Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Večina kozmetičnih salonov zaradi obveznih testiranj ostaja zaprta

10. 02. 2021
Avtor: Mira Črešnar

Kozmetična dejavnost je po novem spet dovoljena, a večina kozmetičnih salonov zaradi obveznih testiranj ostaja še naprej zaprta. Sekcija kozmetikov pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije opozarja na diskriminatorno obravnavo kozmetične dejavnosti ter zahteva takojšnjo odpravo teh nelogičnih omejitev.

Pogoj, da se morajo testirati tako zaposleni kot tudi stranke v kozmetičnih salonih, je za kozmetike povsem nesprejemljiv. Nekateri kozmetiki so se tako odločili, da bodo še naprej izvajali zgolj medicinsko pedikuro in manikuro, saj za slednji storitvi testiranje ni obvezno.

Stranke se ne želijo testirati

ozmetični, pedikerski in drugi saloni za nego telesa so med svojimi strankami predhodno izvedli anketo, ki je pokazala, da se stranke pred prihodom v kozmetični salon ne želijo testirati. Tudi zato so se kozmetiki odločili, da svojih salonov še ne bodo odprli. Ob tem pa se kozmetikom poraja še vprašanje, kako bodo v praksi preverjali svoje stranke.

Problem tudi testiranje zaposlenih in delo na črno

Člani nas tudi opozarjajo, da je težko zagotoviti zdravstveno osebje, ki bi izvedlo testiranje zaposlenih. Kot vemo, se namreč v začetku tedna testirajo tudi zaposleni v vzgoji in izobraževanju.

Podobno kot je bilo pred odprtjem frizerskih salonov, se tudi kozmetične storitve v času zaprtja kozmetičnih salonov izvajajo na črno. Glede na to, da se zaradi obveznih testiranj te storitve še ne bodo izvajale v polnem obsegu, pa se bo, kot kaže, delo na črno tudi na tem področju še nadaljevalo. Pri tem v OZS opozarjamo, da se pri delu na črno ne upoštevajo zaščitni ukrepi, s tem pa se dodatno povečuje tveganje za prenos okužb.

Vedeti je treba, da kozmetični saloni ves čas, tudi pred epidemijo, strogo spoštujejo higienske ukrepe že zaradi narave svojega dela. Postopki razkuževanja, sterilizacije in osebne zaščite (maske, rokavice,…) so stalna praksa v salonih. Prav zato je še toliko bolj nelogično, zakaj je potrebno testiranje strank v tej dejavnosti. 

Na nesmiselne omejitve pa opozarjajo tudi lastniki salonov za nego živali. Lastnik psa ali mačke namreč potrebuje negativni test, čeprav se storitev opravi na psu ali mački, ne na lastniku živali.

V OZS smo sicer obveznemu testiranju strank nasprotovali že minuli petek, preden je vlada sprejela odlok s takšnimi omejitvami. Več na: V OZS ostro nasprotujemo testiranju strank