Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Sprememba pri izpolnjevanju pogoja PCT

18. 12. 2021
Avtor: Tamara Starič Petrović

V Uradnem listu RS št. 197/2021 je bil 17. decembra 2021 objavljen Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki prinaša spremembe glede veljavnosti dokazil o izpolnjevanju pogoja PCT. Spremembe se začnejo uporabljati s 1. februarjem 2022.

Glavni spremembi sta sledeči:

1. razen do sedaj veljavnih dokazil, se za dokazovanje izpolnjevanja pogoja PCT štejeta tudi:

- dokazilo o cepljenju proti COVID-19, s katerim izkazujejo, da so prejele poživitveni odmerek enega izmed cepiv (Pfizer, Moderna, Sputnik V, Sinovac, Sinopharm ali Covaxin), razen cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) in cepiva Covishield (oba AstraZeneca) oz. cepiva Janssen. Dokazilo se pridobi z dnem cepljenja;

- dokazilo o prebolevnosti (velja enako kot do sedaj 180 dni) skupaj z dokazilom o cepljenju (z enim od cepiv Pfizer, Moderna, Sputnik V, Sinovac, Sinopharm, Covaxin, Vaxzevria ali Covishield), s katerim osebe dokazujejo, da so bile v obdobju, ki ni daljše od 180 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov, cepljene z enim odmerkom naštetih cepiv in da so prejele poživitveni odmerek. Dokazilo se pridobi z dnem cepljenja.

2. dokazilo o cepljenju v primerih, ko oseba ni prejela poživitvenega odmerka, po novem velja 270 dni za osebe, ki so starejše od 18 let.