Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
POTROŠNIŠKE PRAVICE

Po vstopu v EU več pozornosti zaščiti potrošnikov

09. 05. 2024
Avtor: Anton Šijanec
POTROŠNIŠKE PRAVICE

Od kar tudi slovenski potrošniki uživajo v prednostih skupnega evropskega trga, ki prinaša večjo izbiro, lažje nakupe v tujini in mnoge druge prednosti, so hkrati s tem soočeni tudi z večjim tveganjem, zato organizacije, zadolžene za varstvo potrošnikov veliko pozornost namenjajo njihovi dodatni zaščiti. Evropski potrošniški center Slovenija je ob praznovanju dveh desetletij članstva, izpostavil zadnje dosežke EU na področju potrošniških pravic.

En polnilnik za vse prenosne naprave

Od decembra 2024 bo postal priključek USB-C standardna oprema za vse mobilne telefone in tablične računalnike v EU. Z enim polnilnikom boste lahko napolnili vse svoje elektronske naprave, ne glede na blagovno znamko. Ko se boste odpravljali na počitnice, vam ne bo treba nositi s seboj različnih polnilnikov. Univerzalni polnilnik prinaša koristi za okolje (manj odpadkov) in potrošnike (manj stroškov). Od pomladi 2026 bo ta obveznost veljala tudi za prenosnike.

Boljša zaščita pred tehnološkimi velikani

Pred kratkim sta začela veljati dva pomembna evropska predpisa, Zakon o digitalnih storitvah in Zakon o digitalnih trgih. Zdaj morajo vse spletne platforme izslediti in identificirati prodajalce, ki jih gostijo, ter predhodno preveriti njihovo identiteto in popolne kontaktne podatke. S tem se zagotavlja, da veste, s kom imate opravka pri spletnem nakupu prek posrednika.

Šest digitalnih velikanov (Google, Amazon, Apple, ByteDance, Meta in Microsoft) mora od 6. marca letos svojim uporabnikom zagotoviti več svobode. Ob nakupu nove naprave ne morejo več privzeto vsiliti svoje programske opreme. Pred nameščene aplikacije morate imeti možnost odstraniti z enim samim klikom.

Preprosto popravilo okvarjenih izdelkov

Že več kot 20 let za vse izdelke in storitve, kupljene v EU, velja zakonsko jamstvo za skladnost. Do dveh let po nakupu imate pravico od prodajalca zahtevati brezplačno popravilo ali zamenjavo, če izdelek ne deluje pravilno. Od leta 2022 je to jamstvo razširjeno na povezane naprave, digitalne vsebine in storitve. Ne glede na to, ali gre za videoigro ali naročnino na aplikacijo, je njihovo pravilno delovanje zagotovljeno vsaj dve leti.

Kaj če se naprava pokvari po dveh letih? Da bi podaljšali življenjsko dobo naprav, želi Evropa prisiliti podjetja, da proizvajajo trajne naprave, in spodbuditi potrošnike, da popravijo ali dajo popraviti svoje pokvarjene naprave. Zaradi tega so bili sprejeti novi standardi okoljsko primerne zasnove, ki jih morajo upoštevati proizvajalci, in pravica potrošnikov do popravila za nekatere kategorije naprav, kot so hladilniki, pralni stroji ali telefoni. V vsaki državi EU bo vzpostavljena brezplačna spletna platforma za iskanje pooblaščenega ali neodvisnega serviserja.

Razširitev sheme potrošniških kreditov

Da bi spodbudili nakupe v obdobjih inflacije, vse več francoskih in evropskih spletnih trgovcev svojim strankam ponuja rešitve za obročno plačilo. Ta možnost kupi zdaj, plačaj pozneje je zelo privlačna za potrošnike, ki lahko kupijo takoj in plačajo v treh ali štirih obrokih, brez stroškov. Vendar pa to povečuje tveganje prevelike zadolženosti.

Da bi zaščitila interese potrošnikov, se je Evropa odločila razširiti obseg posojil, za katera veljajo strožji predpisi. Ti veljajo tudi za posojila, manjša od 200 evrov, in posojila, ki spadajo v kategorijo »kupi zdaj, plačaj pozneje«. Ti ukrepi bodo začeli veljati novembra 2026.

Takojšen prenos denarja v evroobmočju

Druga pravila bodo vplivala na način plačevanja v Evropi, zlasti pri prenosu denarja. Trenutno je za izvedbo prenosa v evroobmočju potreben en delovni dan. Od jeseni 2025 se bo ta čas skrajšal na 10 sekund, kar bo omogočilo skoraj takojšnje transakcije med pošiljateljem in prejemnikom. Pri tem prenosu ne bo treba plačati nobenih dodatnih stroškov.

 

Če si želite ogledati več primerov konkretnih dosežkov EU, ki potrošnikom olajšujejo vsakdanje življenje, si oglejte videoposnetek, ki ga je pripravil Evropski potrošniški center v Franciji: Europe Protects You (v angleščini) >>>

 

epcslo 01

Evropski potrošniški center Slovenija >>>

 

 

 

 

Vir: MGTŠ