Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

OZS: Gospodarstvo si dodatnih obremenitev ne more privoščiti

31. 05. 2022
Avtor: Mira Črešnar

Obrtniki in podjetniki, člani Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, so na današnji seji razpravljali o koalicijski pogodbi. Soglasni so bili, da si gospodarstvo po pravkar končani covid krizi in v času energetske krize ne more privoščiti nikakršnih dodatnih obremenitev. Obenem pa obrtniki in podjetniki od nove vlade pričakujejo več posluha za malo gospodarstvo.

 

»V koalicijski pogodbi nas moti sprememba dohodninske lestvice, višja obdavčitev dela, višji davki, obdavčitev nepremičnin, kjer se izvaja gospodarska dejavnost. Nahajamo se v energetski krizi, komaj smo prebrodili covid krizo, vsakršne obremenitve gospodarstva v obliki višanja davkov tako ne pridejo v poštev,« je na seji poudaril Branko Meh, predsednik OZS.

Kljub menjavi vlade, OZS ostaja aktivna, je poudaril direktor OZS Danijel Lamperger. In komentiral vsebino koalicijske pogodbe: »Smo proti temu, da se spreminja dohodninska lestvica, smo proti dvigu davka od dohodkov pravnih oseb, proti obdavčitvi nepremičnin, proti dodatnim obremenitvam in administraciji. Je pa v koalicijski pogodbi veliko kontradiktornosti. Za normirance denimo piše, da bodo sistem naredili bolj privlačen. Če bodo sistem približali obdavčitvi zaposlenim, potem ta seveda ne bo privlačen.«

Peter Pišek, predsednik sekcije za promet pri OZS, pa je poudaril pomembno vlogo gospodarstva. »Gospodarstvo je gonilna sila, ki polni proračun, ustvarja za socialo in šolstvo. Smo vsakokratni kompas vladi, levi ali desni. Zahtevamo takšno poslovno okolje, da bomo konkurenčni in da bomo našim delavcem lahko dali višje plače. Verjamem pa, da bomo tudi s to vlado našli  skupni jezik.«

Tudi predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar je optimističen. »Verjamem, da ne bomo od nekoga, ki je obljubil pot razvoja in napredka, dobili ukrepe in zakone, ki nas bodo omejevali. Glede na napovedi, ki so bile že v preteklosti in so se izkazale za neuresničljive, sem prepričan, da tudi za gospodarstvo ne bo tako težko,« pa je menil Cvar.

Da imamo svetovno krizo, pa je prepričan podjetnik Bojan Železnik. »Država nam mora stati ob strani, sicer bomo posledice svetovne krize še toliko bolj občutili. Govorimo o davku na nepremičnine, vendar imamo še seznam drugih zahtev, ki se jih bo tudi treba lotiti in so morda še bolj pomembne kot napovedani davki,« je dejal Železnik.

Po besedah Jerneja Bortolata, predsednika sekcije domače in umetnostne obrti, pa se obrtniki najbolj bojijo napovedi ukinitve obdavčitve po normiranih stroških. »Malim obrtnikom to veliko pomeni in mislim, da bo morala zbornica te najmanjše zaščititi,« je poudaril Bortolato. Tudi po mnenju predsednika Meha bi bil to dodatni udarec za naše najmanjše obrtnike in podjetnike. »Na vlado smo že apelirali, da sistema ne spreminja,« je dodal Meh.

Ivan Meh, podpredsednik OZS, pa je opozoril, da vsak dan dobivajo klice obrtnikov in podjetnikov. In dodal: »V skrbeh so, da bodo dvojno obdavčeni. Ukrepati moramo in zaščititi naše člane.«

So pa bili obrtniki in podjetniki na seji soglasni, da veliko predlaganih ukrepov in rešitev gre v smeri ciljev, ki jih tudi sicer zagovarja OZS, denimo dostojna plača za opravljeno delo, reaktivacija upokojencev, ki si želijo delati tudi po upokojitvi, omejevanje energetske draginje, učinkovit socialni dialog znotraj ESS, spodbujanje internacionalizacije gospodarstva s poudarkom na srednjih in malih podjetjih.

Optimistični glede novega gospodarskega ministra

Člani UO OZS so izrazili tudi mnenje glede novega ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaža Hana. Soglasni so bili, da ne glede na izobrazbo, si lahko dober minister in tudi dober podjetnik. Verjamejo, da bodo s Hanom dobro sodelovali, saj je tudi v preteklosti znal prisluhniti zahtevam zbornice.

Preberite tudi