Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Kje se lahko preveri, ali poslovni subjekt izpolnjuje pogoje kot ponudnik storitev, pri katerem se lahko unovčujejo boni?

16. 07. 2021
Avtor: Tamara Starič Petrović

Finančna uprava RS (FURS) je objavila postopek, ki ga lahko poslovni subjekti uporabijo, da preverijo, ali so upravičeni ponudniki storitev, pri katerih se lahko unovčijo boni skladno z ZIUPGT (BON21). Več o pojasnilih FURS glede novih bonov najdete tu.

Postopek je sledeč:

- na odprtem delu portala eDavki se v iskalniku v desnem zgornjem kotu vpiše besedilo DŠ PS;

- nato se odpre okno "Pogosta vprašanja" in pod tem okno za vpis besedila "Išči". V to okno se vpiše davčna številka poslovnega subjekta (d.o.o., s.p. itn.) brez SI.

- v naslednjem koraku se odpre okno z več možnostmi. Glede informacije ali je konkretni poslovni subjekt upravičen nastopati kot ponudnik storitev za nove bone, je treba klikniti na zadnjo možnost (na plusek pri zapisu "Ponudnik storitve za unovčitev bona za gostinstvo, turizem, šport in kulturo (bon21) (klik za podrobnosti)"). Odpre se padajoči meni, ki vsebuje informacijo o tem, ali je poslovni subjekt upravičen ali ne: "

  Ponudnik storitve z davčno številko XY po podatkih iz evidence bonov izpolnjuje pogoje za unovčitev bona za gostinstvo, turizem, šport in kulturo (bon 21). Informacijo o tem ali ponudnik storitve dejansko omogoča plačilo svojih storitev z unovčenjem bona 21 preverite pri samem ponudniku storitve.

ali

  Ponudnik storitve z davčno številko XY po podatkih iz evidence bonov NE izpolnjuje pogojev za unovčitev bona za gostinstvo, turizem, šport in kulturo (bon 21).

POZOR: Možno je le preverjanje upravičenosti za unovčevanje BON21 (torej, za nove bone in ne tudi za turistične bone, ki so bili omogočeni po PKP3). 

Pri tem opozarjamo, da ponudniki niso dolžni sprejemati bonov, tudi če izpolnjujejo pogoje kot upravičeni ponudniki storitev po zakonu. Pri BON21 je dodatno predpisano, da ponudnik lahko določi najnižji možni znesek za koriščenje bona za posamezno opravljeno storitev. Zato je smiselno, da upravičenci do bonov pred njihovim koriščenjem najprej pri ponudniku preverijo, i. ali ponudnik sprejema bone in ii. ali je določil najnižji znesek, za katerega se bon lahko unovči.

Preberite tudi