Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

KORONAVIRUS - aktualne informacije za delodajalce

KORONAVIRUS - aktualne informacije za delodajalce

Aktualne informacije in navodila za delodajalce za omilitev posledic koronavirusa lahko spremljate tudi na naši spletni strani.  

 

novica Mali avtobusni prevozniki opozarjajo na dolgoročne posledice zaradi koronavirusa 

Mali avtobusni prevozniki so danes vnovič opozorili na težak položaj, v katerem so se znašli zaradi epidemije koronavirusa. Ukrepe vlade sicer pozdravljajo, vendar opozarjajo, da bodo posledice v njihovi panogi trajale precej dlje kot v ostalih panogah, zato pričakujejo posebno obravnavo ter posebne ukrepe zanje. 

 

»Ukrepe vlade sicer pozdravljamo, vendar pa bodo za našo panogo razmere kritične več kot tri mesece. Ocenjujemo, da se sezona avtobusnih prevozov ne bo začela po koncu epidemije, ampak šele prihodnje leto. Vrednost turističnih avtobusov je izjemno visoka, vsa ta vozila pa so na kredite in lizinge. Glede na razmere in napovedi se bojimo, da z ukrepi države zgolj za tri mesece ne bomo preživeli,« opozarja Peter Mirt, predsednik odbora avtobusnih prevoznikov pri OZS.  

 

Tudi po treh mesecih, ko naj bi se po nekaterih ocenah epidemija končala, je vprašljivo, ali bodo mali avtobusni prevozniki začeli z delom v polnem obsegu. Najbrž ne, ocenjujejo avtobusni prevozniki. »Apeliramo na vlado, da se male avtobusne prevoznike obravnava posebej zaradi specifike našega dela. Zamrznitev oziroma preložitev obveznosti do bank za eno leto je spodbuden ukrep, prav tako pa naj to velja tudi za lizing hiše. Prav tako želimo, da ukrepi države za male avtobusne prevoznike veljajo eno leto in ne zgolj tri mesece,« še dodaja Mirt.

 

Spomnimo, avtobusni prevozniki so prvi občutili posledice koronavirusa, saj so bile odpovedane ture tujih potnikov po vsej Evropi. Veliko turistov namreč v Evropo prihaja iz azijskih držav, med drugim s Kitajske, kjer se je koronavirus pojavil. Poleg tega so turistične prevoze odpovedale tudi Slovenija in ostale evropske države, odpovedani so bili tudi vsi prevozi na sejme, festivale, šolski prevozi in celotni javni potniški promet.

 

Šolski prevozi šele septembra?

 

Mali avtobusni prevozniki vozijo osnovnošolske otroke v šole in na ekskurzije. »Trenutno ne vemo, kdaj se bo sploh začel pouk in posledično ekskurzije šol, ki sta vir preživetja za večino avtobusnih prevoznikov. Ljudje, šole in skupine potnikov se bodo le počasi privajale na izlete in ostale dejavnosti. Sezona od marca do julija je za nas končana«, še opozarja Mirt.

 

Tudi poletna sezona bo slaba

 

Po ocenah avtobusnih prevoznikov bodo julija in avgusta delali nekje v obsegu 40 %. Letos bo za avtobusne prevoznike v poletnih mesecih še bistveno manj dela, kajti mnogi so odvisni od prevozov tujih gostov po tujini, katerih pa letos ne bo. 

novica Neposredno financiranje podjetij za olajšanje poslovanja v času epidemije COVID-19

V okviru neposrednega financiranja podjetij je na SID banki že na voljo 50 milijonov evrov za kredite, ki so namenjeni predvsem velikim, ter tudi malim in srednjim podjetjem za obdobje naslednjih 6 mesecev in sicer za zagotavljanje likvidnosti ter ponudbe proizvodov in storitev povezanih z izvajanjem ukrepov zaradi širjenja SARS-CoV-2.

novica OZS za pomoč tistim, ki so v paniki zaprli svoj espe

Po podatkih AJPES-a je v tem mesecu svojo dejavnost zaprlo 1400 espejev. Mnogi med njimi so to storili v paniki in obupu, saj je sprva kazalo, da bodo morali kljub izpadu prihodkov zaradi epidemije koronavirusa plačati državi vse prispevke in davke. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo zato danes resornemu ministrstvu in vladi predlagali, da bi bili do pomoči upravičeni tudi tisti, ki so svoj espe v tem mesecu zaprli in bi ga zdaj želeli ponovno odpreti. 

novica Priporočila za postopanje z umrlim s COVID-19 (ali sumom na COVID-19)

NIJZ je pripravil Priporočila za postopanje z umrlim s COVID-19 (ali sumom na COVID-19), posodbljena 25.3.2020, s predlogi Odbora pogrebnih dejavnosti pri OZS

novica SID Banka z ukrepi za ublažitev finančnih posledic širjenja virusa SARS-CoV2 v gospodarstvu

Skupaj z MGRT bo SID banka MSP in velikim podjetjem ponudila finančne produkte v skupni višini 800 mio EUR, od tega za 200 mio EUR novih oz. prilagojenih produktov ter 600 mio EUR obstoječih produktov.

novica Roki glede obveznosti poročanja na podlagi Zakona o varstvu okolja se preložijo

S strani Ministrstva za okolje in prostor (MOP) imamo zagotovila, da se roki glede obveznosti poročanja, vzpostavljeni na podlagi Zakona o varstvu okolja (ZVO-1) in na podlagi podzakonskih predpisov, sprejetih na podlagi ZVO-1, preložijo tako, da ta obveznost poročanja nastopijo v roku dveh mesecev po preklicu izrednih ukrepov zaradi epidemije virusne okužbe SARS-CoV-2 (COVID 19).

novica Pregled ukrepov EU za blaženje socialno-ekonomskih posledic ob izbruhu koronavirusa

Pregled dosedanjih ukrepov Evropske komisije na področju blaženja socialno–ekonomskih posledic

novica DOPOLNJENO - Odlok o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev - najpogostejša vprašanja in odgovori

Vlada Republike Slovenije je zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 izdala odlok, s katerim začasno prepoveduje ponudbo ter prodajo blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije. Odlok velja do njegovega preklica, za njegovo lažje razumevanje pa je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravilo nekaj odgovorov na najpogostejša vprašanja. V nadaljevanju najdete so tista, ki se nanašajo na podjetja. 
Pišite nam