Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Obrtniki in podjetniki ostro nasprotujejo plačevanju nadomestil za fotokopiranje

24. 02. 2022
Avtor: Eva Mihelič

Člani upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije so na februarski seji med drugim obravnavali tudi obveznost plačila nadomestil za fotokopiranje avtorskih del, ki izhaja iz Skupnega sporazuma o fotokopiranju avtorskih del prek obsega iz 50. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah pri opravljanju gospodarske dejavnosti v Sloveniji, in taki obveznosti ostro nasprotujejo.

»Zdi se nam nesprejemljivo, da nas obrtnike in podjetnike že samo posedovanje določene naprave zavezuje k plačevanju dajatve oziroma nadomestila za fotokopiranje avtorskih del, čeprav jo uporabljamo izključno za razmnoževanje internih dokumentov, in temu ostro nasprotujemo,« je med drugim na seji upravnega odbora poudaril predsednik OZS Branko Meh in se vprašal, kje so meje obremenjevanja z različnimi dajatvami s področja avtorskega prava.

Mnogi obrtniki in podjetniki so v zadnjem času prejeli poziv kolektivne organizacije SAZOR, ki varuje dela s področja književnosti, znanosti, publicistike in njihovih prevodov, za sklenitev licenčne pogodbe za fotokopiranje del prek obsega iz 50. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah oziroma podajo izjavo, da ne posedujejo naprave za fotokopiranje oziroma fotokopiranja ne naročajo pri drugemu podjetju.

Člani upravnega odbora OZS so se strinjali, da je nedopustno, da se vsakih nekaj mesecev gospodarstvo dodatno obremeni z novimi obveznostmi in nadomestili. Ob tem so ponovno spomnili na zahtevo, da se obveznostim vsem kolektivnim organizacijam plačuje preko ene položnice na en račun, kasneje pa naj si zneske med sabo razdelijo same.

Ob tem pa je člane upravnega odbora OZS zmotilo tudi dejstvo, da je Skupni sporazum v imenu gospodarstva v celoti podpisala Gospodarska zbornica Slovenije.
Preberite tudi