Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

OZS vladi predlaga PKP6 za pomoč gospodarstvu

22. OKTOBER 2020  |   Mira Črešnar

Upravni odbor OZS je na današnji seji razpravljal o ukrepih za pomoč gospodarstvu in Vlado pozval, naj čim prej pripravi še PKP6. OZS med drugim predlaga, da država podjetjem povrne celoten strošek nadomestil plač delavcem za čakanje na delo doma, prav tako pa naj podjetjem ne bo treba vračati državne pomoči na podlagi protikoronskih paketov. Uvede naj se tudi državna subvencija za najemnine in kredite za poslovne nepremičnine.

»Narediti moramo vse, da podjetja zaradi posledic epidemije na ugasnejo. Popolnega zaprtja, o katerem je včeraj govoril minister za zdravje, pa si enostavno ne moremo več privoščiti. To bi bila katastrofa za gospodarstvo in za celotno državo,« je uvodoma poudaril predsednik OZS Branko Meh. Člani UO OZS so se strinjali, da je trenutno največji problem v gostinski dejavnosti, saj so gostinski obrati v rdečih regijah zaprti. Člani menijo, da bi ob upoštevanju navodil NIJZ lahko obratovali vsaj na terasah. Da gostinski obrati niso bili nikoli vir okužb, pa je ponovno poudaril Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS. Ivan Meh, podpredsednik OZS, je posvaril, da se ne sme niti razmišljati o popolnem zaprtju. »Tudi v sosednjih državah so odprti gostinski lokali, zato ne razumem, zakaj tudi pri nas ne smemo imeti odprtih vsaj teras. Sedaj se zabave odvijajo po kleteh in zasebnih domovih, kjer ni nobenega nadzora.« Z njim se je strinjal tudi gostinec Drago Delalut: »V podjetju lahko dela 400 ljudi, nas pa zapirajo. Lepi dnevi so, mi pa imamo lokale zaprte.«

 

Po mnenju članov UO OZS je treba že sprejete ukrepe iz interventne zakonodaje popraviti in dodati nove, ki bodo omogočili preživetje najmanjših gospodarskih subjektov. OZS tako Vladi v PKP6 predlaga sedem ključnih točk:

1. Država naj delodajalcem povrne celoten strošek nadomestil plač delavcem za čakanje na delo doma (bruto II).

2. Država naj delodajalcem povrne celoten strošek plače nadomestila plače delavcem, ki delajo s skrajšanim delovnim časom.

3. V PKP6 naj bo določeno, da podjetjem, čeprav ne bodo beležila predpisanega upada prihodkov, državne pomoči ne bo treba vračati, ampak naj ta sredstva namenijo za raziskave in razvoj ali za nagrajevanje zaposlenih.

4. Država naj tistim podjetjem, ki so na podlagi odloka morala svoje obrate zapreti ali se jim je obseg poslovanja zmanjšal, povrne izpad dohodka in vse fiksne stroške.

5. Uvede naj se državna subvencija za plačilo najemnin oziroma kreditnih obveznosti za poslovne prostore.

6. Popravi naj se jamstvena shema na način, da se dvigne znesek posojila, ki je predmet državnega poroštva, in sicer na 25 % prihodkov in 2-kratnik stroškov dela. Poenostavi naj se vloga in se podaljša še za leto 2021.

7. Dvig minimalne plače naj se zamrzne oziroma preloži vsaj še za eno leto.

Ob robu seje so člani UO OZS sklenili, da moramo zaščiti gospodarstvo, obenem pa tudi zdravje vseh ljudi v naši državi.

 

 

Preberite tudi:

Pišite nam