Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Posledice epidemije občuti kar 97 odstotkov obrtnikov in podjetnikov

02. 06. 2020
Avtor: Mira Črešnar

Kar 97 odstotkov obrtnikov in podjetnikov pri svojem poslovanju občuti posledice epidemije Covid-19. 91 odstotkov jih ocenjuje, da bodo imeli v prihodnjih treh mesecih velik upad naročil, zaradi česar tretjina vprašanih napoveduje odpuščanja. To je med drugim pokazala anketa, ki smo jo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) med svojimi člani izvedli med 29. majem in 2. junijem.

Z anketo smo želeli ugotoviti, v kakšnem položaju so se znašli obrtniki in podjetniki zaradi epidemije Covid-19. »Naša anketa je potrdila to, kar nam člani vsakodnevno sporočajo. Situacija je zares kritična, upad naročil pa se predvideva tudi v prihodnjih mesecih. Je pa spodbudno dejstvo, da bo veliko naših članov lahko koristilo državno pomoč,« ob tem poudarja Branko Meh, predsednik OZS.

Velik upad naročil v prihodnji mesecih

91 odstotkov vprašanih se bo tudi v prihodnjih mesecih soočalo s problemom upada naročil. Zanimalo nas je, kolikšen upad naročil bodo imeli obrtniki in podjetniki v prihodnjih treh mesecih v primerjavi z enakim obdobjem lani. Skoraj četrtina vprašanih (23 odstotkov) bo imela upad naročil med 20 in 30 odstotkov. Nekaj manj, 22 odstotkov, pa jih ocenjuje, da jim bodo naročila upadla za več kot 50 odstotkov. Skoraj petina ali 18 odstotkov bo imela upad naročil med 30 in 40 odstotkov. 14 odstotkov vprašanih bo imelo od 10- do 20-odstotni upad naročil, prav tolikšen odstotek vprašanih pa jih ocenjuje, da bo upad naročil med 40 in 50 odstotkov. Zgolj 9 odstotkov vprašanih pa bo imelo manj kot 10-odstotni upad naročil v prihodnjih treh mesecih.

Spodbuden je podatek, da bo pomoč države, ki jo je vlada predvidela v protikoronskih paketih, koristilo 83 odstotkov vprašanih. Več kot polovica jih bo koristila ukrep čakanja na delo (57 %) in upravičenost do temeljnega dohodka (54 %). 32 odstotkov jih bo koristilo ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, za možnost odloga bančnih obveznosti pa se je odločilo 20 odstotkov vprašanih.

34 odstotkov jih bo moralo odpuščati

Zaradi upada naročila in pomanjkanja dela so na udaru številna delovna mesta v malem gospodarstvu. 66 odstotkov vprašanih jih kljub temu ocenjuje, da jim ne bo treba odpuščati. Med najbolj koristnimi ukrepi, ki bodo pomagali ohraniti delovna mesta, pa anketiranci navajajo ukrep čakanja na delo (29 %) in ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa (27 %). 15 odstotkov vprašanih pa meni, da jim bo pri ohranitvi števila zaposlenih pomagal premostitveni kredit.

V anketi OZS je sodelovalo 1510 članov.

V času korona krize povečanje članstva

OZS je v času korona krize članom in nečlanom pomagala pri reševanju njihovih težav, pri svetovanju in informiranju. Od marca do konca maja smo zabeležili več kot milijon tristo tisoč obiskovalcev spletnih strani OZS. »Četudi so bile številne dejavnosti z odlokom prepovedane, pa smo v času korona krize dobili kar 305 novih članov. To je še en dokaz več, da delamo v korist obrtnikov in podjetnikov,« še dodaja predsednik OZS Branko Meh.