Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Janša obrtnikom in podjetnikom zagotovil nadaljnjo podporo

15. 04. 2022
Avtor: Mira Črešnar

Predsednik vlade Janez Janša se je skupaj z ministrom za finance Andrejem Šircljem in ministrom za okolje in prostor Andrejem Vizjakom danes sestal z vodstvom Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Med drugim so se pogovarjali o zahtevah slovenske obrti in podjetništva, predsednik Janša pa je zagotovil nadaljnjo podporo in pomoč obrtnikom in podjetnikom.

»Vsem strankam dajemo v tem predvolilnem času možnost, da predstavijo svoje programe obrtnikom in podjetnikom. Z vašo vlado smo storili veliko dobrega za slovensko gospodarstvo v času epidemije. Da lahko govorimo o 8-odstotni gospodarski rasti pomeni, da smo delali dobro tako obrtniki in podjetniki kot tudi vlada. Še vedno pa imamo veliko odprtih vprašanj, ki jih je treba rešiti, med njimi so regresni zahtevi, zahteva, da bi upokojeni obrtniki lahko obdržali polno pokojnino ob upokojitvi in druge zahteve,« je uvodoma poudaril predsednik OZS Branko Meh in se zahvalil vladi za podporo malemu gospodarstvu.

Pohvale zbornici je namenil tudi predsednik Vlade Janez Janša: »Hvala za dobro sodelovanje v zadnjih dveh letih. Marsikateri izziv smo uspeli rešiti zaradi dobrega sodelovanja z vašo zbornico. Vse predloge smo vedno skrbno tehtali. Pandemija popušča in upamo, da se jeseni ne vrne. Marsikaj bi lahko naredili več, če se ne bi v prvem letu večino časa ukvarjali z epidemijo. Zadnji kvartal smo imeli najvišjo gospodarsko rast v EU, dobro kažejo pa tudi kazalci za zadnje tri mesece. Dosegli smo rekordno nizko brezposelnost, statistično je že nemogoče iti nižje.«

Sprememba miselnosti bo po mnenju Janše ključni izziv v prihodnjem obdobju. »Slovenci smo narod, kjer ne govorimo radi o neuspehu. Vsi, ki ste v poslovnem svetu, pa veste, da je treba poskusiti. Včasih so potrebne zgrešene odločitve in zgrešene naložbe. Spremeniti je treba šolski sistem, potrebujemo hitrejši stik teorije s prakso. Čaka nas reforma šolskega sistema. To, kar imamo danes, bo zgodovina. Potrebujemo vseživljenjsko učenje,« je poudaril Janša in napovedal, da nameravajo po poti razbremenitve dela nadaljevati. Zaveda se tudi problema, da je težko dobiti delavce, a težko se je tudi znebiti slabega delavca. »Že v prvem mandatu smo naredili predlog spremembe, kjer ima delodajalec proste roke. Konkurenčni pa moramo biti pri plačilu izobraženih in sposobnih ljudi.  To so naše prioritete na tem področju,« je dejal Janša in obenem priznal, da je eden od mankov pomanjkanje sredstev oz. ne dovolj dobra organizacija podpore slovenskih start-up-ov. Janša pravi, da je treba delati tudi na tem, da se glas Slovenije sliši tudi kreiranju pravil energetskega trga. »Kriteriji so namreč sedaj po meri pravih držav. Ni nujno, da je to, kar je dobro za Francijo in Nemčijo, dobro tudi za nas. Elektrika je tako draga, ker je formula izračuna cene takšna, da plin diktira cene. Mi smo bili za to, da bi se takšna formula spremenila. Do konca maja je čas za popravek formule, kar pomeni, da bo prišlo do stabilizacije cen,« je še pojasnil Janša. 

Peter Pišek, predsednik sekcije za promet pri OZS, je prav tako pohvalil vlado za dobro delo v času epidemije. Janšo je povprašal, kaj meni o sistemskem financiranju zbornice. Na pomanjkanje ustreznega kadra, kljub rekordno nizki brezposelnosti, pa je opozoril član UO OZS Bogdan Oblak. »Mi delodajalci moramo imeti možnost odpustiti slabega delavca. Delavec lahko da odpoved, delodajalec pa ne.«

Dotaknili so se tudi zahteve zbornice, da bi ponovno imeli ministrstvo za malo gospodarstvo. Predsednik Janša je napovedal, da idejo podpira in da bodo reorganizirali vlado, da bo znotraj te strukture tudi sogovornik za malo gospodarstvo. »Vključen bo v kreiranje odločitev. Vemo, kako, potrebujemo pa dovolj glasov, da bomo to lahko sprejeli,« je še poudaril.

Na vprašanja obrtnikov in podjetnikov je odgovarjal tudi minister za finance Andrej Šircelj. »Vsi ukrepi gredo v smeri, da delavci dobijo višji neto, v naslednjem mandatu pa bomo zniževali davke, vsekakor ne povečevali. Uredili bomo tudi investicijske olajšave za nepremičnine. Tudi v javnosti se govori o davku na nepremičnine, ki bi nadomestil NUSZ. Nepremičnine, ki se uporabljajo v proizvodne namene, pa bi bile izvzete iz davka na nepremičnine,« je napovedal Šircelj.

Glede poslovnih površin, ki so neizkoriščene, pa je minister za okolje in prostor Andrej Vizjak dejal, da je treba skupaj najti lokacije. Na vprašanje o pomanjkanju zemljišč za industrijsko rabo, pa je Janša dejal: »Imamo rezervo, saj imamo pas ob avtocestah, kjer bi lahko imeli industrijske cone. Na ta način bi lahko povečali možnosti za razvoj podjetništva.«

Problem visokih cen elektrike pa je izpostavil podjetnik Bojan Železnik. »Dobivate pogodbe za elektriko. Vprašanje je, za koliko časa podpisati. Karkoli rečemo, je špekulacija, menim pa, da se bodo cene elektrike stabilizirane, ker bo nova formula za izračun cene. Enako bo pri nafti. Rusija predstavlja 12 odstotkov ponudbe nafte na svetovnem trgu. To se da nadomestiti. Cene derivatov se bodo v prihodnjih mesecih stabilizirale. Večji problem je plin, saj je Rusija glavni vir. Menim pa, da je Rusija naredila napako, saj bo glavno ceno, če govorimo o ekonomskih posledicah, plačal ruski narod,« je menil Janša, ki se je dotaknil tudi problemov v lesni panogi. »Pred drugo svetovno vojno smo imeli 38 odstotkov Slovenije poraščene z gozdovi, sedaj je 58 odstotkov poraščene z gozdovi, kar nas uvršča že na tretje mesto po pogozdenosti. Vendar tega ne znamo izrabiti.«

Direktor OZS Danijel Lamperger pa je predlagal, da bi razširili podporno mrežo v sosednjih državah. Prav tako pa bi po njegovem mnenju potrebovali talent center, kjer bi se mladi na podlagi svojih spretnosti lahko usmerili v posamezne poklice.

Da imamo odlične geografske in klimatske možnosti za pridelavo hortikultur, pa je izpostavil predsednik sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS Simon Ogrizek, ki meni, da je treba vlagati v to, da bomo imeli domačo pridelavo, ne pa, da 95 odstotkov cvetja uvozimo z Nizozemske.