Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Pomembna sprememba pri poročanju o odpadkih!

11. 03. 2021
Avtor: Anton Šijanec

ARSO je nepričakovano spremenil interpretacijo o tem, kdo je konec marca obvezen poročati o odpadkih. Sprememba se nanaša na interpretacijo 29. člena Uredbe o odpadkih. Interpretacija, ki je veljala vsa leta do sedaj, je sedaj spremenjena tako, da je poročati obvezen tisti, ki izpolnjuje vse navedene pogoje in ne več le vsaj enega od njih.

Praktična posledica gre sicer na roke predvsem številnim malim podjetjem in samozaposlenim, ki ne dosegajo vseh pogojev, saj jim o odpadkih ne bo več potrebno obvezno poročati. Vsi ostali, ki ostajate zavezanci, pa poročate kot običajno.

Ker gre za pomembno spremembo, bodite nanjo pozorni. Na temo poročanja o odpadkih je bilo v zadnjem času na OZS izvedenih že več izobraževalnih seminarjev, v reviji Obrtnik podjetnik pa je o tem pravkar izšel tudi članek. Sprememba tik pred rokom za obvezno poročanje o odpadkih pa dosedanjo interpretacijo o tem, kdo je zavezanec, postavlja do neke mere na glavo.

Nova interpretacija ARSO:

Skladno z navodilom Agencije RS za okolje o odpadkih torej po novem poročajo samo tisti izvirni povzročitelji, ki presegajo vse tri pogoje iz 2. točke sedmega odstavka 29. člena Uredbe o odpadkih, kot so navedeni spodaj:

  • v letu 2020 so zaposlovali 10 ali več oseb in
  • je nastalo je 10 ton ali več odpadkov v letu 2020 in
  • je nastalo je 5 kg ali več nevarnih odpadkov v letu 2020.

Na ARSO so pojasnili še, da to velja za vse odpadke, tudi za odpadna olja pri avtoserviserjih, kjer se je do letos poročalo ne glede na nastale količine.

 

Novica, interpretacija, navodila in obrazci ARSO so objavljeni na njihovi spletni strani >>>

 

 

Preberite tudi
VIZIONAR ŽE V ARHIVU

O viziji toplotnih črpalk, združevanju mladih obrtnikov in podjetnikov ter suhomontažni gradnji

V aktualni oddaji Vizionar – obrtnik in podjetnik smo obiskali podjetje Kronoterm iz Gomilskega. Vizionarska zgodba družinskega podjetja Kronoterm sega v leto 1976, ko je Rudi Kronovšek razvil prvo sanitarno toplotno črpalko. Danes je njegovo podjetje vodilno v proizvodnji toplotnih črpalk v Sloveniji in med desetimi največjimi v Evropi. Lani so ustvarili 36 milijonov evrov prihodkov, ves dobiček pa namenjajo za razvoj, saj so prepričani, da ima ogrevanje s toplotnimi črpalkami v prihodnosti še veliko potenciala. V studiu smo gostili Lea Andolška, predsednika Kluba mladih podjetnikov v Novem mestu, ki nam je predstavil svež veter in novo energijo, ki ju območne obrtno-podjetniške zbornice prinašajo mladi združeni v klube mladih obrtnikov in podjetnikov. Prvega so leta 2018 ustanovili na Ajdovskem, danes pa se klubi že vse bolj povezujejo tudi med seboj, saj se mladi namreč zavedajo, kako pomembni so mreženje, izmenjava dobrih praks in tudi medsebojna podpora. Svoj sanjski poklic so nam tokrat predstavili izvajalci suhomontažne gradnje, ki se ukvarjajo z zaključnimi deli v gradbeništvu in tudi sanacijo objektov. Biti morajo prilagodljivi in iznajdljivi, saj se delovne razmere razlikujejo glede na gradnjo objekta. Gre za najmlajšega med vsemi gradbenimi poklici, ki pa se hitro razvija. Dvajset dijakov, vpisanih na Srednjo šolo za gradbeništvo in varovanje okolja, pa ne bo imelo težav z iskanjem zaposlitve, saj delavcev s tem poklicem zelo primanjkuje.
10. 06. 2024