Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

PKP4 naj reši tudi problem likvidnosti podjetij

30. 06. 2020
Avtor: Mira Črešnar
Člani Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (UO OZS) si želijo, da bi vlada v PKP4 vključila tudi ukrepe za reševanje likvidnostnih težav podjetij. Med predlogi UO OZS, o katerih so člani razpravljali na današnji seji, so še podaljšanje ukrepa čakanja na delo do konca leta, znižanje DDV za posamezne panoge ter posebne finančne spodbude za tiste obrtnike in podjetnike, ki v času epidemije niso smeli opravljati svoje dejavnosti.

 

»PKP4 v prvi vrsti prinaša ukrepe za reševanje delovnih mest. Vendar če bodo šla podjetja v stečaj, tudi čakanje na delo ne pride v poštev, saj bodo zaposleni izgubili delovna mesta. Prioritetno moramo torej rešiti likvidnost podjetij, ki je še vedno slaba,« je na današnji seji Upravnega odbora OZS poudaril predsednik Branko Meh. Da je likvidnost velik problem, kažejo tudi podatki o številu blokiranih transakcijskih računov poslovnih subjektov. Število je v času epidemije poskočilo s 3391 na skoraj 55 tisoč.

 

Predlogi OZS za PKP4

 

Med ukrepi, ki bi jih bilo treba vključiti v PKP4, člani UO OZS predlagajo poroštveno shemo z večjim poroštvom države in višjim zneskom kredita ter dodatna sredstva za programe SPS in SID banke. Ukrep čakanja na delo naj se podaljša do konca leta, pri čemer naj imajo delodajalci možnost sočasno koristiti tudi ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. UO OZS predlaga še znižanje stopnje DDV za gostinstvo, domačo in umetnostno obrt, fotografske in kozmetične storitve, kemično, čevljarsko in šiviljsko dejavnost. Vlada naj omogoči tudi posebne finančne spodbude za tiste, ki so imeli v času epidemije prepoved dela. Med predlogi UO OZS sta še zagon državnih investicij, kjer bi delo dobili slovenski ponudniki, ter pomoč pri prestrukturiranju podjetij.

 

Člani UO OZS prav tako pričakujejo, da bo vlada v PKP4 vključila možnost izplačila neobdavčenega regresa do konca leta 2020. Zaradi nelikvidnosti je izplačilo regresa za mnoge delodajalce velik zalogaj. UO OZS prav tako predlaga, da se DDV plača po plačani realizaciji, kar bi pripomoglo k boljši plačilni disciplini. To bi omogočilo tudi pridobitev vračila DDV pred zaključkom stečajnega postopka.

Preberite tudi