Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Podaljšanje prehodnega obdobja za izvajalce del v gradbeništvu

29. 04. 2020
Avtor: Janko Rozman

Državni zbor RS je na današnji izredni seji sprejel spremembo Gradbenega zakona, s katero se podaljšuje prehodno obdobje za izvajalce del (120. člen). Prehodno obdobje se podaljša za dve leti, to je do 31. maja 2022.

Sprejeto pomeni, da imajo vsi tisti izvajalci, ki so svoje poslovanje pričeli že pred 1. 6. 2018 (takrat se je pričel uporabljati novi Gradbeni zakon), in ki delajo na novogradnjah, ter še niso uredili zakonske zahteve (14. člen Gradbenega zakona), da morajo v imenik vodij del vpisati vsaj eno redno zaposleno osebo z ustrezno strokovno izobrazbo in izpiti (mojstrski ali delovodski ali strokovni izpit), za izpolnitev tega pogoja še dve leti časa.  Vsi kasneje registrirani izvajalci ugodnosti prehodnega obdobja nimajo, pogoje morajo izpolnjevati takoj ob začetku opravljanja dejavnosti.

Ker večje število, predvsem manjših gradbenih obrtnikov in podjetij, tega pogoja še ne izpolnjuje, kar je delno posledica trenutnih okoliščin epidemije, delno pa tudi zaradi slabega odziva izvajalcev samih, je to pomemben dosežek, ki ga je Obrtno-podjetniška zbornica s svojimi strokovnimi sekcijami dosegla s pomočjo Državnega sveta RS in razumevanjem vseh poslanskih skupin v Državnem zboru.

V razpravi v Državnem zboru je bilo večkrat in jasno poudarjeno, da je to podaljšanje zadnja priložnost za vse, ki želijo poslovati v gradbeništvu, predvsem na novogradnjah, in predvidenih izpitov še niso opravili. Dve leti se sicer sliši kot dolgo obdobje, vendar je potrebno upoštevati, da pridobitev ustreznega izpita, na primer mojstrskega izpita, zahteva čas, ki ob optimalnem poteku aktivnosti traja približno eno leto do leto in pol.  Podoben čas je potreben za pridobitev delovodskega izpita. Za strokovni izpit pa je potrebno nekoliko manj časa, vendar je prijava nanj možna samo dvakrat letno (spomladi in jeseni).

Za vse izvajalce del, ki imajo dokončano vsaj srednjo poklicno izobrazbo in tri leta delovnih izkušenj je najprimernejša rešitev opravljanje mojstrskega izpita, za področje del, ki jih posamezen izvajalec izvaja. Zadnji rok za prijavo na mojstrski izpit v letu 2020 je 25. september letošnjega leta. Več informacij in potrebni prijavni obrazci so dosegljivi na povezavi mojstrski izpiti. Po opravljenem mojstrskem izpitu, se predstavnik izvajalca lahko vpiše v imenik vodij del pri OZS. Za tiste, ki opravijo delovodski izpit, je vpis v imenik vodij del na GZS, kjer se tudi opravljajo ti izpiti.

Za tehnike in inženirje, ki imajo ustrezne delovne izkušnje na področju vodenja del (gradbene, strojne in elektro stroke), pa je najprimernejša rešitev opravljanje strokovnega izpita za vodenje del na Inženirski zbornici Slovenije. Pomembna je čimprejšnja prijava, ki jo je zaradi povečanega povpraševanja zaenkrat potrebno oddati vsaj 70 dni pred posameznim izpitnim rokom.

Ni več časa za razmišljanje, zato se vsem izvajalcem del, ki še nimajo opravljenih zahtevanih izpitov (mojstrski, delovodski, strokovni) oziroma ustrezne strokovne izobrazbe na svojem delovnem področju, priporoča, da takoj pristopijo k opravljanju teh izpitov in še pravočasno ujamejo zakonsko podaljšani rok.