Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19

12. 11. 2021
Avtor: Tamara Starič Petrović

V Uradnem listu RS, št. 177/2021 je bil dne 11. novembra 2021 objavljen Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Spremembe in dopolnitve začnejo veljati danes. Bistvene spremembe, ki zadevajo podjetnike in obrtnike, so povzete v nadaljevanju.

- V zvezi s preverjanjem pogoja PCT v trgovskih centrih se v prvem odstavku 5. člena odloka doda novi stavek, ki določa, da je  v trgovskih centrih odgovorna oseba za preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT upravnik oziroma lastniki, solastniki in najemniki poslovnih prostorov, ki poslujejo v sklopu trgovskega centra.

- Po novem je v 6. členu odloka izrecno zapisano, da izvajalec HAG testiranja mora pacientu zagotoviti izpis EU DCP potrdila o rezultatu testiranja v pisni obliki najkasneje v eni uri po izvedbi testa. Izpis potrdila v pisni obliki se za teste, financirane iz javnih sredstev, zagotavlja v okviru cene izvedbe testa (oz. se ga ne sme zaračunavati posebej).

- Prezračevanje zaprtih poslovnih prostorov, v katerih se izvaja dejavnost, se mora zagotavljati skladno s priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (peti odstavek 13. člena odloka).

- V 14. členu odloka se poleg omejitev izvajanja gostinske dejavnosti opredelijo tudi omejitve glede izvajanja kongresne in sejemske dejavnosti. Izvajanje kongresne in sejemske dejavnosti je tako dovoljeno na odprtih površinah in v zaprtih prostorih pod pogojem, da udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT, ob uporabi zaščitne maske in je med udeleženci zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra. Pri sejemski dejavnosti se zagotovi enosmerno gibanje obiskovalcev.

- Javne kulturne prireditve so po novem dovoljene izključno s sedišči, in sicer v zaprtih javnih prostorih oziroma na odprtih površinah, če udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT ob uporabi zaščitnih mask, pri čemer mora biti med udeleženci v primeru fiksnih sedišč eno sedišče prosto, v primeru postavljenih sedišč pa najmanj 1,5 metra razdalje med postavljenimi sedišči. Strežba in uživanje hrane in pijače udeležencev na javnih kulturnih prireditvah še vedno nista dovoljena. Za nastopajoče na javnih kulturnih prireditvah omejitve glede sedežev in uživanja hrane in pijače niso predvidene, morajo pa izpolnjevati pogoj PCT (17. člen odloka).

Spremembe in dopolnitve odloka so dostopne tu.