Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Novi ukrepi pri prevozu potnikov

17. 01. 2022
Avtor: Tamara Starič Petrović
Da spomnimo:

Izvajanje prevoza potnikov v notranjem cestnem prometu, ki se opravlja kot javni linijski prevoz, posebni linijski prevoz, stalni izvenlinijski prevoz, občasni prevoz, avtotaksi prevoz in kot posebna oblika prevoza ter prevoza potnikov v notranjem železniškem prometu:

- se izvaja v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje,

- potniki so dolžni izvajalcu prevoza predložiti dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT,

- obvezna je uporaba zaščitne maske, razen za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti in osebe s posebnimi potrebami, ki jim je uporaba zaščitne maske iz objektivnih razlogov onemogočena, .

Pri javnih linijskih prevozih, posebnih linijskih prevozih, stalnih izvenlinijskih prevozih in občasnih prevozih, ki se izvajajo z vozili kategorije M2 in M3, je število potnikov omejeno na število registriranih sedežev v vozilu, zmanjšano za sedeže desno od voznika in vrsto sedežev neposredno za voznikom. V avtobusih mestnega linijskega prevoza potnikov, ki imajo namenske prostore za stojišča, se lahko uporabljajo tudi stojišča. Razdalja med potniki na stojiščih mora biti najmanj 1 meter, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Stojišča morajo biti primerno označena. Vstopa se pri sprednjih vratih, preostala vrata avtobusa so namenjena izključno izstopu potnikov.

Pri posebnih linijskih prevozih, stalnih izvenlinijskih prevozih in občasnih prevozih potnikov, ki se izvajajo z vozili za prevoz potnikov z največ osmimi sedeži poleg vozniškega sedeža (kategorija M1), je lahko največ šest potnikov, pri čemer mora biti sedež desno od voznika prost.

NOVOST: število registriranih sedežev v vozilih kategorije M2 in M3 se ne zmanjša za sedeže desno od voznika in vrsto sedežev neposredno za voznikom, če je voznikov delovni prostor ograjen z zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala.

Novost začne veljati 19. 1. 2022.