Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Odlog socialnih prispevkov ni rešitev

17. MAREC 2020  |   Mira Črešnar

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije opozarjamo, da odlog socialnih prispevkov za samozaposlene, samostojne podjetnike in podjetja, ki jih je prizadela epidemija koronavirusa, ni ustrezna rešitev. Primerna rešitev je odpis prispevkov in davkov, saj v tem času nimajo nikakršnih prihodkov.

 

Gospodarsko ministrstvo sedaj pripravlja rešitve, ki naj bi šle v smeri morebitnega odloga socialnih prispevkov za samostojne podjetnike brez zaposlenih. Branko Meh, predsednik OZS, pa opozarja: »Če nič ne ustvariš, ne moreš ničesar dati. Zato odlog za nas ni rešitev, ker to ne bo rešilo problema 68 tisoč samozaposlenih. Edina ustrezna rešitev je odpis socialnih prispevkov in davkov v času trajanja epidemije, ko so primorani svoje obratovalnice zapreti. Odpis bi moral veljati tudi za vsa podjetja in samostojne podjetnike.«

 

V teh dneh se na nas obračajo številni člani, ki zaradi nastale krize razmišljajo celo o zaprtju svojih podjetij. Tudi člani svarijo, da odlog plačila prispevkov ni rešitev. Se bodo morali torej po koncu krize zakreditirati, da bodo lahko državi odplačali prispevke v času, ko sploh niso delali in ustvarjali prihodkov? Po mnenju Meha je to nelogično.

V OZS smo sicer že minuli teden, tako na seji ESS kot v odprtem pismu, opozorili, da je potrebno v tej situaciji poskrbeti tako za mala in velika podjetja, espeje kot tudi za samozaposlene (slednjih je v Sloveniji 119 tisoč, od tega 68 tisoč v gospodarstvu).

OZS je tudi predlagala, da breme nadomestil za delavce na čakanju od doma že od prvega dne nosi država oz. ZZZS in ne delodajalec. Poleg napovedanih ukrepov pa predlagamo, da se vzpostavi mehanizem, neke vrste garancijska shema, ki bo na hiter in enostaven način podjetjem omogočila, da se z njihovimi bankami in lizing hišami dogovorijo za preložitev plačil obrokov kreditov oz. obveznosti za vsaj pol leta. Marsikatero mikro in malo podjetje ter samostojni podjetniki so nam dejali, da bi mu že preložitev obveznosti do bank ali lizing hiš za pol leta omogočilo, da lažje prebrodi izpad posla. Hkrati pa podjetje ne bi rabilo najemati novega kredita za poplačilo obstoječega.

V OZS si zato želimo, da vlada prisluhne obrtnikom in podjetnikom, ki so se v tem času znašli v zares težkem položaju. Problem je večplasten, saj so na poslovanje in preživetje teh podjetij vezani tudi številni zaposleni in njihove družine. Zavedamo se, da je tudi vlada v težki situaciji, zato si v OZS želimo konstruktivno pristopiti k reševanju problemov malega gospodarstva. 

Preberite tudi:

Pišite nam