Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Strokovni svet za gostinstvo pri OZS na vlado naslovil predloge za pomoč gostinstvu

19. 02. 2021
Avtor: Mira Črešnar

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS je ustanovila Strokovni svet za gostinstvo, ki povezuje ugledne slovenske gostince in kuharske mojstre. Njihov cilj je pomagati slovenskemu gostinstvu, ki je utrpelo največjo škodo zaradi posledic epidemije. Na predsednika Vlade in ministra Počivalška so zato danes naslovili odprto pismo, v katerem med drugim pozivajo k odprtju dejavnosti po vzoru Italije, povračilu nadomestila za izpad prometa, znižanju DDV in 100-odstotnemu nadomestilu za delavce na čakanju.

Na novinarski konferenci ob ustanovitvi Strokovnega sveta za gostinstvo pri OZS je naprej spregovoril predsednik OZS Branko Meh: »Pozdravljam ustanovitev sveta, saj je panoga gostinstva utrpela največjo škodo v tej epidemiji. Panoga je specifična, zato jo je treba tako tudi obravnavati. Članom strokovnega sveta torej želim uspešno delo in jim že sedaj obljubljam podporo naše krovne organizacije pri zastopanju interesov gostincev. S posluhom vlade lahko tej panogi pomagamo ponovno zaživeti.«

Da je situacija v gostinstvu kritična, pa kaže tudi statistika, ki jo je predstavil predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar: »Panoga je v tem času zaprta že več kot pol leta. Število brezposelnih se je od marca lani do danes povečalo za več kot 50 odstotkov. Zaskrbljujoče je, da nas zaposleni zapuščajo in odhajajo v panoge, kjer lahko normalno delajo. V tem času je več kot 3000 gostinskih in nastanitvenih obratov za zmeraj zaprlo svoja vrata. Po podatkih naše ankete pa kar 15 odstotkov gostincev ne namerava več odpreti svojih vrat.« Cvar je prepričan, da smo z ustanovitvijo Strokovnega sveta pokazali povezanost gostincev in da bomo skupaj lažje dosegli zastavljene cilje.

Predsednik novega Strokovnega sveta za gostinstvo pri OZS je postal Tomaž Kavčič, Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono. »Kot srčen gostinec lahko rečem, da vsi zelo pogrešamo svoje goste. Z vsakim dnevom zaprtja, se naša poslovna kondicija zmanjšuje. Na prvem mestu je zdravje, ampak takoj za tem je pomembna kondicija gospodarstva. Gostinstvo je sestavni del turizma, ki je izredno pomembno in res potrebujemo pomoč države. Trenutno je meni največja skrb ohranitev delovnih mest, naših sodelavcev, ki so za nas najbolj pomembni. Zaposleni so naše veliko bogastvo. Brez njih bomo težko nadaljevali. Delovna sila se žal seli v druge dejavnosti. Nekateri gredo tudi v sosednje države, ki imajo gostinske lokale pod posebnimi pogoji odprte. Ne smemo pozabiti, da so prav te države naše največje konkurentke na področju turizma. Brez dodatne sistemske in specifične pomoči se nam ne bo izšlo. V primerjavi s sosednjimi državami preveč stojimo na mestu,« je poudaril Kavčič, ki upa, da bodo člani Strokovnega sveta za gostinstvo lahko neposredno komunicirali z vlado.

Glede naziva Evropska gastronomska regija, ki letos pripada Sloveniji, pa Kavčič meni, da imajo gostinci še vedno zagon in da komaj čakajo, da se odprejo. »Vsi pravi gostinci se tega naziva veselimo in se zavedamo odgovornosti, da ne razočaramo,« dodaja Kavčič, ki obenem pričakuje jasna navodila, kako naprej.

Odprtje dejavnosti po italijanskem vzoru

Med predlogi gostincev, ki so jih v odprtem pismu danes naslovili na vlado, je tudi odpiranje dejavnosti po vzoru Italije. Član strokovnega sveta za gostinstvo pri OZS Gašper Čarman, Gostilna pri Danilu, je najprej poudaril, da gostilne niso vir okužb. »Naša ideja je, da naredimo mehko varianto odpiranja. Vemo, da nismo vir okužb, želimo pa z roko v roki z NIJZ spet gostiti ljudi. Italijanski model je tak, da so restavracije odprte od 5. do 18. ure, za mizo so lahko samo štirje in tudi mi smo sposobni temu slediti. Prepričan sem, da odprtje lokalov ne bi prineslo novih okužb,« je pojasnil Čarman. Po njegovem mnenju so problem zasebna druženja, kjer se ne držijo nikakršnih zaščitnih ukrepov, zato tam prihaja do okužb. »Smo socialna bitja in tudi odgovorna bitja. Prepričan sem, da bi bilo druženje v gostinskih lokalih bolj varno, če bi nam to omogočili,« je še dodal Čarman. Zaprtje gostiln in  prepoved strežbe ter prodaje alkoholnih pijač pa je po njegovi oceni močno prizadel tudi slovenske vinarje in pivovarje. Zaprtje gostiln pa ima negativen vpliv tudi na lokalne pridelovalce hrane.

Članica Strokovnega sveta za gostinstvo Tanja Pintarič, Gostilna Rajh, je predstavnica tradicionalnih slovenskih gostiln. Prepričana je, da bi lahko bili pogoji v protikoronskih paketih takšni, da, bi do ukrepov pomoči prišli vsi gostinci. »Menim tudi, da bi morali odpreti vse gostinske obrate, ne le terase. Prostori so različni in vsem predpisanim ukrepom se ne da zadostiti,« je še opozorila Pintarič.

Ostala dva člana Strokovnega sveta za gostinstvo sta še Mojca Trnovec, Gostilna Mihovec, in Janez Bratovž, Restavracija JB.

Pojasnilo glede Odloka o začasni prepovedi ponujanja blaga in storitev

Ravno v času novinarske konference smo v OZS dobili tudi uradno pojasnilo MGRT glede opravljanja gostinske dejavnosti na področju poslovanja med pravnimi subjekti (B2B). Po novi interpretaciji Odloka je tako dovoljena strežba v posameznih primerih. In sicer: Za ponudnika B2B v gostinstvu in turizmu, natančneje npr. v gostinskem obratu to pomeni, da v primeru naročila s strani pravnega subjekta, gostinske storitve lahko nudijo samo skupinam do 10 oseb, v posameznem prostoru, s priporočeno distanco in vsemi ostalimi priporočili NIZJ. Omejitev na 10 oseb pa ne velja, v kolikor je nudenje storitev omejeno npr. na delavce enega podjetja in ima gostinski obrat sklenjeno pogodbeno razmerje nudenja gostinskih storitev z enim delodajalcem.

 

Odprto pismo gostincev predsedniku vlade in ministru za gospodarstvo

 

Preberite tudi