Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Iztek ukrepa skrajšanega delovnega časa s 30. 9. 2021

08. 10. 2021
Avtor: Jasmina Malnar Molek

Ukrep skrajšanega delovnega časa po ZIUPGT se je iztekel s 30. 9. 2021. Vlada RS bi lahko, skladno z zakonom, ukrep podaljšala do 31. 12. 2021, toda ne glede na številne pozive OZS, do podaljšanja ukrepa ni prišlo.

Delodajalci od 1. 10. 2021 dalje delavcem ne morejo odrediti dela s skrajšanim polnim delovnim časom (tudi če bi nadomestilo za čas čakanja nosili sami), saj tega instituta Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) ne pozna.

OZS neprestano poziva in opozarja pristojne institucije in Vlado RS, da izpolnjevanje PCT pogoja, karantena in višja sila, pomanjkanje surovin in ostale posledice epidemije COVID-19, neposredno vplivajo na obseg dobav in storitev ter onemogočajo normalno poslovanje obrtnikov in podjetnikov, zato je nujno sprejeti (podaljšati) tako ukrep skrajšanega delovnega časa kot tudi ukrep povračila samozaposlenih za čas karantene in višje sile.