Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Meh Ciglerju Kralju: Ne pristajamo na zapiranje malih obrtnikov in podjetnikov!

30. 03. 2021
Avtor: Mira Črešnar

 

Člani Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so na današnji seji gostili ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja in ga pozvali, naj vlada dovoli delati tudi malim obrtnikom in podjetnikom. Člani so bili soglasni, da ne pristajajo na zapiranje malega gospodarstva, medtem ko lahko velika proizvodna podjetja nemoteno poslujejo.  

 

Predsednik OZS Branko Meh je izrazil skrb in razočaranje, ker so storitvene dejavnosti ponovno zaprli. »Ne moremo pristati na tezo, da je možnost okužb v malih delavnicah in salonih večja kot v velikih proizvodnjah s petsto ali tisoč zaposlenimi. Zato smo izjemno razočarani, da je vlada zaprla posamezne storitvene dejavnosti. Naši člani nam sporočajo, da si bolj kot ukrepe pomoči želijo delati.«  Ministra pa je Meh pozval: »Številni bodo zaradi zapiranja dejavnosti izgubili delo. Na vladi bo treba izpostaviti to, da je treba z virusom živeti in delati. Ne pristajamo več na to, da bo vlada zapirala male obrtnike in podjetnike. Evropa pravi pomisli najprej na male, pri nas pa smo mali zapostavljeni. Če pa smatrate, da je bolezen tako huda, potem zaprite vse, celotno gospodarstvo in ne zgolj male. To prosim prenesite predsedniku vlade,« je bil jasen Meh.

 

Minister je na očitke OZS, da so mali v neenakopravnem položaju z velikimi, odgovoril, da »razume in sliši« male obrtnike in podjetnike. Konkretnega odgovora, zakaj se je vlada odločila ponovno zapreti male, pa člani UO OZS niso dobili. »Z ukrepi smo ohranili 300 tisoč delovnih mest. Zaposlovanje brezposelnih oseb v 2020 pa se je glede na leto 2019 povečalo za 14,5 odstotkov. Trend brezposelnosti pada, junija je pričakovati priliv na trg dela, če se bodo razmere normalizirale,« je na seji poudaril minister Cigler Kralj. Poudaril je pomen cepljenja, kar bi omogočilo normalizacijo življenja z virusom. Vlada je podprla predlog ministra, da se ukrepa karantena in višja sila podaljšata do konca aprila. Po podatkih Evropske komisije je Slovenija z evropskimi sredstvi uspela ohraniti ogromno delovno mest, kar je po mnenju ministra izjemen rezultat. 

 

Gostinstvo zaprto že več kot  sedem mesecev

 

Da so razmere v panogi gostinstva in turizma zares kritične, je na seji poudaril Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS. »Od 13. marca do danes smo zaprti že sedem mesecev in pol. Gostinstvu je omogočena dostava in prevzem. Vsak mesec zaprtja pomeni približno 8,3-odstotni  upad prometa. Glede na pogoje v interventnem zakonu to pomeni, da bi bili do povračila za izpad prometa upravičeni zgolj tisti, ki so bili popolnoma zaprti, denimo nočni klubi. Naši gostinci pričakujejo nadomestilo za izpad prometa in drugačne pogoje v ukrepih pomoči. Številni gostinci bodo namreč prav zaradi pogoja 50-odstotnega upada prihodkov izključeni iz vseh ukrepov,« je pojasnil Cvar. Minister je priznal, da vsebine zakona ne pozna, da pa bo skušal pomagati. Da bi lahko gostinci nemoteno varno poslovali, pa je poudaril tudi Drago Delalut, predsednik ZDOPS. »Vendar nas zelo skrbi, ker ne bomo imeli kadra, ko bomo naše obrate ponovno odprli. Naši zaposleni imajo kredite in potrebujejo socialno varnost. Zato naš kader beži v druge panoge. Dovolite nam delati,« je pozval Delalut.

 

Podpredsednik OZS Ivan Meh pa je poudaril, da mali podjetniki ne čutijo podpore, ki so jo deležni veliki. »Predlagam, da se zapre kompletno gospodarstvo ali pa nič. Zakaj so mali bolj rizični kot veliki? Vsem tistim, ki jih bo država zaprla, pa jim mora tudi pomagati.« 

 

Velik problem imajo tudi obrtniki in podjetniki, ki opravljajo storitve v sosednjih državah. »Napoteni delavci namreč po novem ne morejo opraviti svojih storitev v tujini, četudi opravijo PCR test. To omejitev je treba nemudoma odpraviti. Prav tako ni nobenega tehtnega argumenta, zakaj se je malo gospodarstvo ponovno zaprlo,« je dejal direktor OZS Danijel Lamperger.

 

Predsednik Meh je na seji izpostavil tudi dolgoletno zahtevo zbornice, da bi omogočili nadaljevanje dejavnosti tudi upokojenim obrtnikom, pri čemer bi lahko ohranili polno pokojnino. »Podobno kot je to omogočeno profesorjem in doktorjem. Tu smo ponovno v neenakopravnem položaju, kar je nedopustno,« je poudaril Meh. 

 

Cigler Kralj je ob robu seje dejal, da razume potrebo obrtnikov in podjetnikov, da bi bili mali in veliki obravnavani enakopravno. Slišal je tudi pripombe in kritike članov UO OZS. 

 

 

Preberite tudi