Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
OZS Sekcija polagalcev talnih oblog

Ostro proti plačevanju nadomestil za fotokopiranje

16. 11. 2022
Avtor: Jure Dermastja

Na Obrtno-podjetniški zbornici Sloveniji ponovno opažamo povečan obseg vprašanj, ki se nanašajo na poziv SAZOR k sklenitvi licenčne pogodbe. Iz izkušenj lahko potrdimo, da SAZOR na vsake nekaj mesecev pošlje novo »tranšo« pozivov.

 

Kot že rečeno pred časom, OZS ostro nasprotuje obveznosti plačevanja nadomestila za fotokopiranje avtorskih del, ki izhajajo iz Skupnega sporazuma o fotokopiranju avtorskih del preko obsega iz 50. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah pri opravljanju gospodarske dejavnosti (v nadaljevanju: »ZASP«) (https://www.ozs.si/novice/obrtniki-in-podjetniki-ostro-nasprotujejo-placevanju-nadomestil-za-fotokopiranje-62177b792114e04935167128).

 

Skupni sporazum kot zavezanca določa podjetje, ki ima v posesti multifunkcijsko napravo (in je ustanovljeno kot družba ali s.p. ter ima vsaj enega zaposlenega). Iz zapisanega izhaja, da samo dejstvo, da podjetje avtorskih del ne fotokopira, ni relevantno. Relevantno je zgolj dejstvo posedovanja multifunkcijske naprave. Skladnost predpisa z zakonskimi določbami je po mnenju OZS vprašljiva, dejstvo pa je, da Slovenija v tem pogledu ni popoln unikum. Že samo v neposredni bližini Slovenije je moč najti v bistvenem enak sporazum. Namen takega predpisa je seveda zaščita avtorja in domneva, da podjetja pri sporočanju podatkov niso poštena in ne sporočajo, ali fotokopirajo avtorska dela ali ne. Zato je besedilo predpisa zajel vse, ki posedujejo multifunkcijsko napravo neglede na vsebino fotokopiranja, je pa hkrati določil relativno nizko nadomestilo.

 

Izjava za podjetja

Zaradi navedenega in pa dejstva, da smo s strani MGRT prejeli potrditev našega razmišljanja, smo pripravili izjavo, ki jo podjetja lahko naslovite na SAZOR. Se je pa pri tem seveda treba zavedati, da ni nujno, da bo SAZOR takšno izjavo upošteval oz. kolikor nam je znano, je v praksi ne upošteva. Ne glede na vse zapisano pa vam zagotovo ne svetujemo, da poziv SAZOR ignorirate oz. da zavrnete podpis pogodbe, če avtorska dela v podjetju dejansko fotokopirate. Torej izjava pride v poštev zgolj za podjetja, ki avtorskih del, ki izhajajo iz Skupnega sporazuma o fotokopiranju avtorskih del, ne fotokopirajo preko obsega iz 50. člena ZASP.

Primer izjave za podjetje >>>

Na OZS se še vedno aktivno trudimo in si prizadevamo za to, da se skupni sporazum spremeni na način, da se izjava, ki smo jo pripravili, tudi upošteva in se podjetij, ki avtorskih del ne fotokopirajo, ne obremenjuje s plačilom tega nadomestila SAZOR. Drži pa, da SAZOR zaenkrat zavrača spremembo skupnega sporazuma. Zato predlagam, da pozorno spremljate naše nadaljnje objave na to temo, ker bomo vsakršno spremembo oz. zaznano sodno prakso objavili oz. člane o tem obvestili.

Preberite tudi