Zbrani avtoserviserji so se spomnili začetkov avtoservisne dejavnosti in se sprehodili skozi razvoj dejavnosti pri nas in v svetu ter ob tem izpostavili, da brez uporne družinske tradicije njihova dejavnost pri nas zagotovo ne bi bila tako dobro razvita.

Ogled korenin

Udeleženci slavnostnega dogodka so si uvodoma ogledali slovenski tehniški muzej, ta poleg zgodovine vozil skriva še celo vrsto drugih zanimivih vsebin in zgodovinskih dejstev, ki so bile temelj številnih dejavnosti naših obrtnikov in podjetnikov. Med ogledom so se zadržali v kovačiji, ki je v povezavi s kolarstvom ena najpomembnejših rokodelskih dejavnosti, kjer so se razvijale prve avtoservisne dejavnosti. V muzejski kovačiji, ki so jo zagnali v ta namen, so si pod vodstvom mojstra kovača, našega nedavnega obrtnika leta, in ob pomoči njegovega mladega pomočnika lahko ročno izdelali vsak svoj spominski kovani žebelj.

Naši kronski dragulji

Zbrane avtoserviserje je uvodoma pozdravil gostitelj slavnostnega večera Miran Andrejek, predsednik Sekcije avtoserviserjev pri OZS,  izrazil je spoštovanje zavidljivim tradicijam avtoservisiranja pri nas, ki segajo tudi do šest generacij nazaj, poudaril je, da smo s temi tradicijami med najbolj razvitimi državami v Evropi, prihodnost pa pospremil z mislijo, da se bodo mladi zagotovo še odločali za to dejavnost, saj jim lahko zagotavlja dobro in uspešno karierno pot.

V imenu krovne stanovske organizacije je zbrane nagovoril Branko Meh, predsednik OZS, ki je poudaril velik pomen povezovanja članov v strokovni organizaciji in izrazil navdušenje nad res dolgimi tradicijami v avtoservisiranju. Pohvalil je delo in prizadevanja sekcije avtoserviserjev, ki je ena največjih v zbornici in hkrati dobro povezana ter deluje na vrsti področij povezanih s stroko. Izrazil je prepričanje, da bomo skupaj in dobro povezani zagotovo kos vsem izzivom, ki prihajajo.

Slavnostni gost in častni govornik je bil Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS, izrazil je navdušenje nad dejavnostjo in globoko čast upornim družinskim tradicijam avtoservisejev pri nas, v svojem nagovoru se je spomnil pogovora z japonskim veleposlanikom, ki mu je pojasnil, da so jim na Japonskem najbolj pomembne ravno dolge družinske tradicije v različnih dejavnostih, ki so ključne za razvoj družbe in gospodarstva, ob svojih čestitkah avtoserviserjem z najdaljšo tradicijo je zato poudaril, da so ravno oni kronski dragulji slovenskega gospodarstva.

Družinske tradicije

V nadaljevanju je sekcija zbranim predstavila štiri slovenske avtoservisne družine. Spoznali smo prelomnice razvoja njihovih dejavnosti, trdo delo, številna odrekanja, ponos in neverjetno povezanost generacij, ki so zbranim vzbudili čustva in globoko spoštovanje.

Družine z najdaljšo tradicijo avtoservisiranja v Sloveniji so postale družina Paulus iz Škofje Loke, kjer so obrtni list za svojo dejavnost dobili pred 91 leti, družina Radanovič iz Brežic, ki je mehanično delavnico za bicikle, motocikle in avtomobile odprla pred 101 letom, družina Gorenšček iz Kobarida, ki je v majhni delavnici začela avtomehanično obrt pred 103 leti in družina Malgaj iz Trbovelj, ki svojo avtoservisno dejavnost neguje že pet generacij in je z njo začela pred davnimi 128 leti.

Neverjetne zgodbe vseh štirih družin smo v reviji Obrtnik podjetnik že predstavili, zato vas vabimo, da jih poiščete v spletnem arhivu ( Paulus – OP 5/21,  Radanovič – OP 12/21,  Gorenšček – OP 7-8/21  in  Malgaj – OP 2/22 ).

Anton Šijanec

 

družine z najdaljšo trdaicijo  malaSklepno dejanje slavnostnega dogodka Družine z najdaljšo tradicijo avtoservisiranja v Sloveniji, z leve Miran Andrejek, predsednik Sekcije avtoserviserjev pri OZS, Branko Meh, predsednik OZS, Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS, Marijan, Melita, Slavko in Miha Gorenšček, Lojzka, Stane, Mojca in Miha Paulus, Katarina, Monika, Andrej in Franc Malgaj.

 

Povezava na galerijo fotografij z dogodka >>>

 

Preberite tudi