Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Predsednik OZS z ministrom Kumrom o ukrepih za blaženje posledic energetske krize

28. JULIJ 2022  |   Mira Črešnar

Zaradi naraščajočih cen električne energije so se v stiski znašla številna podjetja, tudi člani OZS. Prav zato se je predsednik OZS Blaž Cvar včeraj sestal z ministrom za infrastrukturo Bojanom Kumrom. Pogovarjala sta se predvsem o energetski draginji in ukrepih za pomoč gospodarstvu.

Cvar je uvodoma predstavil stališča zbornice, da bi morali v ukrep regulacije cen vključiti tudi male poslovne uporabnike, katerih priključna moč je enaka ali manjša od 172 kW. OZS obenem predlaga, da se določijo izjeme tudi za višjo odjemno moč v primeru, ko poslovni odjemalec zamenja energent – plin za električno energijo. Med predlogi OZS je tudi, da se ukrepi pomoči pripravijo tudi za vsa srednje velika podjetja oz. do 1 Mega priključne moči. To so podjetja, ki kljub temu, da so mala ali srednje velika, niso t.i. energetsko intenzivna podjetja in so prepuščena nabavi električne energije na podlagi letnih ali dvoletnih pogodb z dobavitelji.

»Vsem, ki jim pogodbe potečejo v letu 2022, in imajo priključno moč med 150kW in 1Mega, dvig cen elektrike po trenutnih cenah predstavlja tako velik strošek, da bodo v tem primeru primorana krčiti dejavnost,« je še opozoril Cvar in dodal, da je treba nujno omogočiti pridobivanje soglasij za priklop sončnih elektrarn.

Minister Kumer je dejal, da bosta uredbi za elektriko in za plin najverjetneje podaljšani do konca leta 2023, izpostavil pa je tudi, da vlada že pripravlja interventni zakon. Minister je zagotovil, da bo, v primeru, ko podjetje zamenja plin za drug energent, deležen subvencije.

Stališča zbornice je skupaj s Cvarom predstavil tudi vidni član OZS Aleš Pulko, s strani ministrstva pa je bil na sestanku prisoten tudi Hinko Šolinc, generalni direktor direktorata za energijo.

 

Preberite tudi:

Pišite nam