Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

30. 06. 2021
Avtor: Tamara Starič Petrović

Vlada je izdala Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki velja od 5. do vključno 11. julija 2021. V trenutku pisanja te novice novi uradni list še ni bil izdan, tako da samo besedilo novega odloka še ni znano. Zapis spodaj je povzet po sporočilu za javnost, ki ga je objavila Vlada RS.

Ker se epidemiološka situacija glede novega koronavirusa v Sloveniji umirja, je Vlada RS sprejela nov Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Slovenij, upoštevaje vsebino Načrta sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19 z dne 7. januarja 2021, ki je bil zaradi pojenjanja pandemije spremenjen dne 9. aprila 2021.

S predlaganim odlokom se pri obratovanju igralnic, igralnih salonov in prirejanju posebnih iger na srečo odpravi omejenost do 75 % razpoložljivih igralnih mest. Igralni saloni lahko od ponedeljka naprej ponujajo do 100 % razpoložljivih igralnih mest.

Prav tako pri opravljanju kongresne dejavnosti število oseb v zaprtih javnih prostorih oziroma na odprtih površinah s fiksnimi sedišči ni več omejeno do 75 % zasedenosti zmogljivosti sedišč, temveč se lahko zasedejo vsa razpoložljiva sedišča.

Pri opravljanju gostinske dejavnosti se odpravi pogoj razdalje najmanj 3 metre med robovi miz in obveznost nošenja zaščitne maske v notranjosti gostinskega obrata.

V javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, pa ni več potrebno zagotavljati 10 m2 na posamezno stranko oziroma eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 10 m2. Odprava omejitve 10 m2 na posamezno stranko velja tudi v trgovskih centrih.

V igralnicah, igralnih salonih in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvenih obratih, v nočnih klubih in diskotekah ter v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost ali gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, so lahko samo potrošniki, ki izpolnjujejo pogoj PCT.

Pogoj PCT je še vedno potreben pri zaposlenih oziroma osebah, ki opravljajo ponujanje in prodajo blaga in storitev potrošnikom v dejavnostih:

· storitve higienske nege (kot na primer storitve frizerskih salonov, kozmetične ter ostale dejavnosti salonov za nego telesa, pedikura, manikura),

· nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve,

· storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice),

· obratovanje igralnic, igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo,

· sejemska dejavnost,

· kongresna dejavnost,

· gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač,

· nastanitvene storitve,

· storitve nočnih klubov in diskotek od 5. do 24. ure.

 

Vir: Sporočilo za javnost; Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo