Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Nadomestilo plače ne pripada staršem otrok, ki se šolajo na daljavo

15. NOVEMBER 2021  |   Jasmina Malnar Molek

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je objavilo dopolnjeno pojasnilo glede uveljavljanja višje sile in zapisalo, da staršem, ki ne bodo dovolili samotestiranja otrok v šoli, ne pripada nadomestilo plače, saj niso podani razlogi za višjo silo.

Pojasnilo MDDSZ

"V primerih, v kolikor se starši odločijo, da se otrok ne bo samotestiral v šoli in se bo moral zaradi tega posledično šolati na daljavo, ni mogoče slediti razlagi, da je v tem primeru pri delavcu lahko podana višja sila zaradi obveznosti varstva v skladu z Zakonom o nujnih ukrepih na področju zdravstva (ZNUPZ), saj ni podana zunanja objektivna okoliščina nemožnosti institucionalnega varstva, hkrati pa v tem primeru tudi niso izpolnjeni vsi elementi višje sile, kot so določeni v obligacijskih razmerjih."

Delodajalec lahko delavcu v tem obdobju omogoči koriščenje letnega dopusta ali se z delavcem dogovori za neplačano odsotnost z dela.

Vir: MDDSZ

Preberite tudi:

Pišite nam